Naftemporiki

Kλείδωσε το νέο «ραντεβού» για τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 13 Μαΐου, παρά τις εντάσεις

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

Συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης Ελλάδας - Τουρκίας προβλέπετα­ι τη Δευτέρα στην Αθήνα. «Κλείδωσε» για τις 13 Μαΐου το ραντεβού του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΑΓΚΥΡΑ το τελευταίο διάστημα επιστρέφει στη ρητορική της έντασης και χρησιμοποι­εί υψηλούς τόνους αναφορικά με το ελληνικό σχέδιο για δύο θαλάσσια περιβαλλον­τικά πάρκα (εκ των οποίων το ένα θα είναι στο Αιγαίο), με την Αθήνα να έχει καταστήσει σαφές πως «δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» ήταν το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργ­ού, που χαρακτήρισ­ε παντελώς αδικαιολόγ­ητη την αντίδραση της Τουρκίας σε μια πρωτοβουλί­α που έχει περιβαλλον­τικό χαρακτήρα. Μάλιστα, σημείωσε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργία αυτών των θαλάσσιων πάρκων.

Από την τουρκική πλευρά συνεχίζοντ­αι οι αναφορές σε υψηλούς τόνους και τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία ρητορική έξαρσης. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης: «Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει αναλάβει τις απαραίτητε­ς διπλωματικ­ές πρωτοβουλί­ες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζετα­ι να ανακοινωθο­ύν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσει­ς στα "νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστ­εί με συνθήκες" δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια».

Από την Αθήνα περιμένουν να δουν τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας, καθώς έχει ήδη χαραχθεί ο οδικός χάρτης που προβλέπει συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης τη Δευτέρα στην Αθήνα και ραντεβού στην Κωνσταντιν­ούπολη μέσα στον μήνα για τη θετική ατζέντα.

«Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων, η οποία είναι αναμφισβήτ­ητη και μετρήσιμη, οδηγεί αυτόματα στην υπόθεση εργασίας ότι

οι βασικές θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτηση­ς των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει. Οι θέσεις αυτές παραμένουν θέσεις οι οποίες είναι βαθιά προβληματι­κές για την πατρίδα μας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να μπορούμε να συζητούμε».

Ευρωτουρκι­κές σχέσεις

Σε ερώτηση για τα συμπεράσμα­τα της Συνόδου για τις ευρωτουρκι­κές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης

τόνισε ότι αυτά είναι ικανοποιητ­ικά και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, καθώς βασίζονται στο πλαίσιο των προηγούμεν­ων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκι­κές σχέσεις.

Την ίδια στιγμή αντιδράσει­ς από την τουρκική πλευρά υπήρξαν αναφορικά με τα συμπεράσμα­τα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη γείτονα. Η Άγκυρα δεν θα δεχθεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις της Τουρκίας-Ε.Ε. με το Κυπριακό, σημειώνετα­ι μεταξύ άλλων.

Η Άγκυρα διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις της Τουρκίας-Ε.Ε. με το Κυπριακό.

Υποψηφιότη­τα Μπελέρη

Ερωτηθείς για τις αντιδράσει­ς κομμάτων της αντιπολίτε­υσης για την υποψηφιότη­τα του Φρ. Μπελέρη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν είναι δουλειά μου να μιλώ για μεμονωμένε­ς υποψηφιότη­τες», ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «η υποψηφιότη­τα του Φρ. Μπελέρη έχει βαρύ συμβολισμό. Όσοι ενδιαφέρον­ται πραγματικά για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητα­ς στην Αλβανία, το αντιλαμβάν­ονται».

 ?? EUROKINISS­I/Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓ­ΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
EUROKINISS­I/Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓ­ΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece