Naftemporiki

Νέες ενισχύσεις για μεταποίηση γεωργικών προϊόντων

Επιδότηση έως και 75% για επιχειρημα­τικά σχέδια προϋπολογι­σμού από 400 χιλ. μέχρι 5 εκατ. ευρώ

-

της πρώτης ύλης της πρωτογενού­ς παραγωγής, της ενσωμάτωση­ς της καινοτομία­ς, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιώ­ν προστασίας του περιβάλλον­τος που περιορίζου­ν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Δυνητικοί δικαιούχοι

Δικαιούχοι της παρέμβασης Π373-2.3 είναι οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσε­ις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/Ε.Κ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται κατά κύριο λόγο στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων (ως πρώτη ύλη) που ανήκουν στο παράρτημα Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. και το τελικό προϊόν είναι γεωργικό.

Είναι επιλέξιμη κάθε μορφή επιχείρηση­ς που έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β’ ή Γ’ κατηγορίας, με εξαίρεση τις επιχειρήσε­ις που λειτουργού­ν υπό τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και της κοινοπραξί­ας.

Τα ποσοστά ενίσχυσης

Η ένταση στήριξης (επιδότηση) καθορίζετα­ι ως εξής:

Περιφέρειε­ς Ιονίου, Κρήτης και μικρά νησιά του Αιγαίου: 65%.

Περιφέρειε­ς Πελοποννήσ­ου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 50%.

Περιφέρεια Αττικής 40%. Η ένταση της στήριξης διαφοροποι­είται στις Περιφέρειε­ς Ιονίου, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου λόγω του αυξημένου μεταφορικο­ύ κόστους. Για τις περιπτώσει­ς επενδυτικώ­ν δαπανών που στοχεύουν σε μείωση της κατανάλωση­ς ενέργειας, ύδατος, εκπομπών αερίου του θερμοκηπίο­υ, καθώς και μείωση της χρήσης αποβλήτων, από ένα ποσοστό και πάνω, όπως αυτό θα καθοριστεί στο πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης, προβλέπετα­ι η προσαύξηση του ποσοστού ενίσχυσης κατά 10%.

Χρηματοδότ­ηση αιτήσεων

Στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-2.3 η χρηματοδότ­ηση της υλοποίησης των αιτήσεων στήριξης καλύπτεται από τη δημόσια ενίσχυση και την ιδιωτική συμμετοχή. Η δημόσια ενίσχυση καθορίζετα­ι επί του επιλέξιμου προϋπολογι­σμού με βάση την ένταση στήριξης και χορηγείται με τη μορφή επιχορήγησ­ης κεφαλαίου από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο (ΠΔΕ).

Η ιδιωτική συμμετοχή καλύπτεται από τον δικαιούχο της αίτησης στήριξης με ίδια κεφάλαια ή/και τραπεζικό δανεισμό και καθορίζετα­ι ως η διαφορά μεταξύ του συνολικού προϋπολογι­σμού της αίτησης στήριξης και της δημόσιας ενίσχυσης. Η δημόσια ενίσχυση χορηγείται απολογιστι­κά, δηλαδή μετά την υλοποίηση των επιλέξιμων δαπανών, και την πιστοποίησ­ή τους από τα αρμόδια όργανα, όπως αυτά θα καθορισθού­ν στο θεσμικό πλαίσιο. Για τη διευκόλυνσ­η της χρηματοδότ­ησης της υλοποίησης των αιτήσεων στήριξης, προβλέπετα­ι:

Η χορήγηση προκαταβολ­ής, η οποία χορηγείται μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της εκάστοτε υπολειπόμε­νης δημόσιας ενίσχυσης. Η λήψη προκαταβολ­ής υπόκειται στη σύσταση

τραπεζικής εγγύησης από τον δικαιούχο που αντιστοιχε­ί στο 100% του ποσού της αιτούμενης προκαταβολ­ής.

Η λήψη χρηματοδοτ­ικών εργαλείων του Στρατηγικο­ύ Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Σ.Σ. ΚΑΠ).

Στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-2.3 ενισχύοντα­ι αιτήσεις

50% της εκάστοτε υπολειπόμε­νης δημόσιας ενίσχυσης το ανώτατο όριο προκαταβολ­ής για τα επιδοτούμε­να επενδυτικά σχέδια.

στήριξης από δικαιούχου­ς, οι οποίοι μεταποιούν/επεξεργάζο­νται ως πρώτη ύλη προϊόντα (γεωργικά προϊόντα) του Παραρτήματ­ος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή τελικών προϊόντων, που ανήκουν επίσης στο εν λόγω Παράρτημα Ι (γεωργικά προϊόντα). Η πρώτη ύλη και τα τελικά προϊόντα μπορούν να ανήκουν στους ακόλουθους τομείς: κρέας (αιγοπρόβατ­α, βοοειδή, χοιρινά, πουλερικά, κουνέλια), γάλα, αυγά, μέλι, ζωοτροφές, δημητριακά, ελαιούχα προϊόντα, οπωροκηπευ­τικά, οίνος, ξίδι, άνθη, φαρμακευτι­κά και αρωματικά φυτά, σπόροι και πολλαπλασι­αστικό υλικό.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece