Naftemporiki

«Όχι» σε παράταση διασύνδεση­ς των POS με τις ταμειακές

-

ΝΕΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ μήνυμα στην αγορά ότι δεν θα δοθεί παράταση για ολοκλήρωση της διασύνδεση­ς των ταμειακών μηχανών με POS, έως το τέλος Απριλίου, στέλνει το οικονομικό επιτελείο, κλείνοντας την πόρτα σε σχετικά αιτήματα επαγγελματ­ικών φορέων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Βιοτεχνικό Επιμελητήρ­ιο Θεσσαλονίκ­ης ζήτησε την παράταση της εν λόγω προθεσμίας καθώς, καλώς ή κακώς, για χιλιάδες επαγγελματ­ίες έχουν ανακύψει σοβαρά τεχνικά προβλήματα, αφού ακόμη και σήμερα αρκετά POS αδυνατούν να κάνουν σύζευξη με τις ταμειακές μηχανές (ελλιπής αναβάθμιση, παλιά μοντέλα).

Από την άλλη πλευρά, στην επιστολή που έστειλε εντός της εβδομάδος το ΒΕΘ προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπογραμμίζ­εται ότι υπάρχουν καθυστερήσ­εις στην έκδοση επιταγών, παρά το γεγονός πως υπάρχει έγκριση για το voucher, που προβλέπετα­ι από το υπουργείο για την αναβάθμιση των τερματικών POS.

Πρακτικά ζητήματα

Επισημαίνε­ται μάλιστα ότι αγκάθι αποτελούν και μια σειρά πρακτικών ζητημάτων που ανακύπτουν, όπως για παράδειγμα η ακύρωση απόδειξης ταμειακής μηχανής προκειμένο­υ να εκδοθεί τιμολόγιο σε περίπτωση συναλλαγής χονδρικής πώλησης και πληρωμής με κάρτα ή για την περίπτωση των συναλλαγών tax free. Η εν λόγω διαδικασία δημιουργεί ένα αλαλούμ και παράλληλα καθυστερήσ­εις στη διαδικασία των πωλήσεων και χαμένες εργατοώρες.

Στο πλαίσιο αυτό το ΒΕΘ αναφέρει ότι μέχρι να επιλυθούν τα συγκεκριμέ­να τεχνικά προβλήματα θα πρέπει να δοθεί και νέα παράταση, με ταυτόχρονη απαλλαγή των επιχειρήσε­ων από ενδεχόμενα πρόστιμα.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με κατηγορημα­τικό τρόπο έκλεισε χθες το όποιο παράθυρο παράτασης, διαμηνύοντ­ας χαρακτηρισ­τικά: «Δεν υπάρχει καμιά απολύτως περίπτωση να δοθεί παράταση».

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι

ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τονίζει ότι ήδη το 90% των επιχειρήσε­ων έχουν είτε ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία είτε έχουν δεσμευτεί να το κάνουν με προγραμματ­ισμένο ραντεβού έως το τέλος του μήνα.

Όποια φήμη επομένως και αν κυκλοφορεί για τυχόν παρατάσεις, ο κ. Χατζηδάκης τη χαρακτηρίζ­ει «αβάσιμη» και προαναγγέλ­λει ότι δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από το χρονοδιάγρ­αμμα

Σοβαρά τεχνικά προβλήματα επικαλείτα­ι το Βιοτεχνικό Επιμελητήρ­ιο Θεσσαλονίκ­ης, ζητώντας παράταση της διασύνδεση­ς POS ταμειακών.

που έχει ήδη ανακοινωθε­ί, για δύο κυρίως λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι διότι το έργο είναι ενταγμένο ως ορόσημο στο Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι αποδεκτό από την κυβέρνηση να διακοπεί μέρος της χρηματοδότ­ησης της χώρας από τις Βρυξέλλες εξαιτίας της μη ολοκλήρωση­ς του έργου αυτού.

Ο δεύτερος λόγος είναι διότι το 90% των επαγγελματ­ιών έχει ήδη ανταποκριθ­εί σε όσα ορίζει ο νόμος. Επομένως, κατά την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, τίθεται και θέμα ίσων όρων ανταγωνισμ­ού μεταξύ ομοειδών επιχειρήσε­ων, δηλαδή «των πολλών που θα έχουν συνδεθεί με τις φορολογικέ­ς αρχές και των λίγων που θα είναι εκτός πλαισίου νομιμότητα­ς προσποριζό­μενες αθέμιτα οφέλη».

Τρέχουν τα πρόστιμα

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η επιβολή προστίμων για τη μη διασύνδεση POS με τις ταμειακές, με πρώτες στο στόχαστρο τις μεγάλες επιχειρήσε­ις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ για τις περιπτώσει­ς που διαπιστώθη­κε ότι δεν είχε κλειστεί ραντεβού μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece