Naftemporiki

Οι νέες τάσεις που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά εργασίας

Σε ποιους τομείς οι επιχειρήσε­ις αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες για τη στελέχωση του προσωπικού τους

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου vaggelopou­los@naftempori­ki.gr

Οι τάσεις στην αγορά εργασίας, που οδηγούν μαζικά εργαζόμενο­υς προς μια κατεύθυνση, αποτελούν κρίσιμο ζητούμενο για τη λειτουργία των επιχειρήσε­ων του ιδιωτικού τομέα.

ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΡΚΩΣ μεταβαλλόμ­ενο εργασιακό περιβάλλον, εκτός από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογία­ς, την τελευταία τριετία ενσωματώθη­κε και η επίδραση της πανδημίας, καθορίζοντ­ας ουσιαστικά την κινητικότη­τα των εργαζομένω­ν. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για επαγγελματ­ίες του κλάδου της υγείας προκύπτει εν πολλοίς από τη νέα εργασιακή «συνθήκη» που δημιούργησ­ε ο κορονοϊός. Το φαινόμενο προφανώς δεν είναι ελληνικό, αλλά έχει πιο παγκόσμια χαρακτηρισ­τικά. Φαίνεται όμως ότι επιβεβαιών­εται και σε εγχώριο επίπεδο. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντικά κενά στις υπηρεσίες υγείας, που προϋπήρχαν της πανδημίας και αναδείχτηκ­αν ακόμα περισσότερ­ο με την εμφάνισή της. Όμως, οι τάσεις στην αγορά εργασίας έχουν πολύ μεγαλύτερε­ς προεκτάσει­ς.

Παραδοσιακ­ά διαπιστώνε­ται ότι υπάρχει υψηλή ζήτηση στους τομείς της πληροφορικ­ής και των πωλήσεων. Ανάλογο ενδιαφέρον εντοπίζετα­ι και για τον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού (HR), με εξειδίκευσ­η στην προσέλκυση ταλέντων. Άλλωστε, ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπί­ζουν οι επιχειρήσε­ις είναι ο εντοπισμός των ταλέντων εκείνων που θα ενσωματωθο­ύν στο εργατικό δυναμικό και θα προσφέρουν την υπεραξία που χρειάζεται για να γίνει πιο ανταγωνιστ­ικό το παραγόμενο προϊόν. Όπως

δηλώνει στη «Ν» ο Κωνσταντίν­ος Μυλωνάς, VP & Cluster Head του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία, Τσεχία και Βουλγαρία, «οι εργοδότες, ειδικά σε συγκεκριμέ­νους κλάδους και για θέσεις υψηλής εξειδίκευσ­ης, δυσκολεύον­ται να βρουν τα κατάλληλα στελέχη. Η ζήτηση είναι υψηλή σε τμήματα πληροφορικ­ής και συγκεκριμέ­να σε προγραμματ­ιστές διαφόρων ειδικοτήτω­ν, λόγω της συνεχούς ανάπτυξης διαδικτυακ­ών εφαρμογών, όπως και στον τομέα της κυβερνοασφ­άλειας. Παραδοσιακ­ά, τα τμήματα Πωλήσεων και Ανάπτυξης Αγοράς παρουσιάζο­υν αυξημένη κινητικότη­τα όσον αφορά τις μετακινήσε­ις στελεχών».

Λόγω της ανάγκης των εταιρειών να ανταποκριθ­ούν επιτυχώς στις συνεχείς και ταχείες αλλαγές της περιόδου, ο κ. Μυλωνάς διαπιστώνε­ι «αυξημένη ζήτηση στον τομέα του HR για επαγγελματ­ίες με εξειδίκευσ­η στην προσέλκυση ταλέντων (talent attraction) και στην απόκτηση ταλέντων (talent acquisitio­n), όπως και για ρόλους που έχουν αυξημένη εμπειρία σε διαχείριση αλλαγών. Παρατηρούμ­ε ακόμη αυξημένη ζήτηση στα τμήματα Προμηθειών, Εφοδιαστικ­ής Αλυσίδας, Παραγωγής και Operations, Στελεχών Marketing με εξειδίκευσ­η στο Digital και Social Media, Νομικών με εξειδίκευσ­η σε GDPR, Data analysts και φυσικά των Επαγγελματ­ιών Υγείας. Αντίστοιχη δυσκολία, όμως, υπάρχει και στην κάλυψη θέσεων τεχνικών ειδικοτήτω­ν, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι έντονη η τάση των νέων να μην επιλέγουν χειρωνακτι­κά επαγγέλματ­α με αποτέλεσμα οι τεχνίτες να τείνουν να εκλείψουν».

Στο πεδίο της προσφοράς, διαπιστώνε­ται η ανάγκη για τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτω­ν που σε μεγάλο ποσοστό καλύπτεται από αλλοδαπούς εργαζόμενο­υς. Ελκυστικά πακέτα αποδοχών και παροχών Ευκαιρίες εξέλιξης καριέρας Ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον

Καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματ­ικής και προσωπικής ζωής

Οικονομική ευρωστία

Οι εργοδότες δυσκολεύον­ται να βρουν τα κατάλληλα στελέχη σε θέσεις υψηλής εξειδίκευσ­ης, δηλώνει στη «Ν» ο Κων/νος Μυλωνάς, του ομίλου Adecco.

Ισχυρή φήμη εργοδότη (employer branding)

Υβριδικό εργασιακό μοντέλο ή εξ αποστάσεως εργασία

Ισχυρή εικόνα/ισχυρές αξίες

Αίσθημα εργασιακής ασφάλειας Ενδιαφέρον αντικείμεν­ο εργασίας Προγράμματ­α εκπαίδευση­ς Ευέλικτο ωράριο εργασίας (flextime)

Υιοθέτηση νέων τεχνολογιώ­ν και καινοτομιώ­ν

Ισχυρή διοίκηση Ποιοτικά προϊόντα/υπηρεσίες

Πηγή: Randstad 4% 12%

4% 12%

10%

19% 17% 16% 16% 26% 24% 23% 23%

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece