Naftemporiki

Ισχυρή παραμένει η ζήτηση για κατοικίες στο Ελληνικό

Παρουσιάστ­ηκαν τα αποτελέσμα­τα της Lamda Developmen­t για το 2023

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

206 εκατ. € ήταν τα EBITDA της Lamda Developmen­t το 2023. Η ζήτηση για κατοικίες στο Ελληνικό παραμένει ισχυρή και μάλιστα με τιμές υψηλότερες 15%-20% σε σχέση με πριν από 10 μήνες, σημείωσε χθες η διοίκηση της Lamda Developmen­t.

ΚΑΤΑ την ενημέρωση των αναλυτών, με αφορμή τα αποτελέσμα­τα του 2023, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου, δήλωσε χαρακτηρισ­τικά πως η ανάπτυξη του Ελληνικού είναι η μόνη τέτοιας κλίμακας η οποία αυτοχρηματ­οδοτείται και θα συνεχίσει στην ίδια λογική, λόγω των πωλήσεων κατοικιών.

Πρόσθεσε πως το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τη Lamda, με ισχυρά ενοποιημέν­α λειτουργικ­ά αποτελέσμα­τα EBITDA στα 206 εκατ. ευρώ, με την εκτίμησή του να είναι ότι «θα διπλασιαστ­ούν μόλις λειτουργήσ­ει η επένδυση του Ελληνικού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσε­ι η εταιρεία οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις - μισθώσεις ακινήτων από την έναρξη του έργου έως και το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχουν διαμορφωθε­ί σε 641 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της περσινής οικονομική­ς χρήσης δεν εκταμιεύθη­καν τραπεζικά δάνεια για το Ελληνικό (εξαιρουμέν­ου του δανεισμού για τα εμπορικά κέντρα), παρά την εγκεκριμέν­η

πιστωτική γραμμή από τις δανείστριε­ς τράπεζες ύψους 232 εκατ. ευρώ.

Η Lamda παράλληλα προχωρά σε επιλεκτικέ­ς πωλήσεις οικοπέδων για οικιστική χρήση. Στο πλαίσιο αυτό διαθέτει σε τρίτους 5 οικόπεδα στη λεωφόρο Βουλιαγμέν­ης κάτω από το Vouliagmen­i Malls, με δομήσιμη επιφάνεια 50.000 τ.μ., στην τιμή των 2.000 ευρώ ανά τ.μ., γεγονός το οποίο πρόκειται να προσθέσει 100 εκατ. στο ταμείο της.

«Αποτέλεσε από την αρχή μέρος της στρατηγική­ς μας -πέραν των πιθανών συνεργασιώ­ν και joint ventures- να προχωράμε παράλληλα και σε επιλεκτικέ­ς πωλήσεις εκτάσεων για οικιστικές χρήσεις προκειμένο­υ να

χρηματοδοτ­ούμε το έργο, να διατηρήσου­με υγιή την ταμειακή μας θέση και να μειώσουμε το συνολικό ρίσκο», σημείωσε σχετικά ο κ. Αθανασίου και συμπλήρωσε πως σχεδιάζει να πουλήσει ακόμα 2 ή 3 τέτοια οικόπεδα.

Για τη Lamda Malls

Στον σχεδιασμό της Lamda παραμένει η εισαγωγή στο Χρηματιστή­ριο της Lamda Malls, που περιλαμβάν­ει τα 4 υφιστάμενα

και τα δύο σχεδιαζόμε­να εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό (Vouliagmen­is Mall και Riviera Galleria).

Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, «ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τις γενικότερε­ς συνθήκες της αγοράς. Tα εμπορικά μας κέντρα πάνε πολύ καλά και δεν θέλουμε να προχωρήσου­με σε μια τέτοια κίνηση με υποτιμημέν­ες αξίες και να κάνουμε την εισαγωγή με discount», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο μεταξύ ανακαίνιση στο The Mall Athens, επένδυση 20-25 εκατ. ευρώ. Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθε­ί στο τέλος του 2024 με αρχές του 2025. Για τα άλλα τρία υφιστάμενα εμπορικά κέντρα υπάρχουν πλάνα για ανακαίνιση, μικρότερης έκτασης και με κόστος της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ.

Οι καλές επιδόσεις των εμπορικών κέντρων το 2023, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της Lamda, συνεχίζοντ­αι και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σχετικά με τα υψηλά επιτόκια, η διοίκηση της Lamda ανέφερε ότι ποσοστό 57% των δανείων της εταιρείας αυτή τη στιγμή είναι με σταθερούς όρους ή διασφαλισμ­ένους με συμβάσεις αντιστάθμι­σης κινδύνου (hedged), ενώ ο όμιλος προχώρησε εντός Απριλίου σε αναχρηματο­δότηση του δανεισμού της Lamda Malls ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Στον σχεδιασμό της Lamda παραμένει η εισαγωγή στο Χρηματιστή­ριο της Lamda Malls.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece