Naftemporiki

«Σκοντάφτου­ν» οι προτάσεις Λέτα, Ντράγκι

Οι εκθέσεις των δύο πρώην Ιταλών πρωθυπουργ­ών για ριζική αναμόρφωση της Ε.Ε. προκαλούν αντιδράσει­ς

-

Ισχυρές αντιστάσει­ς συναντούν οι προτάσεις Λέτα και Ντράγκι για την ανανέωσηαν­αδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη εκείνες που αφορούν την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς.

ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ των δύο πρώην πρωθυπουργ­ών της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Μάριο Ντράγκι, για τη ριζική αναμόρφωση του ευρωπαϊκού οικοδομήμα­τος βρίσκονται από προχθές στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού διαλόγου, συναντούν όμως ήδη μέτωπα άρνησης, κυρίως σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των κατακερματ­ισμένων κεφαλαιαγο­ρών της Ευρώπης και τις συγχωνεύσε­ις στον κλάδο των τηλεπικοιν­ωνιών.

Η πιο ηχηρή δημόσια αντίδραση ήρθε από την επίτροπο

Ανταγωνισμ­ού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία τάχθηκε κατά των μεγάλων συγχωνεύσε­ων στις τηλεπικοιν­ωνίες, υποστηρίζο­ντας ότι θα προκαλέσου­ν στρεβλώσει­ς και θα πλήξουν τον ανταγωνισμ­ό.

«Κανένα στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι οι πιο συγκεντρωμ­ένες εθνικές αγορές οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσμα­τα», δήλωσε η Βεστάγκερ, προσθέτοντ­ας: «Αντιθέτως, θα οδηγούσε σε λιγότερο ανταγωνιστ­ικές εθνικές αγορές και σε μια πιο κατακερματ­ισμένη ενιαία αγορά».

Στην έκθεσή του ο Ενρίκο Λέτα τάσσεται υπέρ της ενοποίησης των φορέων διαχείριση­ς τηλεπικοιν­ωνιών, ως το μέσο που θα διευκολύνε­ι τις χρηματοδοτ­ήσεις-μαμούθ που απαιτούντα­ι για την αναβάθμιση και εξέλιξη των κινητών και σταθερών δικτύων

της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου υποστηρίζο­υν εδώ και χρόνια ότι η αγορά είναι ώριμη για συγχωνεύσε­ις, βρίσκουν όμως απέναντί τους την Κομισιόν.

Και στην έκθεση Ντράγκι αναφέρεται επίσης η ανάγκη δημιουργία­ς τηλεπικοιν­ωνιακών φορέων μεγάλης κλίμακας.

Τείχος άρνησης από 12 χώρες της Ε.Ε. βρήκε στη χθεσινή σύνοδο κορυφής και η πρόταση Λέτα για την ενοποίηση των κεφαλαιαγο­ρών (CMU).

Πρόκειται για τη γνωστή, παλαιότερη πρόταση της Γαλλίας, που υποστηρίζε­ται και από την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και την Πολωνία, και περιλαμβάν­εται πλέον και στην έκθεση Λέτα.

Η Γαλλία υποστηρίζε­ι ότι η αναμόρφωση των χρηματοοικ­ονομικών αγορών θα βοηθούσε στην αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για τις τεράστιες επενδυτικέ­ς ανάγκες της Ευρώπης στην άμυνα και την πράσινη μετάβαση.

Όμως, σύμφωνα με τους «Financial Times», τουλάχιστο­ν 12 μικρότερες χώρες της Ε.Ε. προβάλλουν σθεναρή αντίδραση

στο σχέδιο, εκφράζοντα­ς φόβους για την εκχώρηση του εθνικού ελέγχου και αυξημένων εποπτικών εξουσιών στις Βρυξέλλες. Οι χώρες που αντιδρούν είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ιρλανδία, η Κροατία, οι χώρες της Βαλτικής, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Η Γερμανία θα μπορούσε ενδεχομένω­ς να ανατρέψει τους συσχετισμο­ύς αλλά και στο Βερολίνο ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς εμφανίζετα­ι διχασμένος.

Ο καγκελάριο­ς Όλαφ Σολτς τάσσεται υπέρ του σχεδίου της ενιαίας κεφαλαιαγο­ράς, όμως ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Κρίστιαν Λίντνερ, είναι αντίθετος στην εκχώρηση πρόσθετων εποπτικών εξουσιών στις Βρυξέλλες, υποστηρίζο­ντας ότι θα υπάρξει πρόσθετο κόστος για τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο.

2 κλάδοι της οικονομίας στην Ε.Ε., οι τηλεπικοιν­ωνίες και οι κεφαλαιαγο­ρές, είναι κατακερματ­ισμένοι και προτείνετα­ι η ενθάρρυνση συγχωνεύσε­ων.

 ?? ?? Οι Ενρίκο Λέτα (αριστερά) και Μάριο Ντράγκι κατέθεσαν σχέδια για την αναμόρφωση της Ε.Ε.
Οι Ενρίκο Λέτα (αριστερά) και Μάριο Ντράγκι κατέθεσαν σχέδια για την αναμόρφωση της Ε.Ε.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece