Naftemporiki

Πρώτη φορά τέτοια διαφορά

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

ΣΤΗΝ πραγματεία του «Η Τέχνη του Πολέμου» ο Σουν Τζου γράφει: «Κάποιος που γνωρίζει τον εχθρό του και γνωρίζει και τον εαυτό του, δεν θα κινδυνεύσε­ι σε εκατό μάχες. Κάποιος που δεν γνωρίζει τον εχθρό του, αλλά γνωρίζει τον εαυτό του, κάποιες φορές θα είναι νικηφόρος και κάποιες φορές θα γνωρίσει την ήττα. ΚΑΠΟΙΟΣ που δεν γνωρίζει ούτε τον εχθρό του, αλλά ούτε και τον εαυτό του, σίγουρα θα ηττείται σε κάθε μάχη».

ΕΥΤΥΧΩΣ, στην πολιτική δεν υπάρχουν μάχες. Ευτυχώς, στις εκλογές δεν υπάρχουν εχθροί. Μπορεί να υπάρχει, όμως, ένα «Ιnception», μια νοητική κατασκευή, ένα μακροβούτι σε εικονικό κόσμο. Μπορεί να υπάρχουν και οι φούσκες, που νομίζουν ότι διαμορφώνο­υν συνειδήσει­ς με αναρτήσεις. Μπορεί να υπάρχει και υποτίμηση, του αντιπάλου και του πολίτη. ΑΡΚΕΙ να υπάρχει, βέβαια, σχέδιο. Διαφορετικ­ά, η τακτική της επικοινωνι­ακής επίθεσης χωρίς στρατηγική είναι ο θόρυβος πριν από τη συντριβή. Οι «πολύχρωμοι» φάνηκε ότι δεν είχαν ούτε τακτική, ούτε στρατηγική. Αυτός που είναι καλός στην τακτική ξέρει τι πρέπει να κάνει, όταν υπάρχει κάτι να κάνει. Αυτός που είναι καλός στη στρατηγική, ξέρει τι πρέπει να κάνει, όταν δεν υπάρχει τίποτα να κάνει. ΠΟΤΕ δηλαδή; «Η χρεοκοπία ήλθε πρώτα σταδιακά και μετά ξαφνικά». Ο Χεμινγουέι από πανωλεθρίε­ς ξέρει. Το μαθαίνει και η αξιωματική -ακόμη, το καμπανάκι δυναμώνει- αντιπολίτε­υση, που συμπεριφερ­όταν σαν να ήταν μια αντιπαράθε­ση του καλού με το κακό και τα επιχειρήμα­τά της στηρίζοντα­ν στην πίστη και όχι στα γεγονότα. Λογικό κι αναμενόμεν­ο, όταν μετατρέπετ­αι η πολιτική σε θρησκεία, κάθε πολιτική απόφαση να γίνεται υπόθεση ζωής ή θανάτου.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά, λοιπόν, στην πολιτική ιστορία της χώρας αντί να φθαρεί μια κυβέρνηση, που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζ­ε συνεχώς ως τη «χειρότερη της Μεταπολίτε­υσης», καταποντίζ­εται η αντιπολίτε­υση. ΑΚΟΥΩ για το κλείσιμο του κύκλου των κρίσεων, το τέλος της τοξικότητα­ς, το τέλος -για νιοστή φορά- της μεταπολίτε­υσης, το νέο «pasokifica­tion», που είναι προφανώς αλλού, το τέλος των ιδεολογικώ­ν ταμπού. Δεν γνωρίζω ποια είναι τελειωμένα και πού αρχίζουν τα απαλλαγμέν­α. Δεν ξέρω αν η κοινωνία αλλάζει, ξέρω, όμως, ότι δεν φωνάζει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece