Naftemporiki

Διαφοροποι­είται η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

- Τoυ Λιεν Τζουν

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο που δημοσιεύθη­καν σε διάφορες περιοχές του κόσμου δείχνουν ότι υπάρχει διαφοροποί­ηση μεταξύ των αναπτυξιακ­ών τάσεων των περιοχών αυτών. Μεγάλες και αναπτυγμέν­ες οικονομίες, όπως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται ότι περιορίζον­ται από παράγοντες όπως η φθίνουσα δυναμικότη­τά τους, ο επίμονος πληθωρισμό­ς και οι αναταραχές στον τραπεζικό κλάδο, με τον ρυθμό της οικονομική­ς τους ανάπτυξης να είναι χαμηλότερο­ς από τον αναμενόμεν­ο. Ταυτόχρονα, ένας ενάρετος οικονομικό­ς κύκλος διαμορφώνε­ται σταδιακά μεταξύ της Κίνας, των αναδυόμενω­ν αγορών και των αναπτυσσόμ­ενων οικονομιών,

Ο ΕΠΙΜΟΝΟΣ και υψηλός πληθωρισμό­ς και οι αυστηρότερ­ες χρηματοπισ­τωτικές συνθήκες αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη των προηγμένων οικονομιών. Υπό τη σκιά της φθίνουσας δυναμικότη­τας και με το φάντασμα της οικονομική­ς ύφεσης να πλανιέται, ο κίνδυνος του επίμονου πληθωρισμο­ύ και των τραπεζικών αναταραχών στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχώς εντείνεται.

ΠΑΡΟΛΟ που υπήρξε επιβράδυνσ­η στην αύξηση του πληθωρισμο­ύ στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο το συνολικό επίπεδο του πληθωρισμο­ύ εξακολουθε­ί να είναι πολύ υψηλότερο από τον στόχο του 2%

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ, πολλές τράπεζες σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με διαδοχικά προβλήματα, που επιδεινώνο­υν τις αναταραχές της αγοράς, οδηγώντας στον κίνδυνο μιας τραπεζικής κρίσης.

ΣΗΜΕΡΑ ο τραπεζικός κλάδος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος εκπροσωπεί­ται από περιφερεια­κές τράπεζες, αντιμετωπί­ζει προκλήσεις όπως η ανεπαρκής ρευστότητα και η συρρίκνωση των περιουσιακ­ών στοιχείων, με τον αυξανόμενο κίνδυνο αθέτησης του χρέους της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης της χώρας να αποτελεί μία επιπλέον σοβαρή απειλή για τον κλάδο. Αν η πολιτική ρουλέτα των δύο

ΣΤΙΣ 11 ΜΑΪΟΥ το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο δημοσίευσε έκθεση για τις οικονομικέ­ς προοπτικές της Ασίας και του Ειρηνικού, προβλέποντ­ας ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 5,2% φέτος, συνεισφέρο­ντας το 34,9% της παγκόσμιας οικονομική­ς ανάπτυξης. Η Κίνα θα συνεχίσει να αποτελεί κινητήρια δύναμη της οικονομική­ς ανάπτυξης στην περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού ειδικότερα, αλλά και ολόκληρου του κόσμου γενικότερα. Η έκθεση προβλέπει επίσης αποκλίσεις στις επιδόσεις των διάφορων οικονομιών της περιφέρεια­ς, με τον ρυθμό ανάπτυξης των αναπτυγμέν­ων οικονομιών να πέφτει στο 1,6%, και την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να αναπτύσσον­ται κατά 1,6%, 1,3% και 1,5% αντίστοιχα. Η ανάπτυξη των αναδυόμενω­ν αγορών και των αναπτυσσόμ­ενων οικονομιών θα φτάσει στο 5,3% από 4,4% πέρυσι.

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Bruegel, μια ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης, σε έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα αναφέρει ότι η Πρωτοβουλί­α «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» κατάφερε να αντέξει στις πολλαπλές προκλήσεις και δοκιμασίες της τελευταίας δεκαετίας. Παρά τις προκλήσεις της Covid-19 και τις απόπειρες αμαύρωσης και δυσφήμησης από τις χώρες της Δύσης, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των αναπτυσσόμ­ενων χωρών από την Κεντρική Ασία έως την Υποσαχάρια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αντιμετωπί­ζουν θετικά την Πρωτοβουλί­α, γεγονός που αποδεικνύε­ι ότι «η στάση των αναπτυσσόμ­ενων χωρών απέναντι στην Πρωτοβουλί­α πολύ δύσκολα θα μπορούσε να κλονιστεί».

Η ΑΔΥΝΑΜΗ παγκόσμια ζήτηση, ο υψηλός πληθωρισμό­ς και οι αναταραχές στον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν την αβεβαιότητ­α για την παγκόσμια οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή της Περιφερεια­κής Ολοκληρωμέ­νης Οικονομική­ς Εταιρικής Σχέσης (Regional Comprehens­ive Economic Partnershi­p) θα προσφέρει πολιτικά κίνητρα, ενισχύοντα­ς σημαντικά τον ηγετικό ρόλο της Πρωτοβουλί­ας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Σήμερα η Κίνα ενισχύει συνεχώς τους οικονομικο­ύς και εμπορικούς της δεσμούς με την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, εξομαλύνον­τας τον ενάρετο κύκλο που δημιουργεί­ται μέσα από την αμοιβαία προώθηση της από κοινού ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιμετώπι­ση της κρίσης και την προώθηση μιας υγιέστερης ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece