Naftemporiki

Λάμψη Ζιλιέτ Μπινός και χορός Νάνι Μορέτι

«Pot-au-Feu» και...«Ένα λαμπρό μέλλον» μονοπώλησα­ν το ενδιαφέρον στο κόκκινο χαλί

-

Η ΝΕΑ ταινία του Μορέτι, με τίτλο «Ένα λαμπρό μέλλον», μοιάζει με μια συλλογή απ’ όλες τις (καλές) προηγούμεν­ες στιγμές του και ο ίδιος μάλλον περνά πολύ καλά, παίζοντας μια κωμική εκδοχή του εαυτού του.

Εδώ υποδύεται έναν σκηνοθέτη που ετοιμάζει τη νέα του ταινία (ένα ιστορικό δράμα για τη στάση του Ιταλικού Κομμουνιστ­ικού Κόμματος απέναντι στην επέλαση του Στάλιν στην Ουγγαρία) μόνο που τα λεφτά είναι λίγα. Πάει στο Netflix, όπου τον ενημερώνου­ν πως επειδή οι ταινίες τους προβάλλοντ­αι σε 190 χώρες (το επαναλαμβά­νουν συνέχεια - σαν μάντρα), οφείλει να συμμορφωθε­ί σε κάποιους κανόνες.

«Πότε έρχεται η στιγμή που ο ήρωάς μας αλλάζει;» τον ρωτούν. «Ποτέ! Μόνο στις ταινίες αλλάζουν οι άνθρωποι!» απαντά απεγνωσμέν­ος. Την ίδια στιγμή, η σύζυγος (και παραγωγός) του ετοιμάζετα­ι να τον χωρίσει έπειτα από 40 χρόνια (και δεκατρείς

ταινίες), ενώ το «Ένα λαμπρό μέλλον» αλλάζει διαρκώς ύφος και στιλ. Δεν πρόκειται περί αριστουργή­ματος, αλλά τα αστεία δεν λείπουν, οι τρυφερές στιγμές εκπέμπουν μια βαθιά ειλικρίνει­α, και οι φίλοι του σκηνοθέτη θα ανακαλύψου­ν πολλές χαριτωμένε­ς αναφορές στο έργο του.

Μεγάλο σουξέ με το κοινό είχε το χθεσινό «Pot-au-Feu» του Τραν Αν Χουνγκ, με πρωταγωνισ­τές

τους Ζιλιέτ Μπινός και Μπενουά Μαζιμέλ, δράμα εποχής βασισμένο στο μυθιστόρημ­α «La vie et la passion de Dodin-Bouffant» του Μαρσέλ Ρουφ. Ιδανική ταινία για το σημερινό σινεφίλ κοινό που

αγαπά τη μαγειρική -και ιδίως τη φετιχιστικ­ή φωτογένεια της μαγειρικής δράσης (μάλλον μας «πιάνει» όλους αυτό)-, ξεκινά με μια ημίωρη σεκάνς προετοιμασ­ίας φαγητού που όμοιά της σπάνια έχετε ξαναδεί στο σινεμά.

Υπάρχει κάτι το αισθησιακό στον τρόπο με τον οποίο ο Χουνγκ στήνει αυτή την ωδή στη γαλλική κουζίνα, ενώ στο επίκεντρο της υπόθεσης υπάρχει φυσικά το ζευγάρι των Μπινός και Μαζιμέλ, η μαγείρισσα και ο εραστής της, ειδυλλιακά ταιριαστοί σε μια μαγική εποχή (η δράση εκτυλίσσετ­αι το 1885). Εδώ μπορεί να κρύβεται ένα καλλιτεχνι­κό εμπορικό σουξέ για τα αθηναϊκά σινεμά.

Στο κόκκινο χαλί, ένα χαμόγελο της Μπινός ήταν αρκετό για να πάρουν φωτιά τα φλας, ενώ ο Νάνι Μορέτι, επηρεασμέν­ος μάλλον από τις μουσικοχορ­ευτικές σεκάνς της ταινίας του, το 'ριξε στον χορό. Μαντέψτε ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις.

Άκης Καπράνος

 ?? ?? Στο κόκκινο χαλί, ένα χαμόγελο της Ζιλιέτ Μπινός ήταν αρκετό για να πάρουν φωτιά τα φλας, ενώ ο Νάνι Μορέτι, επηρεασμέν­ος μάλλον από τις μουσικοχορ­ευτικές σεκάνς της ταινίας του, το 'ριξε στον χορό.
Στο κόκκινο χαλί, ένα χαμόγελο της Ζιλιέτ Μπινός ήταν αρκετό για να πάρουν φωτιά τα φλας, ενώ ο Νάνι Μορέτι, επηρεασμέν­ος μάλλον από τις μουσικοχορ­ευτικές σεκάνς της ταινίας του, το 'ριξε στον χορό.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece