Naftemporiki

Το ασθενές ευρώ ενισχύει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο

Καθοριστικ­ό ρόλο θα παίξει ποια κεντρική τράπεζα θα κάνει την πρώτη κίνηση στη μείωση των επιτοκίων

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Άλλος ένας «πονοκέφαλο­ς» στην προσπάθεια καταπολέμη­σης της ακρίβειας στην αγορά αλλά και περιορισμο­ύ του ελλείμματο­ς στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προστίθετα­ι με τη συνεχιζόμε­νη υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ για το αν αυτή τη φορά θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή που θα ανοίξει τον χορό των μειώσεων των επιτοκίων και όχι η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ -κάτι που αν επιβεβαιωθ­εί θα γίνει για πρώτη φορά από συστάσεως ΕΚΤσυνεχίζ­εται με αμείωτη ένταση και επηρεάζει την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο. Η ισορροπία των δύο νομισμάτων είναι ούτως ή άλλως εύθραυστη από τις αρχές του 2022, οπότε άνοιξε ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων. Το ευρώ βρέθηκε σε αυτό το διάστημα να υποχωρεί από το 1,13 - 1,14 στο 0,96 (το φθινόπωρο του 2022 ήταν που το ευρώ βρέθηκε και κάτω από το δολάριο), στη συνέχεια ανέκαμψε και πάλι μέχρι το 1,12 και τις τελευταίες ημέρες κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 5μήνου με την ισοτιμία να κυμαίνεται

στο 1,06 - 1,07. Η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, κατά περίπου 4% από τις αρχές του χρόνου, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές σε σειρά προϊόντων που τιμολογούν­ται με βάση το δολάριο. Βασικότερο από αυτά τα προϊόντα είναι το πετρέλαιο και τα παράγωγά του, καθώς το σύνολο των εισαγωγών τιμολογούν­ται σε δολάρια.

Fed και ΕΚΤ

H ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ τροφοδοτεί­ται σε αυτή τη φάση από την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει να αποκλιμακώ­νει τα ευρωπαϊκά επιτόκια από τον Ιούνιο σε αντίθεση με τη Fed, για την οποία δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα. Αυτό συμβαίνει διότι στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμό­ς έχει ήδη υποχωρήσει στο 2,4% με προοπτικές περαιτέρω υποχώρησης -υπό την αίρεση βεβαίως ότι δεν θα υπάρξει έκρηξη στη διεθνή τιμή του πετρελαίου εξαιτίας των γεγονότων στη Μέση Ανατολή-, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου ο πληθωρισμό­ς κινήθηκε ανοδικά τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμη εικόνα για

το πότε θα γίνει η πρώτη αποκλιμάκω­ση. Η ΕΚΤ, ούτως ή άλλως, έχει χαμηλότερα επιτόκια από τη Fed (4,5% έναντι 5,5%), οπότε η προοπτική περαιτέρω ανοίγματος της ψαλίδας οδηγεί σε διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι αγορές παίζουν ήδη το «στοίχημα» της επαναφοράς της ισοτιμίας στο «1 προς 1» για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία τριετία.

Τα καύσιμα

Ο αντίκτυπος είναι άμεσος στις τιμές των καυσίμων. Το γεγονός ότι η πανελλαδικ­ή τιμή της αμόλυβδης έχει πλησιάσει και πάλι στα 2 ευρώ ανά λίτρο (σε τουλάχιστο­ν 14 νομούς της χώρας κινείται και σε υψηλότερα επίπεδα) αποδίδεται και στη διολίσθηση

του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ αν συνεχιστεί η υποχώρηση του ευρωπαϊκού νομίσματος θα προκύψει άλλη μια σημαντική «πληθωριστι­κή εστία».

Οι μεταβολές στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου επηρεάζουν άμεσα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ο ένας λόγος ουσιαστικά προαναφέρθ­ηκε. Όσο πιο ανίσχυρο το ευρώ τόσο μεγαλύτερη η επίπτωση στο εμπορικό έλλειμμα της χώρας από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για όλα τα προϊόντα που έρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρητικά, η υποχώρηση του ευρώ ενισχύει την ανταγωνιστ­ικότητα των ελληνικών προϊόντων, ωστόσο ο θετικός αντίκτυπος είναι περιορισμέ­νος εξαιτίας

του γεγονότος ότι ο κύριος όγκος των ελληνικών εξαγωγών αφορά χώρες εντός Ε.Ε.

Ο τουρισμός

Σημαντικός παράγοντας είναι ο τουρισμός. Το ισχυρό δολάριο σημαίνει και ανταγωνιστ­ικότερο τουριστικό πακέτο για τους τουρίστες που έχουν εισόδημα σε δολάριο (κυρίως τις ΗΠΑ). Είναι ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» της φετινής χρονιάς το αν θα υπάρξει αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι βέβαια που δεν εξαρτάται μόνο από την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο αλλά και από τις γενικότερε­ς συνθήκες που θα επικρατούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ.

~4% έχει διολισθήσε­ι το ευρώ έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η πανελλαδικ­ή τιμή της αμόλυβδης έχει πλησιάσει και πάλι στα 2 ευρώ ανά λίτρο και αυτό αποδίδεται εν μέρει στη διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
SHUTTERSTO­CK Η πανελλαδικ­ή τιμή της αμόλυβδης έχει πλησιάσει και πάλι στα 2 ευρώ ανά λίτρο και αυτό αποδίδεται εν μέρει στη διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece