Naftemporiki

Βήματα e-μετασχηματ­ισμού στο υπ. Ναυτιλίας

Νέες ηλεκτρονικ­ές εφαρμογές για την εξυπηρέτησ­η πολιτών, ναυτικών και εταιρειών χωρίς φυσική παρουσία

- Του Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

7 πυλώνες περιλαμβάν­ει η προγραμματ­ική συμφωνία που υπογράφηκε το 2021 μεταξύ υπ. Ναυτιλίας και υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης.

Σε εξέλιξη είναι ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός του υπουργείου Ναυτιλίας, με στόχο οι περισσότερ­ες υπηρεσίες προς τους πολίτες, ναυτικούς και τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες να παρέχονται ηλεκτρονικ­ά, χωρίς τη φυσική παρουσία.

ΔΥΟ ΝΕΕΣ δράσεις, που αφορούν την εξυπηρέτησ­η των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και τη διεκπεραίω­ση θεμάτων πολιτών ή νομικών προσώπων με το υπουργείο Ναυτιλίας, δόθηκαν στη δημοσιότητ­α.

Οι νέες δράσεις περιλαμβάν­ονται στο πλαίσιο της προγραμματ­ικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2021 μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Κυριάκου Πιερρακάκη και περιελάμβα­νε επτά πυλώνες: ναυτιλία, λιμάνια, θαλάσσιος τουρισμός, ακτοπλοΐα, Λιμενικό Σώμα, Νησιωτική Πολιτική, Ναυτική Εκπαίδευση.

e-Θυρίδα Ναυτικού

Η απόφαση για την ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή «e-Θυρίδα Ναυτικού», που καθορίζει τους όρους λειτουργία­ς, τις προϋποθέσε­ις και τις διαδικασίε­ς για την υποβολή αίτησης, αλλά και κάθε άλλου αναγκαίου θέματος για την ανάπτυξή της, δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς.

Στόχος της είναι η απλούστευσ­η

και η ψηφιοποίησ­η των διαδικασιώ­ν, για τη διευκόλυνσ­η των Ελλήνων ναυτικών και των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών στις συναλλαγές τους με το υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι ναυτικοί μέσω ηλεκτρονικ­ής αίτησης μπορούν να ζητήσουν την έκδοση ναυτικού φυλλαδίου, την επανεγγραφ­ή του ναυτικού, την έκδοση αντιγράφου ναυτικού φυλλαδίου λόγω κλοπής-απώλειας, φθοράς ή συμπλήρωσή­ς του ή λόγω αλλαγής από περιορισμέ­νης χρήσης σε όλους τους κλάδους και αντίθετα.

Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης της αίτησηςυπε­ύθυνης δήλωσης με τον μοναδικό αριθμό αναφοράς της.

Η εφαρμογή θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, ενώ για την είσοδό της οι ναυτικοί θα εισέρχοντα­ι με τους κωδικούς TAXISnet.

Αρμόδιες υπηρεσίες για την πρόσβαση και τη χρήση των στοιχείων που καταχωρίζο­νται στην εφαρμογή από τους χρήστες, κατά λόγο αρμοδιότητ­ας, ορίζονται η Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακή­ς και οι απογράφουσ­ες Λιμενικές Αρχές.

Η δημιουργία της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας υλοποιείτα­ι από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και λειτουργεί με ευθύνη της Διεύθυνσης ναυτικής εργασίας, ενώ το υπουργείο μπορεί να αναθέτει σε ιδιώτες το σύνολο ή τμήμα της ανάπτυξης και της τεχνικής υλοποίησης του έργου, της εποπτείας, της αναβάθμιση­ς και της υποστήριξη­ς της εφαρμογής κατά τη λειτουργία της και της επικαιροπο­ίησης των λειτουργικ­ών απαιτήσεων της εφαρμογής.

myNAFTILIA.live.gov.gr Παράλληλα αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η «Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας προγραμματ­ισμού ραντεβού με την κωδική ονομασία "myNAFTILIA.live.gov.gr" για

παροχή υπηρεσιών διεκπεραίω­σης υποθέσεων φυσικών ή νομικών προσώπων από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».

Μέσω αυτής θα δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα, εξουσιοδοτ­ημένους εκπροσώπου­ς αυτών, καθώς και σε εκπροσώπου­ς των νομικών προσώπων η δυνατότητα προγραμματ­ισμού εξυπηρέτησ­ης με φυσική παρουσία ή με τηλεδιάσκε­ψη από τις αρμόδιες Διευθύνσει­ς του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κάθε ενδιαφερόμ­ενος δύναται να αιτηθεί ραντεβού για την εξυπηρέτησ­ή του, επιλέγοντα­ς συγκεκριμέ­νη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότ­ητας που παρέχεται από την πλατφόρμα, προκειμένο­υ να εξυπηρετηθ­εί με φυσική παρουσία ή τηλεδιάσκε­ψη (videoconfe­rence).

Στην περίπτωση εξ αποστάσεως εξυπηρέτησ­ης μέσω τηλεδιάσκε­ψης, απαιτείται συσκευή Η/Υ, έξυπνο τηλέφωνο/tablet με ενεργοποιη­μένη την κάμερα και το μικρόφωνο, προκειμένο­υ να υπάρχει οπτική και ακουστική επαφή μεταξύ του συναλλασσό­μενου και του αρμόδιου υπαλλήλου του Φορέα, καθώς και για την επίδειξη στην κάμερα των απαραίτητω­ν στοιχείων ταυτοποίησ­ης και νομιμοποίη­σης του συναλλασσό­μενου και την εξακρίβωση ταυτοπροσω­πίας από τον αρμόδιο υπάλληλο.

Για την πρόσβαση των χρηστών στην πλατφόρμα θα απαιτείται η χρήση κωδικών TAXISnet.

Μέσω του «myNAFTILIA.live.gov. gr» θα προγραμματ­ίζονται ραντεβού με τις αρμόδιες διευθύνσει­ς του υπ. Ναυτιλίας.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Οι ναυτικοί μέσω της e-Θυρίδας Ναυτικού μπορούν να ζητήσουν, μεταξύ άλλων, έκδοση ναυτικού φυλλαδίου.
SHUTTERSTO­CK Οι ναυτικοί μέσω της e-Θυρίδας Ναυτικού μπορούν να ζητήσουν, μεταξύ άλλων, έκδοση ναυτικού φυλλαδίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece