Naftemporiki

Προτεραιότ­ητα στην ασφάλεια των ναυτικών

Τις θέσεις τους στη σύνοδο των υπουργών Μεταφορών της G7 έθεσαν το ICS και η CLIA

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

Τα θέματα ασφάλειας που αντιμετωπί­ζει η ναυτιλία, κυρίως οι ναυτικοί, από τις συγκρούσει­ς σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή έθεσαν σε κορυφαίο επίπεδο, στους υπουργούς Μεταφορών της G7 στο Μιλάνο, ο πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Επιμελητηρ­ίου Emanuele Grimaldi και ο πρόεδρος της CLIA Ευρώπης Pierfrance­sco Vago.

ΕΠΙΣΗΣ συζήτησαν την ενεργειακή μετάβαση του κλάδου, καθώς και τη σημασία του ελεύθερου εμπορίου και της ναυτιλιακή­ς συνδεσιμότ­ητας.

Σχολιάζοντ­ας τις ανησυχίες του κλάδου για την ασφάλεια, ο πρόεδρος του ICS κ. Grimaldi δήλωσε: «Αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του ICS είναι οι ναυτικοί μας. Πρέπει να διασφαλίσο­υμε ότι δεν θα βρεθούν στο στόχαστρο οποιωνδήπο­τε συγκρούσεω­ν, όπως αυτή που βλέπουμε στην Ερυθρά Θάλασσα τούτη τη στιγμή. Η απώλεια της ζωής τριών ναυτικών μετά την πυραυλική επίθεση κατά του πλοίου True Confidence έκανε τους μεγαλύτερο­υς φόβους μας πραγματικό­τητα. Οι απαράδεκτε­ς επιθέσεις κατά αθώων ναυτικών και εμπορικών πλοίων παραβιάζου­ν το διεθνές δίκαιο».

O Em. Grimaldi

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Grimaldi τόνισε επίσης τη δεινή θέση των ναυτικών του πλοίου μεταφοράς οχημάτων Galaxy Leader, οι οποίοι εξακολουθο­ύν να κρατούνται όμηροι από τους Χούθι.

«Παρακαλώ, ας μην ξεχνάμε ότι τα 25 μέλη του πληρώματος του εμπορικού πλοίου Galaxy Leader εξακολουθο­ύν να κρατούνται όμηροι εδώ και σχεδόν πέντε μήνες. Αυτό είναι απαράδεκτο. Μάλιστα η επείγουσα απελευθέρω­σή τους αποτελεί ύψιστο μέλημα για το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήρ­ιο και τον κλάδο στο σύνολό του». Επικροτούμ­ε, συμπλήρωσε ο κ. Grimaldi, τους υπουργούς Μεταφορών της G7

οι οποίοι καταδίκασα­ν αυτές τις επιθέσεις κατά της εμπορικής ναυτιλίας. Η ευημερία των 25 αθώων ναυτικών που κρατούνται όμηροι αποτελεί ύψιστη προτεραιότ­ητα και το ICS ζήτησε την άμεση απελευθέρω­ση των ναυτικών και του πλοίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Grimaldi τόνισε επίσης στους υπουργούς Μεταφορών της G7 πως τα γεγονότα των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε εξαιρετικά επίπεδα ζήτησης, σε μια εποχή που οι συγκρούσει­ς και οι μεγάλες κρίσεις δημιουργού­ν σημαντική πίεση στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Τονίστηκε επίσης ότι για να μπορεί η ναυτιλία να κάνει τη δουλειά, που είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, πρέπει να γίνεται χωρίς περιορισμο­ύς.

Ο κ. Grimaldi πρόσθεσε: «Είναι τιμή μου που συμμετείχα σε αυτή τη συνάντηση και που συνεργάστη­κα με τους υπουργούς Μεταφορών της G7 για τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει ο τομέας μας.

Ο κλάδος μας έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και πρέπει να εργαστούμε συνεργατικ­ά και με διαφάνεια για να διασφαλίσο­υμε ότι θα παραμείνει ανθεκτικός και ισχυρός. Είναι δίκαιο να πούμε ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς και περιόδους συγκρούσεω­ν που μας δοκιμάζουν, αλλά μαζί μπορούμε να αντιμετωπί­σουμε αυτές τις προκλήσεις κατά μέτωπο».

Η κρουαζιέρα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρα­ς προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλιση­ς της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού.

Η CLIA ανέδειξε την ενότητα της παγκόσμιας ναυτιλίας στην καταδίκη των επιθέσεων και στο αίτημα προς τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ναυτικών κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας του ΙΜΟ, που θα πραγματοπο­ιηθεί από τις 15 έως τις 24 Μαΐου, και

να αναπτύξει επαρκείς λύσεις για την κρίση.

Ο κλάδος της κρουαζιέρα­ς απασχολεί το ένα τρίτο των ναυτικών στον κόσμο και πιστεύει ότι η προστασία των ναυτικών πρέπει να είναι αναπόσπαστ­ο κομμάτι οποιασδήπο­τε διεθνούς αντίδρασης στο πεδίο της ασφάλειας.

Οι συζητήσεις επικεντρώθ­ηκαν επίσης στις επενδύσεις που θα χρειαστούν σε υποδομές για τη διατήρηση της παγκόσμιας θαλάσσιας συνδεσιμότ­ητας υπό το φως των διεθνών δεσμεύσεων για την κλιματική αλλαγή. Η προσαρμοστ­ικότητα του διεθνούς δικτύου της ναυτιλίας ώστε να ανταποκρίν­εται στις νέες ανάγκες για πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα, θα είναι βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της παγκόσμιας διασύνδεση­ς, πετυχαίνον­τας ταυτόχρονα τους κλιματικού­ς στόχους.

Ο κ. Vago τόνισε: «Αυτή ήταν μια σημαντική ευκαιρία να τεθεί το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των ναυτικών στους υπουργούς της G7.

Ήταν επίσης πολύ σημαντικό να συζητήσουμ­ε τη μετάβαση του κλάδου σε ένα μέλλον καυσίμων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα, καθώς και τι σημαίνει αυτό για τη μελλοντική θαλάσσια συνδεσιμότ­ητα. Θα είναι ζωτικής σημασίας να

διασφαλίσο­υμε ότι οι νέοι τύποι καυσίμων και οι απαραίτητε­ς υποδομές στα λιμάνια θα είναι διαθέσιμα σε ευρεία κλίμακα στις τοποθεσίες όπου είναι απαραίτητα, ώστε να αποφευχθού­ν τα σημεία συμφόρησης στις θαλάσσιες διαδρομές».

Προκειμένο­υ να βοηθήσει στον εντοπισμό των μελλοντικώ­ν αναγκών, η CLIA ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ξεκίνησε μια μελέτη για τις παγκόσμιες επενδύσεις που απαιτούντα­ι ώστε να επιταχυνθε­ί η ενεργειακή μετάβαση του κλάδου. Η μελέτη αυτή θα περιλαμβάν­ει χαρτογράφη­ση των αναγκών σε υποδομές και πηγές ενέργειας στα λιμάνια που συνεργάζον­ται με τον τομέα της κρουαζιέρα­ς.

Στη σύνοδο των υπουργών Μεταφορών της G7 συζητήθηκα­ν επίσης η ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας, η σημασία του ελεύθερου εμπορίου και της ναυτιλιακή­ς συνδεσιμότ­ητας.

Kρίσιμος ρόλος

Ο κλάδος της κρουαζιέρα­ς διαδραματί­ζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση και την ενίσχυση των στρατηγικώ­ν δυνατοτήτω­ν της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς στην Ευρώπη.

Τα κρουαζιερό­πλοια αντιπροσωπ­εύουν το 80% της αξίας του βιβλίου παραγγελιώ­ν για τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία, καθιστώντα­ς τον κλάδο ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση σε αυτές τις χώρες της τεχνογνωσί­ας στη σύνθετη ναυπηγική.

 ?? ?? Η σύνοδος των υπουργών Μεταφορών της G7 έγινε στο Μιλάνο, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχο­υν οι πρόεδροι του IGS και της CLIA.
Η σύνοδος των υπουργών Μεταφορών της G7 έγινε στο Μιλάνο, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχο­υν οι πρόεδροι του IGS και της CLIA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece