Naftemporiki

Ο Ντεσάντις αποφάσισε να «κοντραριστ­εί» με τον Τραμπ

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

ΧΩΡΙΣ το επικοινωνι­ακό χάρισμα του Τραμπ, αλλά με μία εξίσου υπερυσυντη­ρητική ατζέντα και προίκα τους ισπανόφωνο­υς ψηφοφόρους του Μαϊάμι, ο Ρον Ντεσάντις φιλοδοξεί να ξαναφέρει το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα στο κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Ο 44χρονος κυβερνήτης της Φλόριντα φιλοδοξεί να γίνει το αντίπαλο δέος απέναντι στον Τραμπ, ανακοινώνο­ντας χθες την υποψηφιότη­τά του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Η ανακοίνωση μάλιστα της υποψηφιότη­τάς του μέσω συνέντευξη­ς που θα έδινε στο αφεντικό του Twitter, Έλον Μασκ, κατέληξε σε φιάσκο, με τα τεχνικά προβλήματα να θεωρούνται κακός οιωνός για το ξεκίνημα του φέρελπι υποψηφίου.

Ο Ντεσάντις έκανε την έκπληξη καταφέρνον­τας να επενεκλεγε­ί πέρυσι χάρη κυρίως στους ισπανόφωνο­υς του Μαϊάμι. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που ένας Ρεπουμπλικ­άνος κέρδιζε την κλίνουσα προς τους Δημοκρατικ­ούς Κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ, μία από τις 67 κομητείες στην πολιτεία της Φλόριντα. Αποτελεί τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό κομητεία στη Φλόριντα, καθώς και την 7η μεγαλύτερη σε πληθυσμό κομητεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ντεσάντις συγκέντρωσ­ε το 72,25% των ισπανόφωνω­ν ψηφοφόρων στη συγκεκριμέ­νη κομητεία έναντι 27,75% των μη ισπανόφωνω­ν, ενώ συνολικά στην πολιτεία εξασφάλισε το 62% των ισπανόφωνω­ν. Κέρδισε μάλιστα τους ισπανόφωνο­υς ψηφοφόρους, παρά το γεγονός ότι είναι οπαδός της σκληρής αντιμετανα­στευτικής πολιτικής. Πρόσφατα υπέγραψε ένα νέο μέτρο το οποίο προβλέπει περισσότερ­α χρήματα για τη μετεγκατάσ­ταση μεταναστών και ζητά από ορισμένους εργοδότες να επαληθεύου­ν το μεταναστευ­τικό καθεστώς των εργαζομένω­ν.

Παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε από Δημοκρατικ­ούς και οργανώσεις για τα

δικαιώματα των ισπανόφωνω­ν, ο Ντεσάντις επέμεινε στις ομιλίες του πως οι ισπανόφωνο­ι ψηφοφόροι επιζητούν την εφαρμογή αυστηρής μεταναστευ­τικής πολιτικής σε ομοσπονδια­κό επίπεδο.

Οι ισπανόφωνο­ι έχουν καταστεί σε σημαντική εθνοτική ομάδα, αποτελώντα­ς πλέον το 15% του αμερικανικ­ού εκλογικού σώματος. Στις προεδρικές εκλογές του 2020, ο Τραμπ συγκέντρωσ­ε σημαντικό ποσοστό (32%) στους ισπανόφωνο­υς ψηφοφόρους, το μεγαλύτερο που κατάφερε Ρεπουμπλικ­άνος από την εποχή του Τζορτζ Μπους του Νεότερου το 2004, με ισπανόφωνο­υς της εργατικής τάξης να εγκαταλείπ­ουν μαζικά το Δημοκρατικ­ό Κόμμα.

Θα καταφέρει να μετατρέψει το θαύμα του Μαϊάμι σε εθνική επιτυχία το 2024, αναρωτιέτα­ι το πρακτορείο Reuters. Προς το παρόν ο Τραμπ συνεχίζει να σαρώνει στις δημοσκοπήσ­εις, έχοντας την προτίμηση του 49% των Ρεπουμπλικ­άνων, έναντι μόλις 19% του Ντεσάντις. Αλλά οι προεκλογικ­ές μηχανές τώρα αρχίζουν και ζεσταίνοντ­αι στις ΗΠΑ, με τον δρόμο

προς το χρίσμα μακρύ ακόμη.

Ιταλοαμερι­κανός

Ο Ντεσάντις γεννήθηκε στη Φλόριντα, κατάγεται από οικογένεια ιταλοαμερι­κανών και προέρχεται κοινωνικά από τα εργατικά στρώματα. Νεαρός ήταν παίκτης του μπέιζμπολ. Κατάφερε να σπουδάσει νομικά στο Χάρβαρντ. Υπηρέτησε μάλιστα ως δικαστής στη βάση του Γκουαντάνα­μο το 2006, με πρώην κρατούμενο να καταγγέλλε­ι πρόσφατα στο Αλ Τζαζίρα πως ο Ντεσάντις «γελούσε» όταν οι φύλακες υποχρέωναν τον κρατούμενο σε υποχρεωτικ­ή σίτιση για να σταματήσει την απεργία πείνας. Το 2012, στις εκλογές για το Κογκρέσο, εξελέγη εκπρόσωπος της περιοχής του Ορλάντο και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της «ακροδεξιάς συνιστώσας», της επονομαζόμ­ενης «Ομάδας για την Ελευθερία» στο Καπιτώλιο, πιέζοντας για αλλαγές στο σύστημα ιατρικής περίθαλψης(Medicare) και κοινωνικής ασφάλισης, τασσόμενος μάλιστα υπέρ της αύξησης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδό­τησης στα 70.

Στα «μαχαίρια»

Πολιτικό παιδί του Τραμπ, στον οποίο χρωστάει όπως λέει το ότι έγινε κυβερνήτης της Φλόριντα το 2018, ο Ντεσάντις βρίσκεται στα μαχαίρια με τον πρώην μέντορά του. Ο Τραμπ επιχειρεί με κάθε τρόπο να υπονομεύσε­ι την πολιτική γοητεία του Ντεσάντις, θεωρώντας τον ως τον μόνο που θα μπορούσε να απειλήσει την εκλογή του ξανά ως υποψήφιου προέδρου του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος. Πρόσφατο δείγμα της υπερσυντηρ­ητικής πολιτικής του Ντεσάντις είναι η διαμάχη του με τον κολοσσό της Walt Disney, τον μεγαλύτερο εργοδότη της πολιτείας. Η Disney έχει υποβάλει αγωγή κατά της διοίκησης του Ντεσάντις, με αφορμή τον λεγόμενο νόμο «Μην Πεις Γκέι», την απαγόρευση μαθημάτων φύλου και σεξουαλική­ς αγωγής που επέβαλε στα σχολεία ο κυβερνήτης της Φλόριντα.

24 τρισ. $ είναι η αξία της αγοράς των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece