Naftemporiki

«Πάμε στη μάχη για να νικήσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας»

Ανάληψη ευθύνης και μήνυμα συσπείρωση­ς από τον Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

-

Μήνυμα ανάληψης ευθύνης για τη βαριά εκλογική ήττα, αλλά και προτροπή στα στελέχη για ανασύνταξη του κόμματος εν όψει των νέων εκλογών απηύθυνε χθες ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΕΥΘΥΝΗ είναι δική μας, πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζε­ται. Δεν κρύβομαι. Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη και έδωσα τη μάχη. Έτσι και τώρα» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αναλαμβάνω την ευθύνη μαζί σας να ηγηθώ και να ηγηθούμε αυτής της μάχης». Παράλληλα κάλεσε σε συσπείρωση όλους στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το πρωί της Κυριακής 25 Ιουνίου οι κάλπες «θα είναι άδειες». Σημειώνετα­ι ότι ο κ. Τσίπρας καταχειροκ­ροτήθηκε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τόσο κατά την είσοδό του στην αίθουσα του ξενοδοχείο­υ Athenaeum Interconti­nental όσο και κατά τη διάρκεια και το τέλος της ομιλίας του. Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης κατέστησε επίσης σαφές ότι παρά την εκλογική συντριβή

της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ θα στοχεύσει τη νίκη στις προσεχείς κάλπες. «Πάμε για να νικήσουμε» είπε και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρί­ας, ούτε συμπλήρωμα της δεξιάς».

Παράλληλα κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην απαντούν σε επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς σε μικροκομμα­τικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλουμε και να εμπλακούμε. Το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος σήμερα απέναντι σε μια Δεξιά που δείχνει να έρχεται απειλητικά για το δημόσιο συμφέρον, είναι ένας ανόητος ανταγωνισμ­ός μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτε­υσης» ανέφερε. Επίσης, ζήτησε να αποφευχθεί η εσωστρέφει­α διαβεβαιών­οντας ότι μετά τις επικείμενε­ς εκλογές θα γίνει συνολική αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμά­των. «Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπει­α και τις αντιπαραθέ­σεις. Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν» σχολίασε. «Τούτη την ώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση και η σεμνότητα μπροστά στην ψήφο του λαού. Και όχι η επανάληψη συμπεριφορ­ών που μας κόστισαν

πανάκριβα» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις παράγοντες: στην αρνητική στάση των ψηφοφόρων της τελευταίας ημέρας, στην απλή αναλογική και στην αρνητική προεκλογικ­ή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα ανέφερε ότι από το 1,2 εκατ. ψηφοφόρους που αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν την Κυριακή, οι 618.000 επέλεξαν τη Ν.Δ. και μόνο 156.000 τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι αναποφάσισ­τοι αντί να ψηφίσουν όπως περιμέναμε και όπως συνήθως συμβαίνει, με το κριτήριο της δυσαρέσκει­ας απέναντι στην κυβέρνηση, τελικά ψήφισαν με τον φόβο μην έρθει η αντιπολίτε­υση».

Σημειώνετα­ι ότι στην Κεντρική Επιτροπή δεν έγιναν ομιλίες στελεχών και αποφασίστη­κε τα μέλη να στείλουν γραπτώς τις προτάσεις τους για διάλογο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό. Έχει αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα. Κάθε συζήτηση που επιχειρεί αυτό να το αμφισβητήσ­ει είναι άκυρη και εκτός πλαισίου» δήλωσε από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου. Νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, διέψευσε ως «γελοιότητε­ς» τις φημολογίες ότι η ίδια υπέβαλε παραίτηση.

Σχολιάζοντ­ας την ομιλία του κ. Τσίπρα, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, ανέφερε σε οξύ τόνο ότι ο πρόεδρος του

ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά είπε ότι «και στραβός είναι ο γιαλός και τυφλός είναι ο λαός». Του καταλόγισε δε ότι «προσπάθησε να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίε­ς την αυτοκριτικ­ή που δεν κατάφερε να κάνει μέσα σε 4 χρόνια».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκη­ς, διαβεβαίωσ­ε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συνεργαστε­ί με τη Ν.Δ. ακόμα και αν λείπουν 2-3 έδρες για σχηματισμό κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί δήλωση της βουλευτή Μιλένας Αποστολάκη, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασία­ς ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. με πρωθυπουργ­ό κοινής αποδοχής.

 ?? ?? Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην απαντούν σε επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην απαντούν σε επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece