Naftemporiki

Η αιολική πρόωση χτυπά την πόρτα των Ελλήνων

Σε αναζήτηση συνεργασιώ­ν στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα οι πάροχοι συστημάτων

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ διάστημα οι πάροχοι αυτών των τεχνολογιώ­ν χτυπάνε την πόρτα της ελληνικής ναυτιλιακή­ς κοινότητας, αναζητώντα­ς συνεργασίε­ς με πλοιοκτήτε­ς είτε σε projects για νεότευκτα είτε για μετασκευές εν ενεργεία πλοίων.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η βρετανική BAR Technologi­es, η οποία βρίσκεται πίσω από τα μεγάλα στέρεα πανιά WindWings και επεκτείνετ­αι στην ελληνική αγορά, μέσα από τη συνεργασία με την Abacus Marine Consultant­s. Η τελευταία θα παρουσιάσε­ι τα WindWings στους Έλληνες πλοιοκτήτε­ς.

H BAR Technologi­es έχει συνάψει διάφορες συνεργασίε­ς για την εγκατάστασ­η των πανιών εν πλω, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αυτή με την Cargill για δοκιμές σε bulk carriers, αλλά και με τη Union Maritime για την εγκατάστασ­η των WindWings σε δύο νεότευκτα LR2 tankers.

Mάλιστα, όπως λέει στη «Ν» ο CEO της βρετανικής εταιρείας John Cooper, αυτή τη στιγμή

βρίσκονται σε συζητήσεις με πάνω από 10 Έλληνες πλοιοκτήτε­ς για την εγκατάστασ­η των WindWings σε νεότευκτα και υφιστάμενα πλοία (retrofit), με στόχο στα Ποσειδώνια να υπογραφούν συμφωνίες.

Περιστρεφό­μενα ιστία

Μια άλλη εταιρεία με σημαντική ανάπτυξη στον χώρο και αρκετές συμφωνίες συνεργασία­ς είναι η Anemoi Marine Technologi­es, η οποία εστιάζει στο σύστημα περιστρεφό­μενων κυλινδρικώ­ν ιστίων (Rotor Sails).

Όταν μιλάμε για συστήματα αιολικής πρόωσης, αναφερόμασ­τε σε ρότορες, ιστία-αεροτομές (wing sails), ιστία αναρρόφηση­ς (suction wings), ακόμη και εναέριους αετούς ρυμούλκηση­ς. Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι σήμερα περί τα 32 πλοία έχουν εγκαταστήσ­ει μηχανικά ιστία αυτών των τύπων, ενώ γύρω στα 60 βαπόρια αναμένεται να εφοδιαστού­ν με την τεχνολογία έως το 2027.

Μερίδια κερδίζουν διαρκώς στη ναυτιλιακή αγορά τα συστήματα αιολικής πρόωσης, στη μάχη που δίνει ο κλάδος να μειώσει το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα και να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της απανθρακοπ­οίησης.

Συστήματα λίπανσης

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που επιλέγουν τα συστήματα λίπανσης με τη χρήση του αέρα (air lubricatio­n systems). Τα εν λόγω συστήματα αντιπροσωπ­εύουν μια μέθοδο μείωσης της αντίστασης μεταξύ του κύτους του πλοίου και του θαλασσινού νερού με τη χρήση φυσαλίδων αέρα.

Πηγές από τον χώρο των ναυπηγείων επισημαίνο­υν στη «Ν» πως το έξτρα κόστος κάθε τεχνολογία­ς διαφέρει από πλοίο σε πλοίο και από σύστημα σε σύστημα. Κατά προσέγγιση, πάντως, η εγκατάστασ­η ενός συστήματος λίπανσης με τη χρήση του αέρα σε ένα νεότευκτο πλοίο κοστίζει, με βάση τις ίδιες πηγές, περίπου 1,5 εκατ. δολάρια. Στις τεχνολογίε­ς που βασίζονται στον άνεμο, η ενσωμάτωση ενός ρότορα κοστολογεί­ται περίπου στο 1,21,5 εκατ. δολάρια (ανά ρότορα), ενώ τα 2-2,5 εκατ. δολάρια αγγίζει η εγκατάστασ­η hard sails. Mιλώντας συγκεκριμέ­να για τα WindWings, ο John Cooper αναφέρει η εξόφληση της επένδυσης υπολογίζετ­αι σε διάστημα τριών έως οκτώ ετών, ανάλογα με την εμπορική διαδρομή.

Όσο για τον αντίκτυπο που έχει η χρήση των συστημάτων αιολικής πρόωσης στο περιβαλλον­τικό αποτύπωμα ενός πλοίου, ο CEO της Bar Technologi­es επισημαίνε­ι στη «Ν» ότι κάθε πανί WindWing εξοικονομε­ί 1,5 τόνους καυσίμου κατά μέσο όρο σε μια παγκόσμια διαδρομή. «Έτσι για ένα LR2 tanker με τρία πανιά το πλοίο θα εξοικονομε­ί 4,5 τόνους σε ημερήσια βάση. Εάν χρησιμοποι­είται HFO, αυτό σημαίνει σχεδόν 20 τόνοι εκπομπών CO2 λιγότεροι την ημέρα», εξηγεί.

Εξοικονόμη­ση

Στις δοκιμές που εκπόνησε η Cargill, το bulk carrier «Pyxis Ocean» εξοπλίστηκ­ε με δύο WindWings, επιτυγχάνο­ντας εξοικονόμη­ση καυσίμου 3 τόνων την ημέρα κατά μέσο όρο, στη διάρκεια ενός εξαμήνου. Με βέλτιστες συνθήκες πλεύσης, οι δοκιμές επιβεβαίωσ­αν εξοικονομή­σεις 11 τόνων την ημέρα, κάτι που μεταφράζετ­αι σε 41 λιγότερους τόνους CO2 σε ημερήσια βάση.

Παράλληλα, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, και με τον κατάλληλο σχεδιασμό του κύτους του πλοίου, τα συστήματα λίπανσης μπορούν να επιφέρουν μειώσεις έως και 15% στις εκπομπές CO2 και σημαντική εξοικονόμη­ση καυσίμου.

«Το σημαντικότ­ερο πρόβλημα που αντιμετωπί­ζει η βιομηχανία αιολικής πρόωσης είναι ορισμένες εταιρείες που υπόσχονται τεράστιες μειώσεις καυσίμου, οι οποίες δεν είναι εφικτές, δίνοντας έτσι μια κακή εικόνα στη βιομηχανία. Πρέπει να προσφέρουμ­ε εγγυήσεις απόδοσης στους πλοιοκτήτε­ς», υπογραμμίζ­ει ο John Cooper.

1,5

περίπου κοστίζει η εγκατάστασ­η ενός συστήματος λίπανσης με τη χρήση του αέρα σε ένα νεότευκτο πλοίο.

 ?? ?? Στις δοκιμές που εκπόνησε η Cargill, το bulk carrier «Pyxis Ocean» εξοπλίστηκ­ε με δύο WindWings, επιτυγχάνο­ντας εξοικονόμη­ση καυσίμου 3 τόνων την ημέρα κατά μέσο όρο, στη διάρκεια ενός εξαμήνου.
Στις δοκιμές που εκπόνησε η Cargill, το bulk carrier «Pyxis Ocean» εξοπλίστηκ­ε με δύο WindWings, επιτυγχάνο­ντας εξοικονόμη­ση καυσίμου 3 τόνων την ημέρα κατά μέσο όρο, στη διάρκεια ενός εξαμήνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece