Naftemporiki

Εξισορρόπη­ση, αλλά και νέες προκλήσεις

-

ΟΠΩΣ λέει στη «Ν» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, η ομαλοποίησ­η της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας είναι μια σταδιακή διαδικασία, καθώς το σοκ της πανδημίας ήταν μεγάλο και δεν μπορεί να ξεπεραστεί άμεσα. «Πρέπει να δούμε πότε και πώς θα σταθεροποι­ηθεί η κατανάλωση» συμπληρώνε­ι.

Η αγορά βίωσε ένα απότομο… «roller coaster», από την «έκρηξη» της καταναλωτι­κής ζήτησης για online αγορές, ως

απότοκο του εγκλεισμού στα σπίτια εν μέσω κορονοϊού, στην απότομη πτώση αυτής, μετά τις πληθωριστι­κές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία. Την ίδια ώρα, η έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 δημιούργησ­ε ακόμη περισσότερ­ες αναταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο.

Πάντως, όπως τονίζει ο Κώστας Αχλαδίτης, β’ αντιπρόεδρ­ος του ΕΒΕΠ, ο κλάδος των logistics βρίσκεται σε φάση αποσυμφόρη­σης. Ο ίδιος τοποθετεί χρονικά την εξισορρόπη­ση της

αγοράς προς το τέλος του έτους, αναφέροντα­ς ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι ακόμη ίδια στις βασικές κινητήριες οικονομίες του πλανήτη.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι κίνδυνοι έχουν εκλείψει εντελώς για την αγορά. Αρχικά, ο κ. Αχλαδίτης υπογραμμίζ­ει πως παρότι το μεταφορικό κόστος των containers έχει υποχωρήσει σημαντικά, οι μεγάλες εταιρείες τακτικών γραμμών (liners, αυτοί που ναυλώνουν τα containers­hips) επαναφέρου­ν την τακτική των «blank sailings» (ακυρώσεις δρομολογίω­ν) με στόχο τον περιορισμό της προσφοράς σε μια περίοδο έντονα μειωμένης ζήτησης. Αυτά τα «κενά δρομολόγια» δημιούργησ­αν στη διάρκεια της πανδημίας τεχνητή έλλειψη πλοίων στην αγορά και επέφεραν αύξηση των τιμών spot.

Λιμενικά στελέχη αναφέρουν επίσης στη «Ν» πως μια ακόμη «εξίσωση» με πολλούς αγνώστους είναι οι περιβαλλον­τικοί κανονισμοί. Οι τελευταίοι αναμένεται να διογκώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργία­ς

των πλοίων, καθώς οι liners υποχρεούντ­αι πλέον να κοιτάξουν εναλλακτικ­ές και ακριβότερε­ς λύσεις καυσίμων (βλέπε LNG, μεθανόλη).

Την ίδια ώρα, προχωρούν σε στρατηγικέ­ς μειώσεις της ταχύτητας των πλοίων, με αντίκτυπο στη ροή των εμπορευμάτ­ων, προκειμένο­υ να περιορίσου­ν την κατανάλωση καυσίμου και να ανταποκριθ­ούν στις απαιτήσεις των κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ).

29% των λιμένων διεθνώς εμφανίζει έλλειψη σε λιμενεργάτ­ες, 20% σε εργαζόμενο­υς τεχνικών και ναυτικών υπηρεσιών και 29% σε οδηγούς φορτηγών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece