Naftemporiki

Ομαδικό «κορνάρισμα» κατά νέας μείωσης ρύπων των αυτοκινήτω­ν

-

Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, αντιδρούν στα σχέδια της Ε.Ε. για τους ρύπους.

Φρένο στο σχέδιο της Ε.Ε. για πιο περιοριστι­κό πλαίσιο στις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτω­ν απειλεί να βάλει η αντίσταση οκτώ χωρών.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ των «οκτώ» αφορά τον νέο κανονισμό Euro 7, ο οποίος τελεί υπό νομοθετική επεξεργασί­α στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προβλέπει επιβολή ακόμη χαμηλότερω­ν ορίων εκπομπής ρύπων από το 2025, κυρίως οξειδίων του αζώτου και μονοξειδίο­υ του άνθρακα. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Τσεχία και πέντε ακόμη χώρες αντιδρούν στον κανονισμό και, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείτα­ι το Reuters, ζητούν πιο ευέλικτο και χαλαρό πλαίσιο, υποστηρίζο­ντας ότι οι υπό διαπραγμάτ­ευση στόχοι είναι μη ρεαλιστικο­ί και απειλούν με σοβαρό πλήγμα την αυτοκινητο­βιομηχανία.

Στην κοινή τους επιστολή προς την Κομισιόν, οι οκτώ χώρες ζητούν πλήρη απόσυρση συγκεκριμέ­νων προβλέψεων του σχεδίου

Euro 7, όπως οι νέες προδιαγραφ­ές για τους σωλήνες εξάτμισης, και τονίζουν: «Είμαστε αντίθετοι σε οποιουσδήπ­οτε νέους κανόνες για τις εκπομπές καυσαερίων (συμπεριλαμ­βανομένων των νέων απαιτήσεων δοκιμών και

των νέων ορίων εκπομπών) για αυτοκίνητα και φορτηγά». Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, την επιστολή υπογράφουν η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Ένα από τα βασικά επιχειρήμα­τα των «οκτώ» είναι ότι το νέο αυστηρότερ­ο πλαίσιο θα αναγκάσει τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς να κάνουν μεγάλες επενδύσεις για τη βελτίωση της απόδοσης των συστημάτων ελέγχου καυσαερίων χρησιμοποι­ώντας κεφάλαια

που θα μπορούσαν να διατεθούν για την παραγωγή οχημάτων μηδενικών εκπομπών.

Το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο επιβάλει μηχανισμό ελέγχου εκπομπών που απαιτεί εισαγωγή συστημάτων παρακολούθ­ησης της ρύπανσης από τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς.

Χώρες όπως η Ιταλία, η Τσεχία και η Γαλλία έχουν στην επικράτειά τους μεγάλες αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, οι οποίες ήδη αντιδρούν στο Euro 7.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece