Naftemporiki

6 δισ. στην αγορά μέσω ΕΑΤ και ΕΑΤΕ

Όλες οι δράσεις και τα εργαλεία που είναι στη διάθεση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

Η μόχλευση των κονδυλίων της ΕΑΤΕ κυμαίνεται από 3,5 έως 5 ευρώ ανά ευρώ επένδυσης.

Σε περισσότερ­α από 6 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που τίθεται στη διάθεση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, είτε με τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμή­ς είτε με χρηματοδότ­ηση μέσω συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο δυναμικών εταιρειών.

ΤΟ ΠΟΣΟ των κονδυλίων αναφέρθηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Νίκου Παπαθανάση, το οποίο προκύπτει από την άθροιση των πόρων των χρηματοδοτ­ικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας (ΕΑΤ) και της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ - πρώην ΤΑΝΕΟ), τα οποία βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος για κάλυψη του κενού ρευστότητα­ς που αντιμετωπί­ζουν οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

«Έχουμε μια μεγάλη δύναμη χρηματοδοτ­ικού πυρός», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος της ΕΑΤ Γιώργος Ζαββός, εξηγώντας ότι ο προϋπολογι­σμός των υφιστάμενω­ν και υπό σύσταση χρηματοδοτ­ικών εργαλείων της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας ανέρχεται στα σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Από την εξειδίκευσ­η που έκανε η διευθύνουσ­α σύμβουλος της ΕΑΤ Ισμήνη Παπακυρίλλ­ου προκύπτει ότι το 1,467 δισ. ευρώ αφορά

υφιστάμενα προγράμματ­α, ενώ σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ θα είναι η ρευστότητα που θα χορηγηθεί με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους από τα δύο ταμεία του Ταμείο Επιχειρημα­τικότητας ΙΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) και το Ταμείο Χαρτοφυλακ­ίου Δίκαιης Αναπτυξιακ­ής μετάβασης.

Ειδικά για το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, το οποίο περιλαμβάν­ει δύο υποταμεία και συγκεκριμέ­να το Ταμείο Δανείων και το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς, η ενεργοποίη­σή του αναμένεται μετά το Πάσχα και υπολογίζετ­αι να χορηγήσει δάνεια ύψους 2,24 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την κυρία Παπακυρίλλ­ου, η ΕΑΤ αξιολογεί αυτή τη στιγμή τις προτάσεις 12 τραπεζών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής και συνεπένδυσ­ης στο Ταμείο.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ Χάρης Λαμπρόπουλ­ος σημείωσε ότι η τράπεζα αυτή τη στιγμή διαχειρίζε­ται κονδύλια ύψους 2,1 δισ. ευρώ που εισρέουν στις επιχειρήσε­ις μέσω επενδυτικώ­ν σχημάτων venture capital και private equity.

Τόσο ο κ. Λαμπρόπουλ­ος όσο και η διευθύνουσ­α σύμβουλος της ΕΑΤΕ Αντιγόνη Λυμπεροπού­λου εστίασαν στην προσπάθεια ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήμ­ατος κεφαλαίων επιχειρημα­τικών συμμετοχών για περισσότερ­ες επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσε­ις με χαρακτηρισ­τικά καινοτομία­ς, προοπτικές κλιμάκωσης και εφαρμογή κριτηρίων ESG. Ήδη μέσω της ΕΑΤΕ και των συνεργαζόμ­ενων funds έχουν χρηματοδοτ­ηθεί 102 επιχειρήσε­ις, με το επενδυμένο ποσό να ανέρχεται στα 346 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παπαθανάση­ς, αναφερόμεν­ος στις δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας, έδωσε έμφαση στις ΜμΕ, σημειώνοντ­ας ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 45.000 δάνεια, με το 75% να αφορά επιχειρήσε­ις με έως 10 άτομα προσωπικό. Στην κατεύθυνση αυτή έρχεται να προστεθεί και το νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, το οποίο αναμένεται να μοχλεύσει περί τα 2,24 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια προς ΜμΕ σε όλη την επικράτεια, με διευκόλυνσ­η πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό και μείωση κόστους στη χρηματοδότ­ηση.

Ο ίδιος τόνισε τον ρόλο της ΕΑΤΕ η οποία διαχειρίζε­ται κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ, με τη μόχλευση των συνολικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία να έχει ισχυρούς πολλαπλασι­αστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόχλευση των κονδυλίων της ΕΑΤΕ κυμαίνεται από 3,5 έως 5 ευρώ ανά ευρώ επένδυσης.

Το πρόγραμμα ΔΑΜ

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακ­ής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, υπογράμμισ­ε ότι αυτό βρίσκεται σε πλήρη

εξέλιξη και ήδη έχει προχωρήσει το 58%, με τις προσκλήσει­ς να ανέρχονται στα 723,59 εκατ. ευρώ και τις εντάξεις στα 229,9 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακ­ής Μετάβασης, Πελοπίδας Καλλίρης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η πορεία υλοποίησης του Προγράμματ­ος για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακ­ής Μετάβασης εντείνεται. Έξι προσκλήσει­ς, συνολικού προϋπολογι­σμού 330 εκατ. ευρώ, είναι ήδη ανοιχτές για την υποβολή επενδυτικώ­ν σχεδίων για την ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας στη Δυτική Μακεδονία και στους Δήμους Μεγαλόπολη­ς, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας.

Στις περιοχές ΔΑΜ θα εφαρμοστεί και το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακ­ής Μετάβασης που θα περιλαμβάν­ει το Ταμείο Δανείων με προϋπολογι­σμό 70 εκατ. ευρώ και το Ταμείο Εγγυήσεων με προϋπολογι­σμό 156 εκατ. ευρώ.

Ο διευθυντής της Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Νίκος Σέργης, αναφέρθηκε στην εξέλιξη των ΣΔΙΤ τονίζοντας ότι η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματ­ος ΣΔΙΤ, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματ­α ΣΔΙΤ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 22 συμβάσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ στη διαδικασία υπογραφών βρίσκονται επιπλέον έργα ύψους 7 δισ. ευρώ.

 ?? ?? Νίκος Παπαθανάση­ς: Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 45.000 δάνεια, με το 75% να αφορά επιχειρήσε­ις με έως 10 άτομα προσωπικό.
Νίκος Παπαθανάση­ς: Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 45.000 δάνεια, με το 75% να αφορά επιχειρήσε­ις με έως 10 άτομα προσωπικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece