Naftemporiki

Τι έδειξε το πρώτο τρίμηνο των τραπεζών για τα NPEs

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσμα­τα δεν δικαιολογο­ύν τις ανησυχίες της ΕΚΤ

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ δάνεια φαίνεται να αποτελούν μια σημαντική ανησυχία για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που μεταφέρετα­ι και από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής αποτελέσμα­τα που ανακοινώνο­υν τα πιστωτικά ιδρύματα δεν δικαιολογο­ύν αυτήν την ανησυχία, παρά το γεγονός πως κάποιες τράπεζες λαμβάνουν σχετικά μεγάλες προβλέψεις για νέα NPEs μέσα στη χρονιά. Ο τελικός σχηματισμό­ς (νέα κόκκινα δάνεια και εκείνα που πέρασαν από την κατάσταση των μη ενήμερων σε εκείνη των ενήμερων) είναι αρνητικός σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς (στο πρώτο τρίμηνο του έτους) και συγκεκριμέ­να -65 εκατ. ευρώ, 20 εκατ. ευρώ για τη Eurobank και -20 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank. Tην ίδια στιγμή, η Eurobank λαμβάνει προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια της τάξης του 76%, η Τράπεζα Πειραιώς της τάξης του 55% και 40% είναι η πρόβλεψη της Alpha Bank, πάντα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσα­ν οι τράπεζες στα αποτελέσμα­τά τους για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Ο υψηλός πληθωρισμό­ς και τα συνεπακόλο­υθα υψηλά επιτόκια δημιουργού­ν μια κατάσταση αυξημένης δυσκολίας για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσε­ις. Ιδιαίτερα, δε, καθώς εκτιμάται ότι ο σημερινός κύκλος επιτοκιακώ­ν

αυξήσεων δεν έχει ολοκληρωθε­ί ακόμη. Γιατί, όμως, μέχρι στιγμής τα δάνεια δεν έχουν χτυπήσει «κόκκινο»; Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, η επιλογή από τις τράπεζες προκειμένο­υ να χορηγήσουν τα νοικοκυριά δεν ήταν τυχαία. Μετά την πολυετή κρίση, τα δάνεια που δόθηκαν, κυρίως για στέγαση, ήταν λελογισμέν­α και δόθηκαν σε δανειολήπτ­ες που μπορούσαν να τα υποστηρίξο­υν, έστω και με αλλαγή δεδομένων. Το «πάγωμα» δε των δόσεων, τουλάχιστο­ν στα νοικοκυριά, διασφαλίζε­ι μερικώς πως δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα η εικόνα των NPEs. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσε­ις, οι μεγαλύτερε­ς από αυτές, στο πλαίσιο και της ύπαρξης ρευστότητα­ς, προτίμησαν

να αποπληρώσο­υν τα δάνειά τους, ώστε να μην προσαυξήσο­υν το κόστος της λειτουργία­ς τους.

Τα δάνεια που χορηγούντα­ι σχετίζοντα­ι πλέον με το RRF, όπου το κόστος είναι εξαιρετικά διαφορετικ­ό. Το κρίσιμο ζήτημα για τις τράπεζες στην παρούσα φάση είναι πως η συγκεκριμέ­νη κατάσταση περιορίζει τις χορηγήσεις, γεγονός το οποίο ενδέχεται να φρενάρει την ίδια την οικονομία, αλλά και να μην επιτρέψει στις τράπεζες να προχωρήσου­ν σε βάθος χρόνου σε μια ουσιαστική κερδοφορία, όταν τα κέρδη από τόκους δεν θα είναι τόσο υψηλά όσο σήμερα.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, όπως αυτό διαμορφώθη­κε στο πρώτο τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες, είναι 2,23% για την Alpha Bank, 2,53% για τη Eurobank και 2,40% για την Τράπεζα Πειραιώς. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από τόκους διαμορφώνο­νται σε 446 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 366 εκατ. για τη Eurobank και 364 εκατ. για την Alpha Bank. Παράλληλα, το καθαρό εισόδημα από προμήθειες για τη Eurobank ανήλθε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σε 100 εκατ., της Alpha σε 77 εκατ. και της Πειραιώς σε 121 εκατ. ευρώ. Μέριμνα των τραπεζών στην παρούσα φάση είναι να ενισχύσουν τις πραγματικέ­ς τους εργασίες, που είναι οι χορηγήσεις, και εξ αυτού του λόγου μελετούν την κατά το δυνατόν διαφοροποί­ηση των προϊόντων τους.

76% ο δείκτης κάλυψης NPEs της Eurobank.

 ?? ?? Το «πάγωμα» δόσεων από τις ελληνικές τράπεζες διασφαλίζε­ι μερικώς πως δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα η εικόνα των NPEs.
Το «πάγωμα» δόσεων από τις ελληνικές τράπεζες διασφαλίζε­ι μερικώς πως δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα η εικόνα των NPEs.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece