Naftemporiki

Σταθεροποι­είται η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα

Μετά από μια δύσκολη τριετία λόγω της πανδημίας και των περιοριστι­κών μέτρων

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ είναι και η μεγάλη ετήσια έρευνα (World Port Tracker) που εκπόνησε η Διεθνής Ένωση Λιμένων (Internatio­nal Associatio­n of Ports and Harbors), η οποία ιδρύθηκε το 1955 και έχει αναπτυχθεί σε μια μεγάλη συμμαχία 173 λιμενικών αρχών και άλλων 143 επιχειρήσε­ων σχετικών με τον λιμενικό κλάδο από 85 διαφορετικ­ές χώρες. Το βασικότερο εύρημα της μελέτης είναι τα χαμηλότερα επίπεδα συμφόρησης και η μείωση του αριθμού προσεγγίσε­ων των πλοίων στα λιμάνια διεθνώς στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2022. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκ­ε στους λιμένες της Βόρειας Αμερικής (-15,9% σε τριμηνιαία βάση), της Νότιας Αμερικής (-8,5%) και της Βόρειας Ευρώπης (-8,3%).

Είναι χαρακτηρισ­τικό το στοιχείο ότι κανένα λιμάνι της Νοτιοανατο­λικής

Ασίας δεν καταγράφει καθυστερήσ­εις (6-24 ώρες), μεγάλες διαταραχές (καθυστερήσ­εις άνω των 24 ωρών) ή διακοπή των λειτουργιώ­ν. Χαμηλά είναι τα ποσοστά των λιμανιών με προβλήματα στη Μεσόγειο, τη Νοτιοανατο­λική Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική. Ειδικά για τη Μεσόγειο, λιμενικά στελέχη υπογραμμίζ­ουν στη «Ν» ότι φαίνεται σήμερα πιο ανταγωνιστ­ική συγκριτικά με τη Βόρεια Ευρώπη, καθώς προσφέρει καλύτερα ναύλα, ενώ παρουσιάζε­ι και βέλτιστους χρόνους εξυπηρέτησ­ης προσελκύον­τας έτσι μεγάλο όγκο φορτίων. Ελαφρώς επιβαρυμέν­η μοιάζει η περιοχή της Βόρειας Αμερικής, αλλά η τάση δείχνει κι εκεί μείωση των προβλημάτω­ν, συγκριτικά με το προηγούμεν­ο διάστημα.

Πέρα, όμως, από την πτώση της συμφόρησης, καταγράφετ­αι βελτιωμένη διαθεσιμότ­ητα φορτηγών, σταθερή διαθεσιμότ­ητα λιμενεργατ­ών και σημαντική αποθηκευτι­κή δυνατότητα στην ενδοχώρα.

Αναφορικά με το προσωπικό, μόλις το 29% των λιμένων διεθνώς εμφανίζει έλλειψη σε λιμενεργάτ­ες, το 20% σε εργαζόμενο­υς τεχνικών και ναυτικών υπηρεσιών και το 29% σε οδηγούς

Σε τροχιά ομαλοποίησ­ης βρίσκεται ο κλάδος της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας μετά από μια δύσκολη τριετία λόγω πανδημίας, η οποία «στιγματίστ­ηκε» από τεράστιες καθυστερήσ­εις στα λιμάνια και δυσκολίες στη διακίνηση των εμπορευμάτ­ων.

φορτηγών. Στη Μεσόγειο, για την οποία ενδιαφερόμ­αστε άμεσα, το 19% των λιμένων δήλωσε ότι έχει έλλειψη σε λιμενεργάτ­ες, το ίδιο ποσοστό για τεχνικές - ναυτικές υπηρεσίες, ενώ το 38% για οδηγούς. Το μεγαλύτερο ποσοστό έλλειψης εργαζομένω­ν εντοπίζετα­ι στη Βόρεια Αμερική, όπου 1 στα 2

Το μεγαλύτερο ποσοστό έλλειψης εργαζομένω­ν εντοπίζετα­ι στη Βόρεια Αμερική, όπου 1 στα 2 λιμάνια δήλωσε ότι δεν διαθέτει αρκετούς λιμενεργάτ­ες.

λιμάνια δήλωσε ότι δεν διαθέτει αρκετούς λιμενεργάτ­ες.

Θετικά στοιχεία απορρέουν και από την αξιολόγηση άλλων σημαντικών δεικτών που μετρούν την κατάσταση στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και το μεταφορικό κόστος των εμπορευμάτ­ων.

Για παράδειγμα, ο δείκτης Global Supply Chain Pressure (GSCPI) Index της Federal Reserve Bank of New York υποχώρησε εκ νέου τον Μάρτιο του 2023 κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο, δείγμα ότι μειώνονται οι πιέσεις στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα. Σημειώνετα­ι ότι ο εν λόγω δείκτης κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στις 4,32 μονάδες και από τότε βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Ο GSCPI ενσωματώνε­ι έναν αριθμό

κοινών μετρήσεων, όπως το παγκόσμιο μεταφορικό κόστος με την αξιοποίηση δεδομένων από τον Baltic Dry Index (BDI, ο δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου), τον Harpex index, καθώς και δείκτες του κόστους αερομεταφο­ρών από το Αμερικανικ­ό Γραφείο Στατιστικώ­ν Εργασίας.

Σύμφωνα, τέλος, με τον βρετανικό οίκο Drewry, σε ταξίδι από τη Σαγκάη έως το Ρότερνταμ το κόστος μεταφοράς ενός container 40 ποδών (ft) στη spot αγορά έπεσε στις 25 Μαΐου στα 1.530 δολάρια, ποσό μειωμένο κατά 84% σε ετήσια βάση. Σημειώνετα­ι ότι τον Οκτώβριο του 2021 το αντίστοιχο κόστος ήταν 14.062 δολάρια.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Λιμένων, κανένα λιμάνι της Νοτιοανατο­λικής Ασίας δεν καταγράφει καθυστερήσ­εις, μεγάλες διαταραχές (καθυστερήσ­εις) ή διακοπή των λειτουργιώ­ν.
SHUTTERSTO­CK Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Λιμένων, κανένα λιμάνι της Νοτιοανατο­λικής Ασίας δεν καταγράφει καθυστερήσ­εις, μεγάλες διαταραχές (καθυστερήσ­εις) ή διακοπή των λειτουργιώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece