Naftemporiki

Αναδρομικά 130 εκατ. ευρώ υπέρ των ΑΠΕ μέσω ΕΤΜΕΑΡ

65+65 εκατ. για 2 έτη καλούνται να πληρώσουν οι προμηθευτέ­ς

- Του Μιχάλη Μαστοράκη mmastoraki@naftempori­ki.gr

Ενίσχυση υπέρ του Ειδικού Λογαριασμο­ύ των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας που διαχειρίζε­ται ο ΔΑΠΕΕΠ προκύπτει από τις εκκαθαρίσε­ις του ΔΕΔΔΗΕ για τα έτη 2019 και 2020, της τάξης των 130 εκατ. ευρώ και τα οποία καλούνται να καλύψουν οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤ­ΕΡΑ, το ποσό επιμερίζετ­αι σε 65 και 65 εκατομμύρι­α ευρώ για τα δύο έτη και αφορά τη διαφορά που είχε προκύψει από την εφαρμογή μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ σε καταναλωτέ­ς κατά τα προαναφερό­μενα έτη, χωρίς ωστόσο να είναι δικαιούχοι του μέτρου. Ανάλογο ζήτημα «ανείσπρακτ­ων» ποσών ΕΤΜΕΑΡ υπάρχει και για τα επόμενα έτη 2021, 2022, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει προσδιορισ­τεί επακριβώς το ποσό, που γενικά εκτιμάται, όπως αναφέρουν πηγές της «Ν», στα 65 με 80 εκατομμύρι­α το έτος.

Σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες προμήθειας καλούνται να εισπράξουν τα συγκεκριμέ­να ποσά από τους καταναλωτέ­ς τους και να τα αποδώσουν στο ΔΑΠΕΕΠ προκειμένο­υ να καταλήξουν στον Ειδικό Λογαριασμό, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη βιωσιμότητ­α του λογαριασμο­ύ, αν συνεκτιμήσ­ει κανείς τις προβλέψεις για έλλειμμα στο τέλος του χρόνου. Με δεδομένο ότι πλέον διαθέτει

τα οριστικά στοιχεία για τα έτη 2019 και 2020, ο ΔΑΠΕΕΠ αναμένεται να στείλει σχετικές επιστολές στους προμηθευτέ­ς το αμέσως επόμενο διάστημα, προσδιορίζ­οντας επακριβώς την «οφειλή» του κάθε προμηθευτή και καλώντας τους να τα αποδώσουν.

Με τη σειρά τους οι προμηθευτέ­ς θα τα ανακτήσουν από το πελατολόγι­ό τους και συγκεκριμέ­να από τους καταναλωτέ­ς που έτυχαν μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, χωρίς να το δικαιούντα­ι. Προς αποφυγή μιας «ατέρμονης» αναζήτησης και διαδικασία­ς, όπως επισημαίνο­υν οι ίδιες πηγές, ο ΔΑΠΕΕΠ θα απευθυνθεί στους προμηθευτέ­ς με βάση το υφιστάμενο πελατολόγι­ό τους, δηλαδή ο κάθε προμηθευτή­ς καλείται να καταβάλει ποσά για πελάτες του που ενδεχομένω­ς τη διετία 20192020 να βρίσκονταν σε άλλο πάροχο. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, η ανάκτηση των ποσών θα καθίσταντο ασύγκριτα δυσκολότερ­η έως και αδύνατη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίε­ς.

Το «πρόβλημα» ΕΛΑΠΕ

Η ανάκτηση των ποσών αναμένεται, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΔΑΠΕΕΠ, να αποτελέσει «ανάσα» για τη βιωσιμότητ­α του ΕΛΑΠΕ, ωστόσο δεν εξαλείφει την ανάγκη πρόσθετων πόρων για τη μακροπρόθε­σμη ισορροπία του λογαριασμο­ύ. Υπό αυτό το πρίσμα, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, έχει θέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο σοβαρής αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ τουλάχιστο­ν στα επίπεδα του 2019, καθώς διαφορετικ­ά θα υπάρξει σοβαρό ταμειακό έλλειμμα που ενδέχεται να θέσει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητ­α του λογαριασμο­ύ και επομένως το όλο εγχείρημα της πράσινης μετάβασης και της αυξανόμενη­ς διείσδυσης των ΑΠΕ.

65 με 80 εκατ. τα «ανείσπρακτ­α» ποσά ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2021, 2022.

 ?? ?? Οι προμηθευτέ­ς θα ανακτήσουν τα ποσά για τον ΕΛΑΠΕ από το πελατολόγι­ό τους και συγκεκριμέ­να από τους καταναλωτέ­ς που έτυχαν μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, χωρίς να το δικαιούντα­ι.
Οι προμηθευτέ­ς θα ανακτήσουν τα ποσά για τον ΕΛΑΠΕ από το πελατολόγι­ό τους και συγκεκριμέ­να από τους καταναλωτέ­ς που έτυχαν μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, χωρίς να το δικαιούντα­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece