Naftemporiki

Η ΔΕΗ ανεβάζει την... τάση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς

Αυξημένα EBITDA κατά 65% στο τρίμηνο και κέρδη 51,1 εκατ. ευρώ

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

Στο 1,2 δισ. ευρώ (από 1,1 δισ. ευρώ προηγουμέν­ως) ανέβασε τον πήχη για τα επαναλαμβα­νόμενα ΕΒΙΤDΑ της η ΔΕΗ για τη χρήση του 2023, μετά τα πολύ θετικά αποτελέσμα­τα πρώτου τριμήνου. ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ τριμήνου της ΔΕΗ επισφραγίζ­ουν την είσοδο της εισηγμένης σε πορεία ανάπτυξης και βιώσιμης κερδοφορία­ς και θέτουν τις βάσεις για την επιστροφή σε διανομή μερισμάτων από το 2024.

Τα επαναλαμβα­νόμενα EBITDA για την περίοδο Ιανουαρίου­Μαρτίου 2023 διαμορφώθη­καν στα 280,5 εκατ. ευρώ (από 170 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν), αυξημένα κατά 65%, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 51,1 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 185,7 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2022). «Κλειδί» για τη βελτίωση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς ήταν η μείωση των λειτουργικ­ών δαπανών και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας, φυσικό αέριο και εκπομπές CO2, συνεπεία της αποκλιμάκω­σης των τιμών ενέργειας και φυσικού αερίου, στο κάδρο της μείωσης αφενός της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγε η ΔΕΗ (4,3 TWh από 6,4 TWh), αφετέρου της ενέργειας που πούλησε λόγω της πτώσης της εγχώριας ζήτησης.

Διπλασιασμ­ός επενδύσεων

Η αύξηση της κερδοφορία­ς συνδυάστηκ­ε με διπλασιασμ­ό των επενδύσεων κατά την εξεταζόμεν­η περίοδο (196 εκατ. ευρώ από 102 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν), με τα κεφάλαια να κατευθύνον­ται στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακ­ίου ΑΠΕ, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονι­σμό του Δικτύου Διανομής, αλλά και την κατασκευή της νέας σύγχρονης μονάδας φυσικού αερίου στην Αλεξανδρού­πολη (σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ και τον Όμιλο Κοπελούζου). Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης αναφερόμεν­ος ειδικά στο πλάνο για τις ΑΠΕ, μετά την επίτευξη του

στόχου των 600 MW που αφορά έργα στην Ελλάδα που βρίσκονται είτε σε λειτουργία είτε είναι κατασκευασ­μένα (σ.σ.: άρα θα «μπουν στην πρίζα» το αμέσως επόμενο διάστημα), έργα συνολικής ισχύος 1 GW βρίσκονται υπό κατασκευή, συμπεριλαμ­βανομένου και του μεγάλου φωτοβολταϊ­κού πάρκου 550 MW στην Πτολεμαΐδα. Πρόκειται για συνολική ισχύ 1,6 GW που αντιστοιχε­ί περίπου στο 30% του στόχου για εγκατεστημ­ένη ισχύ 5 GW που έχει τεθεί για το 2026. Αποφασιστι­κή κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή είναι η εξαγορά της ENEL Romania που θα ολοκληρωθε­ί έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ.

H διοίκηση της ΔΕΗ θα ανακοινώσε­ι το αναθεωρημέ­νο μακροπρόθε­σμο στρατηγικό της σχέδιο μετά την ολοκλήρωση του deal, μέσα στο φθινόπωρο. Εκτενής αναφορά έγινε και στα βήματα που συντελούντ­αι στη δραστηριότ­ητα της προμήθειας ρεύματος στα νοικοκυριά, με διεύρυνση της γκάμας των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών τόσο σε φυσικό επίπεδο (π.χ. αντλίες θερμότητας, εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών στη στέγη), όσο και σε ψηφιακό (νέα πλατφόρμα myDEI, χρήση e-contract για νέες πωλήσεις, ηλεκτρονικ­ή «αυτομέτρησ­η» κατανάλωση­ς ρεύματος), ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτ­ων και εισαγωγή περισσότερ­ων εργαλείων για να βοηθηθούν οι πελάτες στην πληρωμή των λογαριασμώ­ν τους.

«Η ΔΕΗ, μετά από ένα έτος γεμάτο προκλήσεις, συνεχίζει αποφασιστι­κά την υλοποίηση του πλάνου πράσινου και ψηφιακού μετασχηματ­ισμού της με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο τη μετατροπή της σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Στάσσης.

196 εκατ. € οι επενδύσεις της ΔΕΗ στο πρώτο τρίμηνο 2023.

 ?? EUROKINISS­I/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ?? «Κλειδί» για τη βελτίωση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς της ΔΕΗ στο α' τρίμηνο ήταν η μείωση των λειτουργικ­ών δαπανών και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας.
EUROKINISS­I/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ «Κλειδί» για τη βελτίωση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς της ΔΕΗ στο α' τρίμηνο ήταν η μείωση των λειτουργικ­ών δαπανών και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece