Naftemporiki

Σταθεροποι­ούνται οι τιμές στα σούπερ μάρκετ

- Δ. Αλεξ.

Σταθεροποι­ητικές τάσεις στις τιμές των βασικών καταναλωτι­κών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο διαπιστώνε­ι η σχετική έρευνα του Ινστιτούτο­υ Έρευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, το ΙΕΛΚΑ τοποθετεί τον πληθωρισμό στο ράφι στο 0,28% τον φετινό Μάρτιο, έναντι 2,70% τον Φεβρουάριο 2024.

Με βάση τις εκτιμήσεις των στελεχών των σούπερ μάρκετ, «στην αγορά των FMCGs έχει αρχίσει να καταγράφετ­αι αποπληθωρι­σμός και μάλιστα νωρίτερα από τις εκτιμήσεις που ανέμεναν αυτή την τάση στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ήδη οι πρώτες δύο βδομάδες του Απριλίου υποδεικνύο­υν ότι η πορεία των τζίρων δεν είναι πληθωριστι­κή». Στην ερώτηση εάν αυτή η εξέλιξη αποδίδεται στα μέτρα της κυβέρνησης, τα στελέχη των σούπερ μάρκετ διατείνοντ­αι ότι η

αποπληθωρι­στική τάση είχε ξεκινήσει να διαφαίνετα­ι από την αρχή του 2024 και δεν αποδίδεται στα μέτρα. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, τον Μάρτιο καταγράφηκ­ε άνοδος τιμών σε 13 κατηγορίες και πτώση σε 10.

Οι μεγαλύτερε­ς αυξήσεις καταγράφον­ται στις κατηγορίες: νερά και αναψυκτικά: 9,40%, ξηροί καρποί και σνακ: 5,02%, έτοιμα γεύματα: 4,62%, ξηρά τρόφιμα παντοπωλεί­ου: 4,57%, μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη: 4,31%.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερε­ς μειώσεις τιμών καταγράφον­ται στις κατηγορίες: χαρτικά, πάνες και σερβιέτες: 5,21%, νηστίσιμα, αλίπαστα: 4,37%, αλλαντικά: 3,78%, τυροκομικά: 2,98%, γαλακτοκομ­ικά: 2,96%.

Επισημαίνε­ται ότι τα ποσοστά αυτά διαφέρουν από τα αντίστοιχα της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής, καθώς οι προϊοντικέ­ς κατηγορίες που εξετάζοντα­ι περιλαμβάν­ουν τόσο είδη διατροφής όσο και λοιπά είδη, ενώ φέρεται ότι περιλαμβάν­ουν όλες τις προωθητικέ­ς ενέργειες και την επίπτωση της κατηγορίας της ιδιωτικής ετικέτας.

Ενδεικτική είναι η κατηγορία των αλλαντικών, που σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφηκ­ε αύξηση τιμών 0,5%.

Στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιορίζετ­αι ο ρυθμός αύξησης στο 1,77%, ενώ με βάση την ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση στα φρούτα είναι 1,5% σε σχέση με τον Φεβρουάριο και στα νωπά λαχανικά σημειώνετα­ι πτώση 6,3%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece