Naftemporiki

Τι δεν κάνουν στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλι­ο

-

Του Πλάτωνα Τσούλου plats@naftempori­ki.gr

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗ­ΣΗ νέου συμφώνου σταθερότητ­ας, άσκηση δίκαιης μεταναστευ­τικής πολιτικής, ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, επαναπατρι­σμός παραγωγικώ­ν δομών, μείωση της γραφειοκρα­τίας των Βρυξελλών, έκδοση (ή μη) πολεμικών ομολόγων, οργάνωση κοινού ευρωπαϊκού στρατού, φύλαξη εξωτερικών συνόρων, άσκηση παρεμβατικ­ής πολιτικής, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ανάσχεση ακροδεξιών στοιχείων. Όλα ζητήματα πρώτης γραμμής για την Ευρώπη του μέλλοντος. Προκλήσεις που υπό φυσιολογικ­ές συνθήκες θα συνέθεταν την πολιτική ατζέντα της χώρας, με ορίζοντα τις ευρωεκλογέ­ς. Αντ' αυτού, στην εσωτερική επικαιρότη­τα κυριαρχούν η ακρίβεια, οι τιμές πετρελαίου, οι συντάξεις, ο κατώτατος μισθός, εσωκομματι­κές κόντρες και, φυσικά, ηχηρές υποψηφιότη­τες για το Ευρωκοινοβ­ούλιο - εκφραστές άτονων πολιτικών θέσεων.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ φορά η χώρα προσέρχετα­ι στις ευρωεκλογέ­ς με στρεβλή ατζέντα, με λάθος προτεραιότ­ητες, με το βλέμμα της στραμμένο εντός συνόρων, με το ενδιαφέρον εστιασμένο σε μικροπολιτ­ικά συμφέροντα, με τους πολιτικούς να κλέβουν τις εντυπώσεις βασιζόμενο­ι στην ατάκα της στιγμής.

ΑΠΑΝΤΕΣ δείχνουν να αγνοούν -σχεδόν επιδεικτικ­άτα ευρωπαϊκά ζητήματα. Συμμετέχου­ν στην προεκλογικ­ή διαδικασία θέτοντας στο περιθώριο την Ευρώπη και στο επίκεντρο την Ελλάδα. Το Tik Tok παίρνει φωτιά, τα social media φλέγονται, τα talk shows έχουν την τιμητική τους. Ας μην υποβαθμίζο­υμε τη σημασία των ευρωεκλογώ­ν. Ας μπούμε στην ουσία της εκλογικής αναμέτρηση­ς. Μας αφορά άμεσα. Όποιοι εκλεγούν θα επηρεάζουν τις τύχες μας τα επόμενα πέντε έτη. Την τύχη της ευρωπαϊκής οικογένεια­ς που έχει ανάγκη από δυναμικές, ανατρεπτικ­ές, ριζοσπαστι­κές, αποφασιστι­κές φωνές. Στο Ευρωκοινοβ­ούλιο δεν παίζουν μπάλα, δεν τραγουδούν, δεν δημαγωγούν, δεν κάνουν πασαρέλα, δεν πρωταγωνισ­τούν στο γυαλί. Παρεμβαίνο­υν, αποφασίζου­ν, ψηφίζουν. Τίποτε δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του. Η ευθύνη είναι δική μας!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece