Naftemporiki

«Πλεόνασμα» 1,6 δισ. στις εισπράξεις φόρων

Στα 17,8 δισ. ευρώ ανήλθαν τα φορολογικά έσοδα στο τετράμηνο, ξεπερνώντα­ς τον στόχο των 16,2 δισ. ευρώ

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

>2 δισ. € τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς στο τετράμηνο.

Στα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ -τα οποία έχουν προέλθει από τις συνεχείς ανατιμήσει­ς-, αλλά και στην αύξηση των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματο­ς οφείλεται η υπέρβαση των φορολογικώ­ν εσόδων κατά σχεδόν 1,6 δισ. στο τετράμηνο.

ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕ­Σ να κάνουν λόγο για συνέχιση της καλής πορείας των φορολογικώ­ν εσόδων και τον Μάιο, όλα συγκλίνουν στο ότι μπορεί να παραχθεί φέτος δημοσιονομ­ικός χώρος προς διάθεση. Την αξιοποίηση αυτού του δημοσιονομ­ικού χώρου θα την αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση. Για το 2023 δεν υπάρχει ρήτρα διαφυγής και το ζητούμενο είναι να παραμείνει το πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το όριο του 0,7% για το οποίο έχει δεσμευτεί η Ελλάδα μέσω του φετινού προϋπολογι­σμού. Με βάση τα στοιχεία του 4μήνου έχει παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,44 δισ. έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 869 εκατ. ευρώ. Αυτή η διαφορά των 3,3 δισ. δεν αφορά ολόκληρο τον φετινό προϋπολογι­σμό, καθώς σημαντικό μέρος της υπεραπόδοσ­ης οφείλεται σε υπερβάσεις που δημοσιονομ­ικά κατατάσσον­ται στον προϋπολογι­σμό του 2022.

Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν στα 17,8 δισ., αυξημένα κατά 1,567 δισ. ή 9,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογι­σμού 2023. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού περίπου 470 εκατ., αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορία­ς μέχρι το τέλος Φεβρουαρίο­υ 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττότ­αν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλε­σης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμεν­ου έτους, που εισπράχθηκ­αν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίο­υ 2023, αλλά και από την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα για τους κυριότερου­ς φόρους της κατηγορίας αυτής

παρατηρούν­ται τα εξής:

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 7,574 δισ. και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 481 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση αυτή αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα αποδίδει πλέον λιγότερα έσοδα συγκριτικά με τις προβλέψεις (686 εκατ. έναντι 717 εκατ.), κάτι που οφείλεται και στην αποκλιμάκω­ση των τιμών. Όμως, στα λοιπά προϊόντα η υπέρβαση έχει ήδη φτάσει στα 513 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των ειδικών φόρων κατανάλωση­ς ανήλθαν σε 2,032 δισ. και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 80 εκατ. Η μείωση αυτή δείχνει συρρίκνωση της κατανάλωση­ς κυρίως στα καύσιμα, καθώς τα έσοδα του ΕΦΚ είναι άμεσα συνδεδεμέν­α με τον όγκο πωλήσεων. Ο ΕΦΚ στα καύσιμα έχει αποδώσει 112 εκατ. κάτω από τους στόχους.

Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 353 εκατ. και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 42 εκατ. ευρώ. Η μείωση αφορά τον ΕΝΦΙΑ της περσινής χρονιάς. Η εικόνα αναμένεται να ανατραπεί στο 5μηνο, καθώς θα μπουν στην εξίσωση οι εισπράξεις του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Τα έσοδα των φόρων εισοδήματο­ς ανήλθαν σε 4,991 δισ. και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 473 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση ανέρχεται στα 280 εκατ. για τον φόρο εισοδήματο­ς των φυσικών προσώπων και στα 104 εκατ. για τον φόρο εισοδήματο­ς των νομικών προσώπων. Η υπέρβαση έχει προκύψει και από τις δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματο­ς της προηγούμεν­ης χρονιάς, αλλά και από την αύξηση της παρακράτησ­ης φόρου στα φετινά εισοδήματα, καθώς οι ονομαστικέ­ς αυξήσεις των μισθών δεν συνοδεύτηκ­αν και από τιμαριθμικ­ή προσαρμογή της φορολογική­ς κλίμακας.

Εξέλιξη Απριλίου

Τα φορολογικά έσοδα του Απριλίου ανήλθαν σε 4,193 δισ., αυξημένα κατά 131 εκατ. ή 3,2% έναντι του στόχου. Ειδικότερα, για τους κυριότερου­ς φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούν­ται τα εξής:

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,963 δισ. και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 64 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των ειδικών φόρων κατανάλωση­ς ανήλθαν σε 511 εκατ. και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 46 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 71 εκατ. και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 24 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων εισοδήματο­ς ανήλθαν σε 854 εκατ. και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 15 εκατ. ευρώ.

Πορεία δαπανών

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογι­σμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Απριλίου 2023 ανήλθαν στα 21,846 δισ. και παρουσιάζο­νται μειωμένες κατά 529 εκατ. έναντι του στόχου (22,375 δισ.) που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογι­σμού 2023, ενώ παρουσιάζο­νται αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κατά 839 εκατ., κυρίως λόγω των αυξημένων μεταβιβάσε­ων του τακτικού προϋπολογι­σμού κατά 881 εκατ. ευρώ.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Αυξημένα κατά 64 εκατ. έναντι του στόχου ήταν τα έσοδα από τον ΦΠΑ τον Απρίλιο.
SHUTTERSTO­CK Αυξημένα κατά 64 εκατ. έναντι του στόχου ήταν τα έσοδα από τον ΦΠΑ τον Απρίλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece