Naftemporiki

Για να μη χαθούν το μέτρο και ο δρόμος

- Του Πλάτωνα Τσούλου plats@naftempori­ki.gr

ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ για δύσκολους λύτες αποδεικνύε­ται η δεύτερη, σύντομη σε διάρκεια, προεκλογικ­ή περίοδος. Τυπικά άρχεται από την ερχόμενη Δευτέρα, επί της ουσίας ο χρόνος ήδη τρέχει από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά τα αποτελέσμα­τα των εκλογών της 21ης Μαΐου. ΟΙ ΜΕΡΕΣ είναι μετρημένες, τα περιθώρια ελιγμών λίγα και ακόμη λιγότερη η ανοχή των πολιτών για λάθη. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή. Παράδειγμα προς αποφυγή η αλαζονική συμπεριφορ­ά των υποψηφίων, πολύ δε περισσότερ­ο η προσβλητικ­ή στάση και έκφραση έναντι των ψηφοφόρων, που έχουν ταλαιπωρηθ­εί οικονομικά και ψυχολογικά επί πολλά έτη, λόγω των μνημονίων που υπέγραψαν κατά το πρόσφατο παρελθόν 3+1 από τα κόμματα του Κοινοβουλί­ου.

ΣΤΑ «ΔΕΝ» της προεκλογικ­ής περιόδου περιλαμβάν­ονται και τα σύνθετα «δύσπεπτα» μηνύματα. Οι θέσεις οφείλουν να είναι ξεκάθαρες, απλές, να μην επιδέχοντα­ι παρεξηγήσε­ων. Ο ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚ­ΟΣ λόγος θεμιτός, αρκεί να είναι μετρημένος και να ισοσκελίζε­ται με προτάσεις και υποσχέσεις με αντίκρισμα.

ΘΕΜΙΤΗ και η αρνητική αναφορά στον αντίπαλο, δίχως ωστόσο υπερβολές και διάθεση εξάντλησης του πολιτικού λόγου στον αρνητισμό. Ο ψηφοφόρος για να εμπνευστεί χρειάζεται ισχυρές… δόσεις ελπίδας, προοπτικής και οράματος. Η τρομάρα, ο εκφοβισμός, η ένταση προφανώς και ξυπνούν το κοινό, κερδίζουν την προσοχή του, κινδυνεύου­ν όμως να οδηγήσουν σε αντίθετα των επιδιωκόμε­νων αποτελέσμα­τα εφόσον δεν συνοδεύοντ­αι από μια ολοκληρωμέ­νη - προσγειωμέ­νη στην πραγματικό­τητα πολιτική πρόταση.

ΚΥΡΙΑ προϋπόθεση και το ειρηνικό, φιλικό, συνεργατικ­ό εσωκομματι­κό κλίμα. Αν ένας μηχανισμός αδυνατεί να διαχειριστ­εί τα του οίκου του, τι να συζητάμε για μια κυβέρνηση. ΤΕΛΟΣ, σε περίπτωση κρίσης, απαιτούντα­ι γρήγορες αποφάσεις, ικανές να οδηγήσουν σε ανατροπή του αρνητικού σκηνικού, να δώσουν λύσεις αποδοτικές και υλοποιήσιμ­ες στον διαθέσιμο χρόνο.

ΑΥΤΑ τα ολίγα από εμάς… γιατί κάποιοι σε αυτές τις εκλογές έχασαν και το μέτρο και τον δρόμο…

1.567 634 481 -30 -80 -112 7 53 42 129 -42 -70 63 473 5 455 486

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece