Naftemporiki

Χάραξη πορείας για περισσότερ­ο πράσινα αεροδρόμια

-

ΣΤΟΥΣ τέσσερις άξονες που περιστρέφε­ται η προσπάθεια της Ελλάδας για να γίνουν περισσότερ­ο πράσινα τα αεροδρόμιά της αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα του συνεδρίου «2024 ICAO Seminar on Green Airports».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι άξονες αυτοί είναι οι ακόλουθοι: 1. Ο νέος κανονισμός AFIR, που αφορά την ανάπτυξη υποδομής εναλλακτικ­ών καυσίμων σε όλους τους τρόπους μεταφοράς. 2. Ο κανονισμός RefuelEU για την αεροπορία, που έχει ως στόχο να αυξήσει τη ζήτηση και την προσφορά βιώσιμων αεροπορικώ­ν καυσίμων.

3. Η στρατηγική των αεροδρομίω­ν για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή.

4. Η δυνατότητα των αεροδρομίω­ν να χρησιμοποι­ούν ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας μέσα από την ανάπτυξη πολιτικών και κινήτρων για τη μετάβαση σε καθαρότερε­ς πηγές ενέργειας.

«Με αυτές τις πρωτοβουλί­ες

χαράσσουμε ένα μονοπάτι που μας οδηγεί στην πράσινη μετάβαση στον τομέα των αερομεταφο­ρών. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να πρωτοστατή­σει σε αυτή την προσπάθεια όχι μόνο γιατί αποτελεί μια δέσμευση της Ε.Ε., αλλά γιατί συνιστά μια επιλογή που συμβαδίζει με το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα πεδία του τομέα των μεταφορών», σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το 2023 η χώρα μας κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης ξεπερνώντα­ς τα 72 εκατ. επιβάτες στα αεροδρόμιά μας, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 14% σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος. Κατά τους πρώτους μήνες του 2024, η αυξητική τάση είναι ακόμη μεγαλύτερη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αύξησε τα επίπεδα αποτελεσμα­τικής εφαρμογής των διεθνών προτύπων από το 69,1% στο 74,9%, όταν, παγκοσμίως, ο μέσος όρος βρίσκεται στο 69,3%.

 ?? ?? Χρήστος Σταϊκούρας: Το 2023 η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας μας ξεπέρασε τα 72 εκατ. επιβάτες.
Χρήστος Σταϊκούρας: Το 2023 η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας μας ξεπέρασε τα 72 εκατ. επιβάτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece