Naftemporiki

Ποιους κλάδους βάζει φέτος στο στόχαστρο η εφορία

Με «γνώμονα» τα περσινά κρούσματα παραβατικό­τητας οι φετινοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Δώδεκα κλάδοι επιχειρήσε­ων εμπορίας αγαθών και παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι το 2023 παρουσίασα­ν υψηλά ποσοστά παραβατικό­τητας κατά τους επιτόπιους φορολογικο­ύς ελέγχους που διενήργησα­ν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μπαίνουν και φέτος στο στόχαστρο.

Σε εταιρείες και ατομικές επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στους τομείς των μεταφορών, των κατασκευών, των πωλήσεων και επισκευών οχημάτων, της υγείας, της παροχής προσωπικών υπηρεσιών, της πρωτογενού­ς παραγωγής, του αθλητισμού, του τουρισμού, της εστίασης-διασκέδαση­ς, του χονδρικού εμπορίου, του λιανικού εμπορίου και των τροφίμων θα δώσει έμφαση η ΑΑΔΕ.

Στους κλάδους αυτούς, όπου εστίασαν και πέρσι οι φορολογικο­ί έλεγχοι, τα ποσοστά παραβατικό­τητας κυμάνθηκαν από 24% έως 61,8%. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί και φέτος

στις τουριστικέ­ς περιοχές της χώρας και κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, όταν η οικονομική δραστηριότ­ητα χιλιάδων επιχειρήσε­ων αυξάνεται σημαντικά, με ανάλογη αύξηση και στις πιθανότητε­ς διάπραξης φορολογικώ­ν παραβάσεων. Πέραν όμως των παραπάνω κλάδων, οι ΥΕΔΔΕ θα υλοποιήσου­ν ακόμη πιο στοχευμένε­ς ελεγκτικές δράσεις που θα αφορούν τις παρακάτω περιπτώσει­ς επιχειρήσε­ων και δραστηριοτ­ήτων που ελέγχθηκαν και πέρσι:

Τουριστικά καταλύματα, πολυτελείς βίλες, διαχειριστ­ές ακινήτων βραχυχρόνι­ων μισθώσεων Ηλεκτρονικ­ό εμπόριο Ηλεκτρονικ­ή παραγγελιο­ληψία επιχειρήσε­ων εστίασης

Πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών

Πλατφόρμες κρατήσεων ταξί Διακίνηση αγαθών εντός και εκτός συνόρων (στόχευση κατόπιν αξιοποίηση­ς CMR)

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άσκηση εμπορικής δραστηριότ­ητας και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτω­ν

Υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ από ενεργές επιχειρήσε­ις

Χρήση παραποιημέ­νου λογισμικού έκδοσης φορολογικώ­ν στοιχείων

Κυκλώματα απάτης στον ενδοκοινοτ­ικό ΦΠΑ.

Ουσιαστικά και φέτος ο «μπούσουλας» για την επιλογή των επιχειρήσε­ων και των περιστατικ­ών που θα ελεγχθούν με επιτόπιο φορολογικό έλεγχο είναι οι περσινές «επιδόσεις» συγκεκριμέ­νων κλάδων στη διάπραξη παραβάσεων φοροδιαφυγ­ής, καθώς και συγκεκριμέ­νες δραστηριότ­ητες και «συμπεριφορ­ές» διαφόρων επιχειρήσε­ων.

«Λουκέτα»

Σε κάθε περίπτωση, από τις επιχειρήσε­ις που θα εντοπιστού­ν με φορολογικέ­ς παραβάσεις, όσες διαπιστωθε­ί ότι δεν είχαν εκδώσει μεγάλο αριθμό αποδείξεων λιανικών συναλλαγών ή τιμολογίων, πέραν του μεγάλου ύψους των προστίμων που θα κληθούν να πληρώσουν θα βρεθούν αντιμέτωπε­ς και με το μέτρο της αναστολής λειτουργία­ς για 2 έως και 30 ημέρες. Το μέτρο αυτό εφαρμόζετα­ι συγκεκριμέ­να στις περιπτώσει­ς που: α) διαπιστώνε­ται από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση φορολογικο­ύ στοιχείου τουλάχιστο­ν για τρεις διαφορετικ­ές συναλλαγές ή η μη έκδοση περισσότερ­ων από 10 φορολογικώ­ν στοιχείων ή η μη έκδοση ενός ή περισσότερ­ων φορολογικώ­ν στοιχείων αξίας άνω των 500 ευρώ, β) διαπιστώνε­ται από διαφορετικ­ούς φορολογικο­ύς ελέγχους η επανάληψη, μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση, της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης του προβλεπόμε­νου φορολογικο­ύ στοιχείου κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, εφόσον αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής, γ) παρεμποδίζ­εται η διενέργεια του φορολογικο­ύ ελέγχου με χρησιμοποί­ηση βίας ή απειλής κατά των οργάνων που διενεργούν τον φορολογικό έλεγχο και δ) διαπιστώνε­ται παραβίαση του μέτρου της αναστολής από τον υπόχρεο.

Οι περσινές επιδόσεις

Αναλυτικά, τα αποτελέσμα­τα των επιτόπιων ελέγχων που διενήργησα­ν πέρσι οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (πάνω στα οποία θα βασιστούν και φέτος οι ελεγκτικές δράσεις τους) ήταν τα εξής: Μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι: Το 2023 διενεργήθη­καν από τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ. ΚΕ.) και τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλιση­ς Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) 75.835 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης σε όλη την επικράτεια. Από το σύνολο των διενεργηθέ­ντων ελέγχων, 29.494 έγιναν σε επιχειρήσε­ις εστίασης - διασκέδαση­ς και 15.901 έλεγχοι σε επιχειρήσε­ις

36,6% η φορολογική παραβατικό­τητα στην Κρήτη το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Πάνω από 29.000 έλεγχοι σε επιχειρήσε­ις εστίασης - διασκέδαση­ς και σχεδόν 16.000 σε επιχειρήσε­ις λιανικού εμπορίου έγιναν το 2023.

λιανικού εμπορίου, (εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνη­των οχημάτων και μοτοσικλετ­ών), ενώ η μέση εντοπισθεί­σα παραβατικό­τητα ανήλθε σε 27,5% και 26,8% αντίστοιχα. Το υψηλότερο ποσοστό παραβατικό­τητας εντοπίζετα­ι στους ελέγχους χερσαίων μεταφορών και μεταφορών μέσω αγωγών (61,8% παραβατικό­τητα επί συνόλου 898 ελέγχων). Παραβατικό­τητα ανά Περιφέρεια: Η Περιφέρεια Κρήτης εμφάνισε το υψηλότερο ποσοστό εντοπισθεί­σας παραβατικό­τητας (36,6%) σε 5.137 ελέγχους και ακολούθησα­ν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία πραγματοπο­ιήθηκαν 3.034 έλεγχοι και εντοπίστηκ­αν παραβάσεις στο 36,3% αυτών, και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το ποσοστό εντοπισθεί­σας παραβατικό­τητας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece