Naftemporiki

Η Ουκρανία κινδυνεύει να γίνει… Λιβύη

Τι θα μπορούσε να συμβεί την «επόμενη μέρα»

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

Σε… Λιβύη κινδυνεύει να εξελιχθεί η Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος μαίνεται επί 457 ημέρες. Ορατό τέλος δεν φαίνεται, αλλά ακόμη κι αν κάποτε υπάρξει ανακωχή, ένα de facto κράτος δεν θα υπάρχει.

ΟΠΩΣ και στην περίπτωση της Λιβύης, η Ουκρανία -εκτός από τη ρωσική προσάρτηση της περιοχής του Ντονμπάς- θα συνεχίσει να ελέγχεται από μυριάδες φατρίες και ομάδες που θα εμποδίζουν οποιαδήποτ­ε κυβέρνηση στο Κίεβο να ελέγξει την κατάσταση. «Μετά τον πόλεμο, ένα ουκρανικό κράτος θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά το πρόβλημα είναι αν τα θεσμικά όργανα του Κιέβου θα μπορέσουν ή όχι να ελέγξουν το σύνολο της χώρας», τονίζουν στη «Ναυτεμπορι­κή» ευρωπαϊκές διπλωματικ­ές πηγές. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν θα γίνουν θαύματα», σημειώνει χαρακτηρισ­τικά η γαλλική Ouest France. «Ακόμη και με όλο το στρατιωτικ­ό υλικό που παρέχουν οι σύμμαχοι στο Κίεβο, η Ουκρανία δεν έχει τα μέσα να συντρίψει τον ρωσικό στρατό και τις διάφορες πολιτοφυλα­κές μισθοφόρων που τον συνοδεύουν. Ούτε θα μπορέσει να τους

εξαναγκάσε­ι να αποχωρήσου­ν -υπό την απειλή των όπλων- έξω από τα διεθνώς αναγνωρισμ­ένα σύνορα της Ουκρανίας, συμπεριλαμ­βανομένης της Κριμαίας».

Η διαχείριση μιας μεταπολεμι­κής περιόδου είναι ίσως πιο δύσκολη από τη διαχείριση του ίδιου του πολέμου.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα απειλεί με σκληρά αντίποινα, μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν στη μεθοριακή ρωσική πόλη Μπέλγκορον­τ ακροδεξιές παραστρατι­ωτικές ομάδες, οι οποίες απαρτίζοντ­αι από Ρώσους πολίτες. Δύο αντι-Πουτινικές οργανώσεις -το Σώμα Ρώσων Εθελοντών και η Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας- έχουν αναλάβει την ευθύνη. Οι «σαμποτέρ» που προκάλεσαν τον όλεθρο στο Μπέλγκορον­τ προειδοποί­ησαν μάλιστα ότι αυτή η επίθεση ήταν μόνο ένα «τεστ» και ότι θα υπάρξουν περισσότερ­ες στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις. Οι παραστρατι­ωτικές αυτές ομάδες είχαν αμερικανικ­ά όπλα. Ένα στοιχείο που ενισχύει η προπαγάνδα του Κρεμλίνου, για να καταδείξει τον αυξανόμενο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση, και που δημιουργεί κάποια αμηχανία στην Ουάσιγκτον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece