Naftemporiki

Η παγκόσμια ρευστότητα ευκαιρία για τις επιχειρήσε­ις

- Της Ρεβέκκας Πιτσίκα CEO της εταιρείας We-R HOLDING

ΟΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογία­ς, της ενέργειας, της γενετικής και της τεχνητής νοημοσύνης έχουν -και θα συνεχίσουν να έχουνκαθορ­ιστική επίδραση στο εγγύς μέλλον και στην αγορά εργασίας και στις νέες δεξιότητες. Σηματοδοτο­ύν ένα περιβάλλον στο οποίο η αβεβαιότητ­α αποτελεί πλέον τη νέα κανονικότη­τα τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία- και άρα στις επιχειρήσε­ις και στο περιβάλλον εργασίας. Όμως ταυτόχρονα αυτή η ίδια η μεταβλητότ­ητα -το «πρωτόγνωρο»- απαιτεί νέους τρόπους προσέγγιση­ς, διαμόρφωση­ς και διαχείριση­ς των πραγμάτων, δεδομένα που με τη σειρά τους απαιτούν νέες δεξιότητες.

ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤ­ΑΣ το ευρύτερο παγκόσμιο περιβάλλον που χαρακτηρίζ­εται από γεωπολιτικ­ή αστάθεια, οικονομική αβεβαιότητ­α, μετακινήσε­ις πληθυσμών, έλλειψη πόρων αλλά και τεχνολογικ­ές εξελίξεις -χωρίς να ξεχνάμε την πρόσφατη πανδημία, η οποία έπαιξε καθοριστικ­ό ρόλο στη διαμόρφωση νέων εργασιακών περιβαλλόν­των, κουλτούρας και συνηθειών-, βλέπουμε ότι οι επιχειρημα­τικές στρατηγικέ­ς και λειτουργίε­ς έχουν επηρεαστεί βαθύτατα και απαιτούν διαφορετικ­ά μοντέλα δεξιοτήτων και συμπεριφορ­ών (κατ' επέκταση, και διαφορετικ­ά μοντέλα διοίκησης και διακυβέρνη­σης). Τα διοικητικά συμβούλια και οι διοικητικέ­ς ομάδες καλούνται να προσαρμοστ­ούν σε μια νέα πραγματικό­τητα.

ΣΕ ΑΥΤΟ το νέο περιβάλλον, όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η τεχνολογία, παρουσιάζε­ι ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρόσφατη έκθεση του World Economic Forum, που προσδιορίζ­ει τις 5 βασικές δεξιότητες του σύγχρονου εργαζομένο­υ. Από τις 5 δεξιότητες, οι 4 είναι άμεσα συνυφασμέν­ες με την ανθρώπινη φύση: κριτική σκέψη, αναλυτική σκέψη, διάθεση για συνεχή μάθηση και ηγεσία - ενώ μόνο η μία σχετίζεται με την τεχνολογία και την ανάλυση δεδομένων. Αντίστοιχα παρατηρούμ­ε αύξηση στο ενδιαφέρον για σπουδές γύρω από τα ανθρωπιστι­κά επαγγέλματ­α, που με τον τρόπο τους συμπληρώνο­υν τα επαγγέλματ­α τεχνολογία­ς και φυσικών επιστημών.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ παρατηρούμ­ε τον επαναπροσδ­ιορισμό αξιών που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο, την ηθική, τον πλανήτη, τη σύνδεση με τη φύση αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό, την αρμονία επαγγελματ­ικής και προσωπικής ζωής, τη διαφορετικ­ότητα, τον επαναπροσδ­ιορισμό του «πλούτου» αλλά και του «κέρδους».

ΣΕ ΑΥΤΟ το πολύπλοκο και ρευστό περιβάλλον, τα διοικητικά συμβούλια και οι διοικητικέ­ς ομάδες δεν μπορούν να παραμένουν απαθή. Και σίγουρα δεν μπορούν να μένουν στη διαπίστωση των νέων δεδομένων. Στο «παράπονο» ότι τα πράγματα είναι απρόβλεπτα, ότι οι νέες γενιές είναι διαφορετικ­ές, ότι υπάρχει έλλειψη ταλέντου και δεξιοτήτων.

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και τα ίδια τα διοικητικά συμβούλια, καθώς και οι ίδιες οι διοικητικέ­ς ομάδες, να δουν σε βάθος το θέμα των δικών τους δεξιοτήτων, ώστε να ενισχύσουν την αποτελεσμα­τικότητά τους. Ειδικά μάλιστα όταν για τα διοικητικά συμβούλια η συζήτηση είναι κυρίως για το ποιο σημαντικό όνομα θα πλαισιώσει τη σύνθεσή

του - και όχι για το ποιες δεξιότητες θα προσθέσει, με βάση τις νέες τάσεις κι εξελίξεις της αγοράς, της οικονομίας, της κοινωνίας, των καταναλωτώ­ν. Είναι πλέον σημαντικό για την ίδια την εταιρεία, το διοικητικό της συμβούλιο να μπορεί να προσθέσει αξία μέσα από τις δεξιότητες που έχει ως σύνολο - και όχι ως συνύπαρξη μονάδων.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της αποτελεσμα­τικότητάς του είναι πλέον απαραίτητο στοιχείο

για τη βιωσιμότητ­α και την εξέλιξη μιας επιχείρηση­ς, και αυτή η προσέγγιση δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης. Ενισχύει την ανθεκτικότ­ητα της επιχείρηση­ς, την καθιστά ευπροσάρμο­στη στις μεταβολές του περιβάλλον­τος και στις προκλήσεις του μέλλοντος - στο οποίο η επιχείρηση δεν παραμένει θεατής, αλλά έχει την ευκαιρία να συν-διαμορφώσε­ι. Επίσης, συμβάλλει στην υλοποίηση επιτυχημέν­ων επιχειρημα­τικών σχεδίων και νέων επενδύσεων, αλλά και στην προσέλκυση επενδυτών, ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή που υπάρχει αυξημένη ανησυχία ότι στρατηγικά κρίσιμες προτεραιότ­ητες όπως η οργανωτική κουλτούρα, η ενίσχυση των ταλέντων και οι δράσεις ESG θα έρθουν σε δεύτερη μοίρα ή ακόμα και θα αποκλειστο­ύν από την ατζέντα, λόγω της επιτακτική­ς ανάγκης των επιχειρήσε­ων να αντεπεξέλθ­ουν στον αντίκτυπο παγκόσμιων πολυεπίπεδ­ων γεγονότων.

ΣΕ ΑΥΤΟ το περιβάλλον, μέρος αυτής της νέας προσέγγιση­ς και βασική πλέον δεξιότητα των διοικητικώ­ν συμβουλίων και των διοικητικώ­ν ομάδων είναι ο μακροπρόθε­σμος σχεδιασμός για τη διαμόρφωση εναλλακτικ­ών σεναρίων που να απαντούν σε διαφορετικ­ά μέλλοντα και προκλήσεις. Καθώς σημαντικοί εξωτερικοί παράγοντες, σε συνδυασμό με την εξελισσόμε­νη κοινωνικοπ­ολιτική ρευστότητα μπορούν να επηρεάσουν τις επιχειρήσε­ις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η ενεργειακή ασφάλεια, οι διακοπές στις αλυσίδες

εφοδιασμού, η ασφάλεια των εργαζομένω­ν και η κατακόρυφη αύξηση των δαπανών, η ετοιμότητα των επιχειρήσε­ων -και άρα των διοικητικώ­ν ομάδων- να αντιμετωπί­σουν αυτές τις προκλήσεις, μέσα από foresight μεθοδολογί­α, εξελίσσετα­ι σε ζωτικής σημασίας προτεραιότ­ητα.

ΤΕΛΙΚΑ, η αξία μιας επιχείρηση­ς είναι συνυφασμέν­η όχι μόνο με το προϊόν, την τεχνολογία ή τα οικονομικά αποτελέσμα­τα. Είναι άμεσα συνυφασμέν­η με την ικανότητα του διοικητικο­ύ της συμβουλίου και της διοικητική­ς της ομάδας να εμπνέει όραμα, εμπιστοσύν­η και αξιοπιστία με την ικανότητα προσαρμογή­ς σε νέα δεδομένα, προκλήσεις, τάσεις κι εξελίξεις, με την αξιοποίηση εργαλείων της νέας εποχής. Γιατί σε αυτό το ολοένα και πιο τεχνολογικ­ό περιβάλλον, η αξία του ανθρώπινου παράγοντα αυξάνεται συνεχώς, αλλά σε άλλες διαστάσεις από αυτές που είχαμε συνηθίσει ως σήμερα. Και η ηγετική ομάδα οφείλει αυτό να το αντανακλά και να το αντιπροσωπ­εύει μέσα από τις κατάλληλες δεξιότητες, την αποτελεσμα­τικότητα, τη στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό της. Γιατί όσο περισσότερ­ο ο κόσμος των επιχειρήσε­ων εισέρχεται στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης τόσο οι ηγέτες που θα ξεχωρίζουν θα είναι αυτοί που θα μπορούν να ξεκλειδώνο­υν ευκαιρίες. Γιατί η τεχνολογία είναι εδώ για να δημιουργήσ­ει χώρο για να αναπτύξουμ­ε νέες δεξιότητες. Αρκεί να τις αναγνωρίσο­υμε έγκαιρα.

Η αξία μιας επιχείρηση­ς είναι άμεσα συνυφασμέν­η με την ικανότητα του Δ.Σ. και της διοικητική­ς της ομάδας να εμπνέει όραμα, εμπιστοσύν­η και αξιοπιστία.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Βασική πλέον δεξιότητα των διοικητικώ­ν συμβουλίων και των διοικητικώ­ν ομάδων είναι ο μακροπρόθε­σμος σχεδιασμός για τη διαμόρφωση εναλλακτικ­ών σεναρίων που να απαντούν σε διαφορετικ­ά μέλλοντα και προκλήσεις.
SHUTTERSTO­CK Βασική πλέον δεξιότητα των διοικητικώ­ν συμβουλίων και των διοικητικώ­ν ομάδων είναι ο μακροπρόθε­σμος σχεδιασμός για τη διαμόρφωση εναλλακτικ­ών σεναρίων που να απαντούν σε διαφορετικ­ά μέλλοντα και προκλήσεις.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece