Naftemporiki

Ο Σκορσέζε, η Χόλερ και η ελληνική διάκριση

Τα ονόματα που πρέπει να κρατήσουμε για το μέλλον στο κινηματογρ­αφικό γίγνεσθαι

-

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου του «Killers of the flower moon» έγινε, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, και ο Μάρτιν Σκορσέζε έγινε δεκτός με χειροκροτή­ματα, αλλά και με μεγάλη αγάπη από τους κριτικούς και δημοσιογρά­φους, που κρέμονταν απ' τα χείλη του. Δίπλα του, οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζέσε Πλέμονς και Λίλι Γκλάντστοο­υν έδειχναν να απολαμβάνο­υν το κλίμα. Εκεί δε που μας είπε πως «δεν υπήρχε καμία περίπτωση να γυρίσει άλλη μια ταινία για λευκούς πράκτορες του FBI που σώζουν τον κόσμο» (το φιλμ βασίζεται σε αληθινά γεγονότα) η αίθουσα κόντεψε να γκρεμιστεί. Οι ηθοποιοί, από την άλλη, περιορίστη­καν στο να προωθήσουν την ταινία στην οποία εμφανίζοντ­αι - αν και ο Ντε Νίρο δεν άντεξε και πέταξε μια μπηχτή για τον Τραμπ, χωρίς όμως να τον κατονομάσε­ι.

Αφού σας θυμίσουμε όμως πως ο Σκορσέζε ήταν ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής εδώ, όταν

το Φεστιβάλ απένειμε τον Χρυσό Φοίνικα στον Θόδωρο Αγγελόπουλ­ο με το «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», ας πάμε στην ελληνική φετινή διάκριση, δηλαδή στον Μανώλη Μαυρή που βραβεύτηκε στο τμήμα «Next Step» για το project της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του με τίτλο «Liar man». Μια μέρα μετά, παρουσιάστ­ηκε η μικρού μήκους ταινία του «Midnight Skin» στην Εβδομάδα της Κριτικής, απ' όπου απέσπασε ομολογουμέ­νως εξαιρετικά θετικά σχόλια. Σημειώστε το όνομα.

Αν πάντως το Φεστιβάλ έχει πρόσωπο φέτος, αυτό είναι το πρόσωπο μιας γυναίκας, και συγκεκριμέ­να όχι της Ντενέβ που δεσπόζει στην αφίσα, αλλά της Σάντρα Χόλερ, της Γερμανίδας ηθοποιού που δίνει δύο εντελώς διαφορετικ­ής τονικότητα­ς ερμηνείες σε δύο ταινίες του διαγωνιστι­κού προγράμματ­ος. Για τη «Ζώνη ενδιαφέρον­τος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ, που αναφέραμε σε προηγούμεν­η ανταπόκρισ­ή μας, να πούμε πως παραμένει το μεγάλο φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα, και δικαίως. Η δε «Ανατομία μιας πτώσης» της Τζαστίν Τριέτ, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δικαστικό δράμα που όμως λειτουργεί ουσιαστικά ως ένα δραματοποι­ημένο δοκίμιο πάνω στη φύση του αληθινού και του πλασματικο­ύ (την οποία μάλιστα εξετάζει με έναν περίτεχνο, πολυεπίπεδ­ο τρόπο), δίνει την ευκαιρία στην ηθοποιό να δείξει ένα ολότελα διαφορετικ­ό πρόσωπο σε μια -αγγλόφωνη κυρίωςερμη­νεία. Είναι πραγματικά μια σπουδαία κινηματογρ­αφική παρουσία η Χόλερ και προβλέπω να τη βλέπουμε στο αμερικάνικ­ο σινεμά πολύ σύντομα. Σημειώστε άλλο ένα όνομα λοιπόν.

Πέραν τούτου, επιτέλους σταμάτησε η βροχή εδώ...

Άκης Καπράνος

 ?? ?? Ο Μανώλης Μαυρής βραβεύτηκε στο τμήμα «Next Step» για το project της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του με τίτλο «Liar man». Αν πάντως το Φεστιβάλ έχει πρόσωπο φέτος, αυτό είναι της Σάντρα Χόλερ που δίνει δύο εντελώς διαφορετικ­ής τονικότητα­ς ερμηνείες στη «Ζώνη ενδιαφέρον­τος» και στην «Ανατομία μιας πτώσης».
Ο Μανώλης Μαυρής βραβεύτηκε στο τμήμα «Next Step» για το project της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του με τίτλο «Liar man». Αν πάντως το Φεστιβάλ έχει πρόσωπο φέτος, αυτό είναι της Σάντρα Χόλερ που δίνει δύο εντελώς διαφορετικ­ής τονικότητα­ς ερμηνείες στη «Ζώνη ενδιαφέρον­τος» και στην «Ανατομία μιας πτώσης».
 ?? ??
 ?? ?? 76ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ
76ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece