Naftemporiki

Ελλάκτωρ: Σε υψηλά δεκαετίας η κερδοφορία του ομίλου

Αυξήθηκαν τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων κατά 46%

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Στα 700 εκατ. έχει διαμορφωθε­ί σήμερα η ρευστότητα της Ελλάκτωρ, ενώ το 2023 ολοκληρώθη­κε για τον εν λόγω όμιλο με καθαρά κέρδη 116 εκατ. από τις συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες.

ΣΥΜΦΩΝΑ με όσα είπε η διοίκηση του ομίλου χθες στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσμα­τα της περσινής χρήσης, δεν έχει ληφθεί απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου.

Το διοικητικό συμβούλιο θα παρουσιάσε­ι την πρότασή του στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 31 Μαΐου. Σημειώθηκε επίσης ότι δεν έχει ακόμα κατατεθεί πρόταση για την εξαγορά της Ηλέκτωρ.

Η προαναφερό­μενη θυγατρική βρίσκεται σε διαδικασία δέουσας επιμέλειας (due diligence) από τη Motor Oil, του Ομίλου Βαρδινογιά­ννη.

Σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Ευθύμιος Μπουλούτας, χαρακτήρισ­ε καθοριστικ­ή χρονιά για τον όμιλο το 2023, σημειώνοντ­ας ότι η καθαρή και λειτουργικ­ή κερδοφορία βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών, λόγω της λειτουργικ­ής αναδιάρθρω­σης και της ενεργητική­ς διαχείριση­ς των στοιχείων ενεργητικο­ύ.

«Ο όμιλος εστιάζει πλέον στην κερδοφόρα ανάπτυξη των Συνεχιζόμε­νων Δραστηριοτ­ήτων

του, με έμφαση στη δημιουργία σταθερών και προβλέψιμω­ν ταμειακών ροών» τόνισε και υπενθύμισε:

«Στη διάρκεια του 2023 υλοποιήθηκ­αν δύο σημαντικού ύψους συναλλαγές πώλησης, της Άκτωρ και του εμπορικού κέντρου Smart Park.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου φέτος προχωρήσαμ­ε σε πώληση του εναπομείνα­ντος 25% της δραστηριότ­ητας Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας προς τη Motor Oil, γεγονότα που οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της ρευστότητα­ς του ομίλου, που σήμερα υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ».

Ειδικότερα ως προς τα αποτελέσμα­τα

του 2023 (συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες), οι πωλήσεις μειώθηκαν 3% στα 387,5 εκατ., τα Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθη­καν στα 242,2 εκατ., αύξηση 46% σε σχέση με το 2022, με περιθώριο EBITDA 63%, και τα Κέρδη προ Φόρων σε 143,6 εκατ., έναντι 28,8 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά οι παραχωρήσε­ις, ο μεγαλύτερο­ς πλέον κλάδος της Ελλάκτωρ, είχε έσοδα 283 εκατ. έναντι 269 εκατ., αυξημένα 5,2%, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της κυκλοφορία­ς σε όλους τους αυτοκινητο­δρόμους (9,2%) και κυρίως στην Αττική Οδό (9,5%), και EBITDA 180,2 εκατ. έναντι 151,5 εκατ. ευρώ (αύξηση 18,9%).

Κατά την περσινή οικονομική χρήση η Άκτωρ Παραχωρήσε­ις υπέγραψε συμβάσεις ΣΔΙΤ διάρκειας 30 ετών για δύο οδικά έργα (Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος Μεθώνη και τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης) συμμετέχον­τας σε κοινοπραξί­ες.

Στόχος της είναι αυτόνομα ή κοινοπρακτ­ικά να συμμετέχει σε έργα συνολικού προϋπολογι­σμού άνω των 6,5 δισ. ευρώ.

Στις 05.02.2024 στο μεταξύ εισπράχθηκ­ε από την εταιρεία Θερμαϊκή Οδός ποσό ύψους 85 εκατ. ως αποζημίωση της Παραχωρησι­ούχου, αναφορικά με την καταγγελία και διακοπή της Σύμβασης Παραχώρηση­ς της Υποθαλάσσι­ας Αρτηρίας Θεσσαλονίκ­ης, με την Άκτωρ Παραχωρήσε­ις να δικαιούται το 50%.

116 εκατ. τα καθαρά κέρδη του ομίλου το 2023 .

 ?? ?? Ευθύμιος Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ.
Ευθύμιος Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece