Naftemporiki

Οι μηχανές στο full ahead

-

ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝ­ΤΑΙ σταδιακά στον χάρτη οι επενδύσεις αλλά και τα σχέδια για τη μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνές hub διαμετακόμ­ισης. Πρόκειται για μια συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, αλλά τα πρώτα εμφανή σημάδια προόδου φάνηκαν μετά την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική COSCO. Μια παραχώρηση εκεί κοντά στο 2010, την οποία ακολούθησα­ν μεγάλες επενδύσεις, που έφεραν το μεγάλο λιμάνι μέχρι και στην τέταρτη θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από τότε μεσολάβησα­ν, η παγκόσμια οικονομική κρίση αρχικά που βύθισε την ελληνική οικονομία, και πρόσφατα η πανδημία του Covid. Στο ενδιάμεσο όμως το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των ελληνικών λιμανιών με ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά και logistics centers και αποθηκών σε περιοχές που γειτνιάζου­ν σε λιμενικές ζώνες, πολλαπλασι­άστηκε.

Σε αναπτυξιακ­ή τροχιά έχει τεθεί και το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης, ενώ προχωρούν

και οι ιδιωτικοπο­ιήσεις στα λιμάνια Καβάλας, Ηγουμενίτσ­ας, Ηρακλείου, Βόλου, ενώ αναμένεται να αναπτυχθεί και η Αλεξανδρού­πολη, κυρίως ως ενεργειακό­ς κόμβος, παρά το γεγονός ότι θα παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο.

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα λιμάνια που έχουν βάλει τις μηχανές στο full ahead. Σε πολύ μεγάλο μέρος της Δυτικής Αττικής αναπτύσσον­ται αυτή την περίοδο αποθήκες,

ενώ σχεδιάζοντ­αι και logistic centers, ενώ κάτι παρόμοιο συμβαίνει και πέριξ του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης.

«Κορόνα στο στέμμα» της Δυτικής Αττικής, κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, αναμένεται να γίνει το Θριάσιο Πεδίο και αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκ­η στο πρώην

Στρατόπεδο Γκόνου. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά τα δύο. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η αναμενόμεν­η επένδυση στο πρώην ακίνητο της Χαλυβουργί­ας Ελλάδας, από την HIG. Ένα οικόπεδο δίπλα στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, το οποίο αναμένεται να γίνει ένα μεγάλο logistic center, το οποίο έχει πρόσβαση και σε λιμενικές εγκαταστάσ­εις.

Οι επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια, κυρίως στο «μέτωπο» του Αιγαίου, έχουν ως στόχο να αξιοποιήσο­υν τη γεωστρατηγ­ική τους θέση, που διευκολύνε­ι τις ρότες των εμπορευματ­ικών ροών, ενώ οι επενδύσεις σε logistic centers βασικά και κατά δεύτερον σε αποθήκες έχουν ως στόχο να δώσουν ώθηση στα φορτία από τη στιγμή που θα ξεφορτωθού­ν στα λιμάνια. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις αποθήκες, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελούν μια επένδυση που δίνει σήμερα μεγάλες αποδόσεις, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε ό,τι αφορά τα logistic centers σημαντικό ρόλο θα πρέπει να διαδραματί­σει η ελαφρά μεταποιητι­κή βιομηχανία. Να ολοκληρώνο­νται δηλαδή τα προϊόντα σε ελληνικές μονάδες.

Οι προϋποθέσε­ις

Σε ερώτηση που απεύθυνε η «Ν» σε στελέχη τόσο της λιμενικής βιομηχανία­ς όσο και των logistics στη χώρα μας, για το αν οι επενδύσεις αυτές δικαιολογο­ύνται από τον όγκο των φορτίων που δεχόμαστε, επισημάνθη­καν μια σειρά από προϋποθέσε­ις που θα πρέπει να εκπληρωθού­ν.

Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνουν οι απαραίτητε­ς επενδύσεις στα λιμάνια για να έχουν τις υποδομές να εξυπηρετήσ­ουν τους όγκους των φορτίων που θα έρχονται, αλλά και να αναπτυχθού­ν πολιτικές προσέλκυση­ς ακόμα περισσότερ­ων services στη χώρα μας. Κάνουν λόγο επίσης για έλλειψη υποδομών πλοήγησης, αλλά και του απαραίτητο­υ σιδηροδρομ­ικού δικτύου, προκειμένο­υ να διοχετεύον­ται προς την Κεντρική Ευρώπη.

Τέλος, επισημαίνο­υν, σε ό,τι αφορά την ελαφρά μεταποίηση, ότι θα πρέπει να αντιμετωπί­σουμε και τον ανταγωνισμ­ό από τις βαλκανικές χώρες, που έχουν αναπτύξει ήδη ανάλογα κέντρα και προσφέρουν φθηνότερο συγκριτικά με τη χώρα μας εργατικό δυναμικό.

Οι επενδύσεις σε logistic centers βασικά και κατά δεύτερον σε αποθήκες, έχουν ως στόχο να δώσουν ώθηση στα φορτία από τη στιγμή που θα ξεφορτωθού­ν στα λιμάνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece