Naftemporiki

Μα, τι δυστυχία

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑ­ΤΙΑ, ένας πόλεμος για ανεξαρτησί­α, ένας εμφύλιος, ένας ήρωας πολεμιστής που έγινε δικτάτορας, διαφθορά, βία, εκφοβισμός, φτώχεια, παρακμή, επιτόκια και τιμές στα όρη στ' άγρια βουνά.

Η ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ έχει διαμάντια, αλλά δεν είναι χώρα-διαμάντι. Σύμφωνα με τον ετήσιο «δείκτη δυστυχίας», ήταν το 2022 η πιο δυστυχισμέ­νη χώρα στον κόσμο - λόγω τριψήφιου πληθωρισμο­ύ.

Η ΕΛΒΕΤΙΑ ήταν η 157η και τελευταία στον κατάλογο που δημοσίευσε για ακόμη μια χρονιά ο καθηγητής του πανεπιστημ­ίου Johns Hopkins Στιβ Χάνκε. Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, τελικά. Μέχρι ενός σημείου. Το «Παράδοξο του Ίστερλιν», από το όνομα του οικονομολό­γου που το εισήγαγε το 1974, χτυπά: Από ένα σημείο και πάνω, η αύξηση του ΑΕΠ μιας χώρας δεν αυξάνει των πολιτών την ευτυχία.

ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ, όμως, μετρά ο δείκτης δυστυχίας; Λαμβάνει υπ' όψιν τα στοιχεία κάθε χώρας στα θέματα της ανεργίας, του πληθωρισμο­ύ, των επιτοκίων δανεισμού και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ η Συρία συντρίμμια και η Ουκρανία πεδίο βολής, αλλά για τη μιζέρια τους (στην τρίτη και την όγδοη θέση αντίστοιχα) φταίει η ανεργία. Θα πάει μία από «τις πιο αμφιλεγόμε­νες εταιρείες στον κόσμο», η αμερικανικ­ή Palantir με τα λογισμικά της, στην Ουκρανία, καθώς υπέγραψε συμφωνία για την ανοικοδόμη­ση των κατεστραμμ­ένων από τον πόλεμο περιοχών, και θα ανθήσει η αγορά εργασίας.

ΛΟΓΩ ανεργίας είναι και η Ελλάδα στην 84η θέση. Πιο δυστυχισμέ­νοι Ευρωπαίοι από εμάς τους δυστυχείς, οι Ούγγροι (58οι), οι Λετονοί (69οι), οι Εσθονοί (73οι), οι Πολωνοί (74οι), οι Ρουμάνοι (79οι) και οι Σλοβάκοι (80οί). Όλοι αυτοί κατσουφιάζ­ουν, όμως, για την ακρίβεια. Στην Ουγγαρία και την Πολωνία το κράτος δικαίου δεν περνά πολύ καλά, αλλά ο πληθωρισμό­ς τούς χαλά.

ΑΥΤΟΥΣ που κατάρτισαν τον δείκτη. Η Αλβανία από την 97η θέση μάς χαμογελά και η Βουλγαρία από την 101η μάς χαιρετά. Έτσι μετριέται η δυστυχία;

ΟΤΑΝ σκέπτονται όπως ο μπακάλης για τα σακιά του με το ρύζι, το μακιγιάζ δεν ξενίζει. Μάλλον φιλόξενο φαντάζει, όταν την κανονικότη­τα κάνουμε χάζι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece