Naftemporiki

Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για μη μισθωτές

-

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ τέθηκε από χθες η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα (parentalbe­nefits.dypa.gov. gr) για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, που είναι δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενες και αγρότισσες.

Στο εξής και αυτή η κατηγορία δικαιούχων θα λαμβάνει μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, που σήμερα ανέρχεται στα 830 ευρώ, για εννέα μήνες. Δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ.

Το μέτρο αυτό έχει αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούντα­ι και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023, δηλαδή από τις 24 Σεπτεμβρίο­υ 2023 και μετά.

Η αίτηση υποβάλλετα­ι εντός δύο μηνών από την επομένη της καταβολής του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας του e-ΕΦΚΑ ή εντός δύο μηνών από την επομένη της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια ή της τελεσιδικί­ας της δικαστικής απόφασης αν πρόκειται για υιοθεσία.

Οι μη μισθωτές θα λαμβάνουν το επίδομα με την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ και είναι ασφαλιστικ­ά ενήμερες. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση θα πρέπει η ασφαλισμέν­η να προβεί άμεσα στην εξόφληση των οφειλών της και να υποβάλει στη συνέχεια κανονικά το αίτημά της.

Στις περιπτώσει­ς που η αιτούσα

δεν είναι εγγεγραμμέ­νη στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ είναι αναγκαία η εγγραφή στη νέα πλατφόρμα μέσω ειδικής φόρμας που διατίθεται για τον σκοπό αυτό.

Η καταβολή της παροχής ξεκινά από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης.

Στην περίπτωση υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας εκκινεί από την τελεσιδικί­α της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας ή από την ένταξη του τέκνου στην οικογένεια.

Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούντα­ι

Η καταβολή της παροχής ξεκινά από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης.

επίσης και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

Κατά απόλυτη αναλογία με τη μητέρα σε μισθωτή σχέση εργασίας, η μητέρα αυτοαπασχο­λούμενη ή αγρότισσα μπορεί να μεταβιβάσε­ι έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα.

Το επίδομα μητρότητας λαμβάνουν και τα ομόφυλα ζευγάρια, αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece