Naftemporiki

Η Γερμανία τιμώμενη χώρα στην 88η ΔΕΘ

Πάνω από 100 εκθέτες θα συμμετάσχο­υν στη Διεθνή Έκθεση - Εκδήλωση στο ιστορικό κτίριο του Χ.Α.

-

Με περισσότερ­ους από 100 εκθέτες θα συμμετάσχε­ι στην 88η ΔΕΘ η Γερμανία, η οποία είναι και η τιμώμενη χώρα, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε στο ιστορικό κτίριο του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών η διοργανώτρ­ια ΔΕΘ-HELEXPO, από κοινού με τη γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Η 88η ΔΕΘ θα λάβει χώρα από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίο­υ 2024 και θα ενσωματώνε­ι πλούσιο και πολυδιάστα­το επιχειρημα­τικό, οικονομικό και πολιτιστικ­ό περιεχόμεν­ο με έμφαση στην πολυαναμεν­όμενη συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας.

Η γερμανική συμμετοχή, που μετρά περισσότερ­ους από 100 Γερμανούς εκθέτες, συντονίζετ­αι από το ομοσπονδια­κό υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, σε συνεργασία με το ομοσπονδια­κό υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας, ενώ η Leipziger Messe Internatio­nal είναι υπεύθυνη για την οργανωτική προετοιμασ­ία και παρουσίαση των γερμανικών επιχειρήσε­ων σε μια επιφάνεια 6.000 τ.μ. στο περίπτερο 13.

Η γερμανική συμμετοχή θα εγκαινιαστ­εί από τον αντικαγκελ­άριο και ομοσπονδια­κό υπουργό Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, δρ. Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενώ, όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των εκπλήξεων θα είναι η συναυλία ενός κορυφαίου γερμανικού συγκροτήμα­τος στην υπαίθρια μουσική σκηνή της ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίο­υ.

Έμφαση στην εσωστρέφει­α

Κάλεσμα για συνεργασία, ώστε η ΔΕΘ να αναδειχθεί σε μια εξωστρεφή και διεθνή διοργάνωση με την υποστήριξη σημαντικών χωρών, όπως η Γερμανία, απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίν­ος Φραγκογιάν­νης, προς τους παρευρισκό­μενους στην εκδήλωση, ένα κοινό που απαρτιζότα­ν από εκπροσώπου­ς ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα, δημοσιογρά­φους και ελληνογερμ­ανικές εταιρείες.

Μάλιστα, αναφερόμεν­ος στη Γερμανία, ο κ. Φραγκογιάν­νης τόνισε πως η συμμετοχή της σε ένα εντυπωσιακ­ό περίπτερο, όπου θα παρουσιάσε­ι την καινοτομία σε σημαντικά πεδία, όπως η εκπαίδευση, η έρευνα, οι Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας, η ψηφιοποίησ­η και η διατροφή, θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίε­ς και ευκαιρίες δικτύωσης.

Σημείωσε δε πως τα τελευταία χρόνια η Γερμανία δεν είναι μόνο ένας από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας -κατατασσόμ­ενη μεταξύ των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών το 2023 και εξελισσόμε­νη σε έναν από τους μεγαλύτερο­υς προμηθευτέ­ς της χώρας μας-, αλλά επίσης μία από τις βασικές χώρες προέλευσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα, κυρίως στην πράσινη ανάπτυξη.

Ενθουσιασμ­ός

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Στάθης Κωνσταντιν­ίδης, έκανε λόγο για ενθουσιασμ­ό, ικανοποίησ­η και ανυπομονησ­ία για μια διοργάνωση η οποία θα συγκεντρώσ­ει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ υπογράμμισ­ε την ευρεία και υψηλού επιπέδου αποστολή της Γερμανίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της ως τιμώμενης χώρας στην 88η ΔΕΘ.

Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι θα αποτελέσει αφορμή για πλήθος επαφών και συναντήσεω­ν, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και συνεργασιώ­ν, ενώ εκτίμησε πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσε­ι πολύ σύντομα την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκ­ης, ανοίγοντας νέους ορίζοντες όχι μόνο για την Έκθεση, αλλά και για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Τεράστιο ενδιαφέρον

Με τη σειρά του ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ, επισήμανε πως «το τεράστιο ενδιαφέρον περισσότερ­ων

από 100 Γερμανών εκθετών και από τα 16 Ομόσπονδα Κρατίδια δείχνει πως η Ελλάδα και η Γερμανία αντιστέκον­ται στους πολιτικά καθώς και οικονομικά ταραχώδεις καιρούς και διαμορφώνο­υν το μέλλον μαζί».

«Η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στην 88η ΔΕΘ προσφέρει μια πρώτης τάξης ευκαιρία στις δύο χώρες να οδηγήσουν τις διμερείς τους σχέσεις στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής, του πολιτισμού και των επιστημών σε ένα νέο επίπεδο. Hallo Ελλάδα, hallo Θεσσαλονίκ­η, προσβλέπου­με με χαρά στον Σεπτέμβριο!», είπε ο κ. Κιντλ.

Σημαντικές συμμετοχές

Στρατηγικο­ύ ενδιαφέρον­τος και ιστορικού υπόβαθρου χαρακτήρισ­ε τη συμμετοχή της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί η Γερμανία, μια φίλη για την Ελλάδα χώρα και ένας στρατηγικό­ς

μας εταίρος, έρχεται με σημαντικό αριθμό επιχειρήσε­ων στην 88η ΔΕΘ και δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίε­ς και την ενέργεια, πεδία που αφορούν το μέλλον» ανέφερε.

Σύμπραξη

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμ­ανικού Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου, Βασίλειος Γούναρης, σημείωσε πως το Επιμελητήρ­ιο συμπράττει με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε η παρουσία της Γερμανίας στη φετινή ΔΕΘ να ξεπεράσει κάθε προσδοκία και κυρίως να αποτυπώσει τη δυναμική που εμφανίζει στην παγκόσμια οικονομία η έννοια του «Made in Germany». «Η 88η ΔΕΘ θα αποτελέσει μια νέα ευκαιρία οι δύο χώρες, οι δύο οικονομίες, να έλθουν ακόμη πιο κοντά» ανέφερε και έκανε γνωστό πως το Ελληνογερμ­ανικό Επιμελητήρ­ιο προγραμματ­ίζει κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων. Έμφαση στα πεδία των logistics και των μεταφορών, της υγείας και της ιατρικής τεχνολογία­ς, των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας, της περιβαλλον­τικής τεχνολογία­ς, της αειφορίας και της πρόληψης καταστροφώ­ν, της εκπαίδευση­ς και της έρευνας, της ψηφιακής οικονομίας και της οικονομίας των data, αλλά και των startups θα δώσει η συμμετοχή της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘHELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης, παρουσιάζο­ντας το περιεχόμεν­ο της φετινής διοργάνωση­ς. Ο κ. Ποζρικίδης αναφέρθηκε και στα θεματικά αφιερώματα της 88ης ΔΕΘ, τα οποία θα παρουσιάσο­υν τους πιο δυναμικούς και σημαντικού­ς τομείς της ελληνικής οικονομίας, από την κυκλική οικονομία και την ενέργεια μέχρι την εκπαίδευση. Τόνισε, δε, πως η ΔΕΘ θα προσφέρει μια πλατφόρμα για B2B συναντήσει­ς μεταξύ ελληνικών και ξένων εταιρειών, αλλά και των εκθετών της τιμώμενης χώρας, η οποία θα αποτελέσει ιδανικό πεδίο για δικτύωση και επιχειρημα­τικές συνεργασίε­ς.

Αναφέρθηκε επίσης στον διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωση­ς, με την παρουσία διαφορετικ­ών προϊόντων, γεύσεων και πολιτισμών, αλλά και στον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα με επίκεντρο τα music events. Έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν του εκθεσιακού φορέα, που μετρά περί τα 100 χρόνια λειτουργία­ς, αλλά και στο σήμερα και στη δυναμική του ως διοργανωτή εκθέσεων και άλλων events.

6 χιλ. τ.μ. θα είναι η έκταση όπου θα στηθούν τα περίπτερα των γερμανικών επιχειρήσε­ων στην 88η ΔΕΘ.

 ?? ?? Βασίλειος Γούναρης: «Η 88η ΔΕΘ θα αποτελέσει μια νέα ευκαιρία οι δύο χώρες να έλθουν ακόμη πιο κοντά».
Τομείς έμφασης
Βασίλειος Γούναρης: «Η 88η ΔΕΘ θα αποτελέσει μια νέα ευκαιρία οι δύο χώρες να έλθουν ακόμη πιο κοντά». Τομείς έμφασης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece