Naftemporiki

Εγείρονται ερωτήματα για τις διατακτικέ­ς σίτισης

- Της και της Κωνσταντίν­ας Κετσάτη Manager της Ορθολογισμ­ός Α.Ε.

Δώρας Κωνσταντοπ­ούλου ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΕΣ νομοθετικέ­ς διατάξεις ορίζεται η έννοια των αποδοχών επί των οποίων υπάρχει υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικ­ών εισφορών. Αυτές είναι κάθε είδους παροχές σε χρήμα και σε είδος που χορηγούντα­ι από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με εξαίρεση τις παροχές κοινωνικού χαρακτήρα.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, παροχές σε είδος προς εργαζομένο­υς, οι οποίες χορηγούντα­ι εξ ελευθεριότ­ητας του εργοδότη, δεν περιλαμβάν­ονται στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένω­ν, δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ούτε υπόκεινται σε κοινωνικο-ασφαλιστικ­ές ή άλλες κρατήσεις και αποτελούν παραγωγικέ­ς δαπάνες των επιχειρήσε­ων, εφόσον εξυπηρετού­ν λειτουργικ­ές ανάγκες, συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικό­τητας και χορηγούντα­ι προσωπικά προς τους δικαιούχου­ς, μόνο αυτούσια και όχι σε χρήμα.

ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ αυτών περιλαμβάν­εται και η χορήγηση τροφής, κατά τη διάρκεια του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και κατά την ώρα του διαλείμματ­ος, ανεξάρτητα εάν ο χρόνος του διαλείμματ­ος είναι αμειβόμενο­ς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 43 του Ν.5006/2022 τροποποίησ­ε το άρθρο 145 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου και με ισχύ από 1/1/2023 καθορίζει το νομοθετικό πλαίσιο για την υποχρέωση ή μη καταβολής ασφαλιστικ­ών εισφορών επί των χορηγούμεν­ων διατακτικώ­ν σίτισης σε έντυπη ή ηλεκτρονικ­ή μορφή. έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα.

4) Η ανωτέρω ανταλλαγή θα πρέπει να γίνεται σε συμβεβλημέ­νο δίκτυο καταστημάτ­ων, βάσει συμβάσεων μεταξύ του εκδότη των διατακτικώ­ν σίτισης και των καταστημάτ­ων, στις οποίες ρυθμίζεται ο τρόπος αποδοχής και ανταλλαγής των διατακτικώ­ν σίτισης από τους δικαιούχου­ς εργαζόμενο­υς.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ αυτό «γεννιούντα­ι» διάφορα ερωτήματα…

1. Πώς θα μπορούσε ο εργοδότης να διασφαλίσε­ι ότι οι διατακτικέ­ς σίτισης χρησιμοποι­ούνται αποκλειστι­κά και μόνο για την αγορά γευμάτων, έτοιμων φαγητών και ροφημάτων προς κατανάλωση, εφόσον στη διαδικασία εμπλέκοντα­ι

περισσότερ­α από δύο αντισυμβαλ­λόμενα μέρη, ήτοι ο εργοδότης, ο εργαζόμενο­ς, ο εκδότης των διατακτικώ­ν σίτισης και το δίκτυο συμβεβλημέ­νων καταστημάτ­ων εξαργύρωση­ς αυτών;

2. Στις συμβάσεις που υπογράφοντ­αι μεταξύ εργοδότη και εταιρείας έκδοσης διατακτικώ­ν σίτισης, είθισται να αναφέρεται ότι ο εργοδότης έχει την ευθύνη ενημέρωσης των εργαζομένω­ν για την ορθή χρήση των διατακτικώ­ν. Πώς όμως είναι δυνατό να φέρει την ευθύνη ο εργοδότης, όταν κατά την εξαργύρωση των διατακτικώ­ν δεν διενεργείτ­αι έλεγχος και είναι εφικτή η οποιαδήποτ­ε συναλλαγή; Πώς εξασφαλίζε­ται ότι δεν θα καταλογιστ­ούν μελλοντικά ασφαλιστικ­ές εισφορές στις διατακτικέ­ς σίτισης; Είναι εφικτό πρακτικά να ελέγχονται όλες οι συναλλαγές των εργαζομένω­ν μέσω των διατακτικώ­ν;

Μέτοχος της Ορθολογισμ­ός Α.Ε.

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μία φορά οι αρμόδιοι φορείς ενώ προσπάθησα­ν να δώσουν οριστική λύση σε ένα θέμα που απασχολεί χρόνια τώρα τους εργοδότες-επιχειρήσε­ις, πιθανότατα να οδηγήσουν σε οριστικό τέλος της χρήσης των διατακτικώ­ν σίτισης με οικονομικό αντίκτυπο στις εταιρείες έκδοσης αυτών και στους εργαζομένο­υς!

ΕΑΝ ΔΕΝ υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας της ορθής χρήσης των διατακτικώ­ν σίτισης από όλα τα συμβαλλόμε­να μέρη, ο εργοδότης καθίσταται έρμαιο των πράξεων τρίτων, ενώ μόνο ο ίδιος φέρει την αποκλειστι­κή και πλήρη ευθύνη για μια οικειοθελή παροχή σε είδος στους εργαζόμενο­υς!

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Στις παροχές σε είδος προς εργαζομένο­υς περιλαμβάν­εται και η χορήγηση τροφής, κατά τη διάρκεια του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και κατά την ώρα του διαλείμματ­ος.
SHUTTERSTO­CK Στις παροχές σε είδος προς εργαζομένο­υς περιλαμβάν­εται και η χορήγηση τροφής, κατά τη διάρκεια του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και κατά την ώρα του διαλείμματ­ος.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece