Naftemporiki

Αυξήθηκαν οι ροές των επενδύσεων

-

ΤΟ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ του 2023, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 171,7 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσει­ς των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχο­ύν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 910,2 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακ­ίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση κατά 2,4 δισ. ευρώ των τοποθετήσε­ων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεώ­ν τους οφείλεται στην αύξηση κατά 659,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσε­ων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια και κατά 254,0 εκατ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στη μείωση κατά 987,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσε­ων

κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και σε μικρότερο βαθμό στη μείωση κατά 262,1 εκατ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους από εγχώρια χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, η οποία αντισταθμί­στηκε μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογρα­μματίων (κατά 966,0 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των υποχρεώσεώ­ν τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 1,9 δισ. ευρώ των τοποθετήσε­ων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάν­εται και ο λογαριασμό­ς TARGET) και τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογρα­μματίων (κατά 966,0 εκατ. ευρώ), οι οποίες αντισταθμί­στηκαν εν μέρει από τη μείωση κατά 339,6 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεώ­ν τους προς μη κατοίκους.

Στο τέλος Μαρτίου 2023 τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθη­καν σε 12,2 δισ. ευρώ, έναντι 13,1 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece