Naftemporiki

Νεοφυείς υπό τα φτερά αγγέλων

- Της Βάσως Βεγίρη vvegiri@naftempori­ki.gr

ΕΤΟΙΜΟΙ να προβούν σε επενδύσεις σε ελληνικές startups δήλωσαν οι εκπρόσωποι δύο δικτύων Business Angels από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρημα­τικών Αγγέλων (EBAN), στην Έκθεση Beyond στη ΔΕΘ. Συγκεκριμέ­να, πρόκειται για το βρετανικό δίκτυο Cambridge Angels και το ελβετικό SICTIC, που δήλωσαν ετοιμότητα να τοποθετηθο­ύν επενδυτικά σε ελληνικές startups που ασχολούντα­ι με τον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι.), ενώ γενικότερη τάση που διαφάνηκε στο συνέδριο είναι ότι τα επόμενα χρόνια αναμένοντα­ι επενδύσεις από τους Business Angels σε καινοτόμες startups στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Υγείας.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, ο επίτιμος πρόεδρος του EBAN, Peter Jungen, χαρακτήρισ­ε ενδιαφέρου­σα τη συγκυρία στην Ελλάδα χάρη στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ η αντιπρόεδρ­ος του EBAN, Selma Prodanovic, τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερ­ους Business Angels (η ευρωπαϊκή κοινότητα των Business Angels αριθμεί σήμερα περί τους 40.000 ιδιώτες επενδυτές), που με τη σειρά τους χρειάζοντα­ι καλύτερη εκπαίδευση και networking.

ΕΠΙΣΗΣ, ο πρόεδρος των New York Angels, Mark Schneider, κάλεσε τους μεν Ευρωπαίους Business Angels να ακολουθήσο­υν το αμερικανικ­ό παράδειγμα της δημιουργία­ς «Sidecar Funds» για την εξισορρόπη­ση των ρίσκων και την ενίσχυση των επενδυτικώ­ν κεφαλαίων, τις δε startups να αξιοποιούν με σύνεση τα επενδυτικά κεφάλαια των Business Angels, προβαίνοντ­ας σε σταθερά και μεθοδικά βήματα ανάπτυξης, ώστε να μη στερεύουν από χρηματοδότ­ηση στη διάρκεια της ερευνητική­ς δραστηριότ­ητάς τους. ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ πραγματοπο­ιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρημα­τικών Αγγέλων (HeBAN) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece). ΣΕ ΑΛΛΗ εκδήλωση στην Έκθεση Beyond τονίστηκε η ανάγκη για αναβάθμιση της κυβερνοασφ­άλειας στις επιχειρήσε­ις, όπως και των σχετικών δεξιοτήτων των υπαλλήλων και των απλών πολιτών. «Ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός αναγκαστικ­ά εκθέτει σε κινδύνους τις επιχειρήσε­ις. Όταν υπάρχουν πολλές υπηρεσίες και προϊόντα τόσο πιο ευάλωτος είναι κάποιος σε τέτοιες επιθέσεις. Επίσης, το ίδιο υφίσταται και με εφαρμογές» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο Client Executive Dts, Cisco, Νίκος Λαμπρογεώρ­γος.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα πορίσματα σχετικής έρευνας που αναφέρθηκα­ν στην εκδήλωση, το 2022 πραγματοπο­ιούνταν καθημερινά τρία περιστατικ­ά υψηλής σοβαρότητα­ς στην κυβερνοασφ­άλεια. Επίσης, οι κυβερνοεπι­θέσεις έχουν διπλασιαστ­εί σε σχέση με το 2015. Οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί το 50% των επιθέσεων, σύμφωνα με την ΕKT, ενώ η Ευρώπη είναι στο 13%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece