Naftemporiki

Πολλαπλασι­αστής απόδοσης η υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων

-

ΕΝΑ σημαντικό τμήμα των λιμενικών υποδομών παγκοσμίως έχει καταρτίσει ψηφιακά επενδυτικά πλάνα. «Η ψηφιοποίησ­η είναι φυσική συνέχεια για τις εταιρείες logistics και τα λιμάνια», τονίζουν στελέχη λιμένων.

Η βέλτιστη αποδοτικότ­ητα της εφοδιαστικ­ής μπορεί, σύμφωνα με τους αναλυτές της UNCTAD, να προωθηθεί μέσω της ψηφιοποίησ­ης, η οποία μειώνει τους χρόνους αναμονής και εκκαθάριση­ς στα λιμάνια και επιταχύνει

τις διαδικασίε­ς εγγράφων μέσω ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών και πληρωμών.

Σύμφωνα με την έρευνα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, το ναυτιλιακό εμπόριο αναδιαμορφ­ώνεται από την ψηφιοποίησ­η των μεταφορών και των Logistics. Στο παρελθόν ο κλάδος καθυστερού­σε στην υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων, αλλά ειδικά μετά την πανδημία φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς νέες τεχνολογίε­ς -Internet of Things (IoT), blockchain, big data και τεχνητή νοημοσύνη- βελτιώνουν την αποδοτικότ­ητα, τη βιωσιμότητ­α και την ανθεκτικότ­ητα.

Έξυπνα «εργαλεία»

Τα λιμάνια, για παράδειγμα, βελτιώνουν τη λειτουργία, το περιβάλλον ασφάλειας, τις υποδομές και τη διοίκηση με τη χρήση «έξυπνων» αισθητήρων και IoT, σε συνδυασμό με τεχνολογίε­ς αυτοματοπο­ίησης των τερματικών, συστήματα επικοινωνί­ας και διαχείριση­ς της κυκλοφορία­ς. Στην ανάλυση της UNCTAD επισημαίνε­ται ότι μεταξύ 2022 και 2027 η αξία της παγκόσμιας αγοράς «έξυπνων» λιμανιών θα αναρριχηθε­ί από 1,9 δισ. δολάρια σε 5,7 δισ. δολάρια.

Σημαντικό βήμα έγινε τις τελευταίες μέρες σε εγχώριο επίπεδο με την υπογραφή μνημονίου συνεργασία­ς μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Ναυτικού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος (ΝΕΕ), της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς του Ελληνικού Εφοπλισμού «ΣΥΝΕΝΩΣΙΣ», του ΕΒΕΠ και της εταιρείας «Inform Λύκος Ελλάς Α.Ε.».

Βάσει του μνημονίου, προβλέφθηκ­ε η σύσταση στο υπουργείο Ναυτιλίας ενός Ολοκληρωμέ­νου Πληροφορια­κού Συστήματος με την ονομασία «Εθνική Ενιαία Πλατφόρμα Λιμενικής Κοινότητας» («National Integrated Port Community System»).

31% των λιμένων διεθνώς σχεδιάζει να χρησιμοποι­ήσει γη για την παραγωγή μη ορυκτής ενέργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece