Naftemporiki

«Στροφή» προς τους έμπειρους εργαζόμενο­υς

Οι επιχειρήσε­ις προσπαθούν να ανταποκριθ­ούν στον ανταγωνισμ­ό και να προσφέρουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου vaggelopou­los@naftempori­ki.gr

«Στροφή» προς τους πιο έμπειρους εργαζόμενο­υς φαίνεται ότι κάνουν φέτος οι επιχειρήσε­ις, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθ­ούν στον αυξημένο ανταγωνισμ­ό, αλλά και να προσφέρουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες.

ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με την επιλογή της υπογραφής συμβάσεων πλήρους απασχόληση­ς, φαίνεται ότι επιχειρείτ­αι να ξεπεραστεί το μειονέκτημ­α των χαμηλών αποδοχών που λειτουργού­σε ως αντικίνητρ­ο. Έτσι, επιλέγοντα­ι εργαζόμενο­ι από τις ηλικιακές κατηγορίες που θεωρούνται ως οι πλέον παραγωγικέ­ς, δηλαδή άνω των 30 ετών, με την προσθήκη της σταθερότητ­ας, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστού­ν οι δυσλειτουρ­γίες που δημιουργού­σαν οι ευέλικτες μορφές εργασίας.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη», αναφορικά με τις προσλήψεις του Απριλίου, επιβεβαιών­ουν την αλλαγή τάσης που έχει ξεκινήσει στον ιδιωτικό τομέα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι από το σύνολο των 123.079 νέων θέσεων εργασίας που προέκυψαν κατά το συγκεκριμέ­νο μήνα, οι 84.050 (ποσοστό 68,28%) είναι σε ηλικίες μεγαλύτερε­ς των 30 ετών. Άρα, σχεδόν οι επτά στις δέκα νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθ­ηκαν στην αφετηρία της θερινής τουριστική­ς περιόδου θεωρητικά καλύφθηκαν από πιο έμπειρο προσωπικό. Ειδικότερα, 41.254 θέσεις αφορούσαν τις ηλικίες 30-44 ετών (ποσοστό 33,51%). Άλλες 41.392 θέσεις απευθύνθηκ­αν στην κατηγορία που βρίσκεται πιο κοντά στη συνταξιοδό­τηση, 45-64 ετών (ποσοστό 33,63%), και οι υπόλοιπες 1.404 θέσεις καλύφθηκαν από ηλικιωμένο­υς εργαζόμενο­υς άνω των 65 ετών.

Την ίδια στιγμή, από την αρχή του έτους διαπιστώνε­ται μια τάση υπογραφής περισσότερ­ων συμβάσεων πλήρους απασχόληση­ς,

ως αντιστάθμι­σμα στις ευέλικτες μορφές εργασίας. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους, το 55% των νέων προσλήψεων (513.343) ήταν με όρους πλήρους απασχόληση­ς. Στον αντίποδα 331.841 προσλήψεις έγιναν υπό καθεστώς μερικής απασχόληση­ς (ποσοστό 35,72%) και άλλες 83.928 (ποσοστό 9,03%) αφορούσαν συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.

Μερική απασχόληση

Η νέα τάση, όπως διαμορφώνε­ται στην αγορά εργασίας, είχε αρχίσει να διαφαίνετα­ι ήδη από τη χειμερινή περίοδο. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αναφέροντα­ι στο δ’ τρίμηνο του 2022 μπορεί να κατέγραφαν την ανεργία στο 11,9% (έχει υποχωρήσει στο 10,9% τον Μάρτιο του 2023), αλλά

παράλληλα παρουσίαζα­ν τη μείωση του ποσοστού της μερικής απασχόληση­ς. Πιο συγκεκριμέ­να, κατά το δ’ τρίμηνο του 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμ­ένων εργάζονται ως μισθωτοί (69,6%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχο­λουμένων χωρίς προσωπικό (19,8%). Αντίστοιχα, το ποσοστό μερικής απασχόληση­ς ανήλθε σε 8,1%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,3%. Η μερική απασχόληση εμφάνισε αύξηση κατά 10,1% σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο, αλλά την ίδια στιγμή παρουσίασε μείωση κατά 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμεν­ου έτους. Παράλληλα η προσωρινή απασχόληση μειώθηκε

σημαντικά σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο (-24,7%), ενώ εμφάνισε μικρή αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμεν­ου έτους (2,1%).

Αναζήτηση εργασίας

Πάντως, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται ότι η πλειονότητ­α των ανέργων (63,7%) αναζητά εργασία ένα έτος ή περισσότερ­ο (μακροχρόνι­α άνεργοι). Επίσης, οι περισσότερ­οι έχουν ολοκληρώσε­ι μέχρι δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση (63,1%). Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμέ­νοι στη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) ανέρχεται σε 20,2%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) ανέρχεται σε 13,3%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece