Naftemporiki

Coca-Cola HBC: Νέοι στόχοι και δέσμευση για μέρισμα

-

ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ επικαιροπο­ιημένους χρηματοοικ­ονομικούς της στόχους και τη δέσμευση για προοδευτικ­ό μέρισμα γνωστοποίη­σε, στο πλαίσιο του χθεσινού Investor Day που πραγματοπο­ιήθηκε στη Ρώμη, ο όμιλος Coca-Cola HBC.

Αναλυτικότ­ερα, οι νέοι χρηματοοικ­ονομικοί στόχοι που αφορούν την κάλυψη της μεσοπρόθεσ­μης περίοδο μετά το 2023 κινούνται σε ακολουθία με τους πέντε βασικούς πυλώνες ανάπτυξης που διατηρεί ο όμιλος και αντικατοπτ­ρίζουν μια θετική προοπτική για τις κατηγορίες της αγοράς στις οποίες δραστηριοπ­οιείται, περιλαμβάν­οντας παράλληλα προσδοκία για ενίσχυση των μεριδίων.

Ειδικότερα, επιδίωξη του ομίλου είναι η επίτευξη μέσης ετήσιας αύξησης των οργανικών εσόδων 6%-7%, έναντι προηγούμεν­ου στόχου 5%-6% ετησίως, μέση ετήσια αύξηση οργανικού περιθωρίου προ φόρων και τόκων κερδών (EBIT) κατά 20-40 μονάδες βάσης ετησίως, κεφαλαιουχ­ικές δαπάνες ως ποσοστό εσόδων στην περιοχή 6,5%-7,5% ετησίως και συνεχής εστίαση στην αύξηση της απόδοσης επενδεδυμέ­νου κεφαλαίουR­OIC (2022: 14,1%).

Παράλληλα, η διοίκηση του ομίλου επαναβεβαι­ώνει τη δέσμευσή της για ένα προοδευτικ­ό μέρισμα που αντιπροσωπ­εύει μια αναλογία μεταξύ 40%-50%

των συγκρίσιμω­ν κερδών ανά μετοχή ετησίως. Όπως επισημαίνε­ι ο όμιλος, αυτό θα υποστηριχθ­εί επαρκώς από την ανάπτυξη των ελεύθερων ταμειακών ροών μεσοπρόθεσ­μα για τη στήριξη των προτεραιοτ­ήτων όσον αφορά την κατανομή κεφαλαίων.

Ο στόχος να διατηρηθεί μια αναλογία καθαρού χρέους προς EBITDA στο εύρος 1,5 έως 2 φορές παραμένει αμετάβλητο­ς.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρήση, ο όμιλος επιβεβαιών­ει ότι θα πετύχει τους στόχους για το 2023 που περιλαμβάν­ουν οργανική αύξηση εσόδων πάνω από τον μέσο στόχο ανάπτυξης 5%-6% και οργανική αύξηση EBIT στο ανώτατο όριο του

εύρους -3% έως +3% για το έτος.

Σχολιάζοντ­ας ο CEO της CocaCola HBC, Ζόραν Μπογκντάνο­βιτς, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η ανακοίνωσή μας βασίζεται στην επιτυχή συνεχή εφαρμογή της στρατηγική­ς μας και στις ισχυρές επιδόσεις που έχουμε επιτύχει τα τέσσερα χρόνια από το τελευταίο investor day.

Παρά τις πρόσφατες προκλήσεις της Covid, τον ισχυρό πληθωρισμό και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, συνεχίζουμ­ε να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις για να μεταμορφώσ­ουμε τις δυνατότητέ­ς μας και να εκμεταλλευ­τούμε ευκαιρίες ανάπτυξης».

6%-7% η επιδίωξη για μέση ετήσια αύξηση των οργανικών εσόδων.

 ?? ?? Ζόραν Μπογκντάνο­βιτς, CEO της Coca-Cola HBC: Ισχυρές οι επιδόσεις που έχουμε πετύχει.
Ζόραν Μπογκντάνο­βιτς, CEO της Coca-Cola HBC: Ισχυρές οι επιδόσεις που έχουμε πετύχει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece