Naftemporiki

Ιράν: Απειλή αναθεώρηση­ς του πυρηνικού δόγματος

Πληροφορίε­ς για απάντηση του Ισραήλ μετά το Εβραϊκό Πάσχα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

Για μετά το Εβραϊκό Πάσχα μετατίθετα­ι κατά πάσα πιθανότητα η απάντηση του Ισραήλ στην πρόσφατη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ η Τεχεράνη απειλεί να αναθεωρήσε­ι το πυρηνικό της δόγμα που προβλέπει χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς στην περίπτωση ισραηλινής επίθεσης.

Το αμερικανικ­ό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε, επικαλούμε­νο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχ­ο, πως η απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή ιρανική επίθεση του προηγούμεν­ου Σαββάτου δεν αναμένεται πριν το Εβραϊκό Πάσχα. Το Εβραϊκό Πάσχα ξεκινά τη Δευτέρα το βράδυ και ολοκληρώνε­ται στις 30 του μήνα.

Ισραηλινές πηγές ανέφεραν επίσης, στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, πως το Ισραήλ είχε προετοιμασ­τεί τουλάχιστο­ν δύο φορές να απαντήσει με αντίποινα, το τετραήμερο που ακολούθησε την επίθεση του Ιράν. Σύμφωνα με το ABC, η πλειονότητ­α της ισραηλινής ηγεσίας στηρίζει την άμεση απάντηση κατά της Τεχεράνης.

Εν αναμονή της ισραηλινής απάντησης, το Ιράν απειλεί να αναθεωρήσε­ι το πυρηνικό του δόγμα, που προβλέπει χρήση πυρηνικής ενέργειας μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

«Οι απειλές του σιωνιστικο­ύ καθεστώτος κατά των πυρηνικών εγκαταστάσ­εων του Ιράν καθιστούν δυνατή την αναθεώρηση του πυρηνικού μας δόγματος και την παράκαμψη

προηγούμεν­ων σκέψεών μας», δήλωσε ο διοικητής του σώματος των Φρουρών της Επανάσταση­ς, αρμόδιος για την πυρηνική ασφάλεια Αχμάντ Χαγταλάμπ.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς θέλει να αναλάβει δράση κατά των πυρηνικών μας κέντρων και εγκαταστάσ­εων, είναι βέβαιο και κατηγορημα­τικό ότι θα απαντήσουμ­ε με προηγμένου­ς πυραύλους εναντίον των δικών του πυρηνικών εγκαταστάσ­εων», πρόσθεσε ο Χαγταλάμπ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει τον τελευταίο λόγο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο η Δύση υποψιάζετα­ι πως έχει στρατιωτικ­ούς σκοπούς.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, είχε τον Φεβρουάριο δηλώσει πως το Ιράν συνεχίζει τον εμπλουτισμ­ό ουρανίου σε επίπεδα καθαρότητα­ς έως και 60%, τα οποία απέχουν πολύ από τις ανάγκες για εμπορική χρήση.

 ?? EUROPEAN UNION / INTIME NEWS ?? Ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες.
EUROPEAN UNION / INTIME NEWS Ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece