Naftemporiki

Η προσμονή μια ήπια και φιλική φλόγα...

-

ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ο μέσος όρος μοιάζει με… «ένα μικρό καράβι που ήταν αταξίδευτο». Εννοούμε τους νεότερους εκ των συμμετεχόν­των. Στην πραγματικό­τητα όμως είναι ένα καράβι που μια σειρά από λάθη στο χρηματιστη­ριακό πεδίο και στην παραγωγική διαδικασία της πατρίδας μας, προκάλεσαν τις επιλογές των επαγγελματ­ιών διαχειριστ­ών που το κάνανε σκούνα. Ενώ για κάμποσα τρίμηνα φαινόταν σαν το πειρατικό του κάπτεν Τζιμ, που ανέφερε ο Καββαδίας. Αυτό το αναφέρουμε για να αποτυπωθεί η ψυχολογική κατάσταση όσων δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να φύγουν από την αγορά, μιας νιρβάνας αδιαφορίας για την απαξίωσή του σαν παράπλευρο τραύμα των ετών με μνημόνια.

ΛΟΙΠΟΝ τώρα έχουμε απλά την άνοδο που σε μεγάλο ποσοστό θα είναι εντυπωσιακ­ή, μόνο και μόνο από το φαινόμενο της χαμηλής βάσης, που αφορά την εκκίνηση της αποκατάστα­σης των αποτιμήσεω­ν. Πριν από σχεδόν τρία χρόνια και 3 μήνες -18 Μαρτίου του 2020- ο Γ.Δ. είχε πιάσει τις 487,35 μονάδες στο κλείσιμο με κατώτερο ημέρας 473,17! Στις 30 Οκτωβρίου του 2020 είχε σκαρφαλώσε­ι στις 600 χονδρικά. Μετά από ανοδική κίνηση έως τις 970 τον Φεβρουάριο του 2022, που αναιρέθηκε, αλλά κατάφερε

να επιστρέψει στις 950 στις 21 Απριλίου, είχαμε τη βαθιά διόρθωση. Με διπλή ή μάλλον τριπλή εγγραφή πυθμένα.

ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣ­ΤΕ στο χαμηλό του Μαρτίου. Εμφανίστηκ­ε στις 8 Μαρτίου και ήταν 789 μονάδες. Ακολούθησα­ν, η πρόσκρουση στις 780 μονάδες στις αρχές Ιουλίου του 2022 και στις 790 στο τέλος του Σεπτεμβρίο­υ. Δεν θα διαφημίσου­με τους ελάχιστους παράγοντες που θεώρησαν όταν συνέβησαν αυτά πως αυτή η κίνηση μοιάζει με το ξεκίνημα της

ανόδου του 1999. Αλλά υπήρξαν λίγοι και τολμηροί, ούτε είναι αυτό κάτι χρήσιμο για τις φίλες και τους φίλους της στήλης. Αντίθετα η πληροφορία για την αντιστοίχι­ση βοηθά όποιον δεν είναι τεμπέλης. Μια προσεκτική μελέτη εκείνης της περιόδου είναι πλέον εύκολη από το πλήθος των πληροφοριώ­ν του site της «Ν». Κάντε τη και δεν θα μετανιώσετ­ε.

ΑΛΙ ΚΑΙ ΤΡΙΣΑΛΙ σε εκείνους που νομίζουν πως οφείλονται αποκλειστι­κά στη δική τους «καπατσοσύν­η» τα πρόσφατα και σημαντικά κέρδη του

χαρτοφυλακ­ίου τους. Επίσης καλό είναι να το σκεφτούν πολλές φορές οι αγοραίοι που, χωρίς να είναι πολιτικά εξαρτώμενο­ι από την κυβέρνηση, βιάζονται να αποκτήσει η ελληνική οικονομία την αξιοπιστία που θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα. Η προσμονή είναι η ήπια και συνεπώς φιλική φλόγα που κρατά τους επενδυτές στις συναλλαγές, όπως με δίδαξε ο εκ νεότητάς μου φίλος Θανάσης Παπακωνστα­ντίνου, που αν και τον έλεγαν Γιατρό στον Πρωτέα όταν γνωριστήκα­με, ήταν χρηματιστή­ς όταν ξανασυναντ­ηθήκαμε.

 ?? SOOC ?? Αλί και τρισαλί σε εκείνους που νομίζουν πως οφείλονται αποκλειστι­κά στη δική τους «καπατσοσύν­η» τα πρόσφατα και σημαντικά κέρδη.
SOOC Αλί και τρισαλί σε εκείνους που νομίζουν πως οφείλονται αποκλειστι­κά στη δική τους «καπατσοσύν­η» τα πρόσφατα και σημαντικά κέρδη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece