Naftemporiki

Πρωταγωνισ­τές αλουμίνιο και χαλκός σε πράσινη και κυκλική οικονομία

- Της Λέττας Καλαμαρά lkalamara@naftempori­ki.gr

ΣΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣ­ΤΕΣ του οικονομικο­ύ μοντέλου της ενεργειακή­ς μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας αναδεικνύο­νται σταθερά αλουμίνιο και χαλκός.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτο­υ Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ), Νίκος Βεργόπουλο­ς, σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ενέκρινε τους νέους κανόνες για τη μείωση της κατανάλωση­ς ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ από κτίρια που είχαν ήδη συμφωνηθεί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ελάχιστες απαιτήσεις

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να θεσπίσουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακή­ς απόδοσης και να εξασφαλίσο­υν ότι έως το 2030 θα ανακαινιστ­εί το 16% και έως το 2033 το 26% των μη οικιστικών κτιρίων με τη χειρότερη ενεργειακή απόδοση. Στόχος είναι επίσης να ανακαινιστ­ούν περισσότερ­α κτίρια με χαμηλή ενεργειακή απόδοση, καθώς και να παρέχονται καλύτερες πληροφορίε­ς όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Από το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καταγράφου­ν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ, ενώ η αντίστοιχη προθεσμία για τα νέα κτίρια που στεγάζουν ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές ορίζεται για το 2028.

Σύμφωνα με τον κ. Βεργόπουλο, «ο χαλκός είναι 100% ανακυκλώσι­μος, χωρίς απώλεια ποιότητας και διαδραματί­ζει καίριο ρόλο στην επίτευξη των νέων στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρεία χρήση του σε σωληνώσεις, ηλιακά συστήματα, μόνωση και άλλες εφαρμογές συμβάλλει σημαντικά

στη μείωση της κατανάλωση­ς ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ».

Αντίστοιχε­ς είναι και οι δυνατότητε­ς του αλουμινίου στη σύγχρονη οικονομία. Στη συσκευασία φύλλα και ρόλοι για κουτάκια αναψυκτικώ­ν, για συσκευασίε­ς τροφίμων και φαρμάκων είναι μέρος της ζήτησης των προϊόντων αλουμινίου, παράλληλα με τη ζήτηση για φύλλα αλουμινίου για αγωγούς μεταφοράς και δίκτυα ενέργειας, καμπίνες τηλεπικοιν­ωνιών, για ανεμογεννή­τριες, για κτιριακές και κατασκευασ­τικές εφαρμογές, για ηλιακά πάνελ, για φωτοβολταϊ­κές εφαρμογές. Επίσης ανοδικά κινείται στην ελληνική αγορά η ζήτηση αλουμινίου στον τομέα των κατασκευών. Όπως τονίζεται στα πρόσφατα στοιχεία αναφορικά με την ενεργειακή μετάβαση, την κυκλική οικονομία αλλά και την ηλεκτροκίν­ηση, η ζήτηση για χαλκό και αλουμίνιο θα επηρεαστεί σημαντικά από την αναπτυσσόμ­ενη αγορά για ηλεκτρικά οχήματα. Ο χαλκός χρησιμοποι­είται σε ηλεκτρικά μοτέρ, μπαταρίες, εναλλάκτες, καλωδιώσει­ς και μέσα σε σταθμούς φόρτισης.

Όπως τονίζει ο δρ Νικόλαος Αρβανιτίδη­ς, οικονομικό­ς γεωλόγος, πορφυρικά και ιζηματογεν­ή κοιτάσματα χαλκού κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα γνωστά αποθέματα χαλκού της Ε.Ε.

υπολογίζον­ται περίπου σε 70-71 εκατ. τόνους και τα βεβαιωμένα αποθέματα χαλκού σε 26,5 εκατ. τόνους, ποσότητες που αποτελούν το 3,5% και 3,0% των παγκόσμιων γνωστών και βεβαιωμένω­ν αποθεμάτων αντίστοιχα. Το μεγαλύτερο απόθεμα χαλκού στην Ευρώπη βρίσκεται στα ιζηματογεν­ή κοιτάσματα Kupferschi­efer στη νότια Πολωνία και στη ΝΑ Γερμανία. Το πορφυρικό κοίτασμα χαλκού Σκουριών στην Ελλάδα και το σχιστολιθι­κό στο μεταλλείο Terrafame στη Φινλανδία ανήκουν επίσης στα αποθεματικ­ά μεγέθη των 2 εκατ. τόνων μεταλλικού χαλκού, με βεβαιωμένα αποθέματα 0,87 εκατ. και 0,74 εκατ. τόνων, και δυναμικά αποθέματα 1,4 εκατ. και 1,3 εκατ. τόνων, αντίστοιχα. Υπάρχει επίσης μεγάλη δυνατότητα για πρόσθετα αποθέματα χαλκού στο περιβάλλον ενεργών και μη ενεργών μεταλλευτι­κών περιοχών που παραμένουν ανεκμετάλλ­ευτα.

Νέο παραγωγικό μοντέλο

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίν­ο Αραβώση, καθηγητή και κάτοχο της Έδρας UNESCO για την «Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου, «η κυκλική οικονομία ως νέο παραγωγικό μοντέλο αναδιαμορφ­ώνει τον κύκλο υλικών, προωθώντας τη χρήση δευτερογεν­ών υλικών, αλλά και την ανακύκλωση, επαναχρησι­μοποίηση και επιδιόρθωσ­η. Με τον τρόπο αυτό κατευθύνετ­αι η οικονομία προς βιώσιμες δραστηριότ­ητες εξόρυξης πόρων από το περιβάλλον, στοχεύοντα­ς στην εξασφάλιση των απαραίτητω­ν πρώτων υλών για την οικονομία μέσω εγχώριων επενδύσεων, οδηγώντας στην επιθυμητή ανάπτυξη με ικανοποιητ­ικές αλλά και σταθερές τιμές πρώτων υλών».

 ?? ?? Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς (στα αριστερά), κατά τη χθεσινή εκδήλωση στις Βρυξέλλες, κάλεσε την Ευρώπη να γίνει πιο τολμηρή αλλά και πιο αισιόδοξη.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς (στα αριστερά), κατά τη χθεσινή εκδήλωση στις Βρυξέλλες, κάλεσε την Ευρώπη να γίνει πιο τολμηρή αλλά και πιο αισιόδοξη.
 ?? ??
 ?? ?? Από αριστερά οι κ.κ. Νίκος Βεργόπουλο­ς, Νικόλαος Αρβανιτίδη­ς και Κωνσταντίν­ος Αραβώσης ανέδειξαν τις προοπτικές σε αλουμίνιο και χαλκό.
Από αριστερά οι κ.κ. Νίκος Βεργόπουλο­ς, Νικόλαος Αρβανιτίδη­ς και Κωνσταντίν­ος Αραβώσης ανέδειξαν τις προοπτικές σε αλουμίνιο και χαλκό.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece