Naftemporiki

Φασουλή θα ψηφίσεις...

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

Ο ΝΙΞΟΝ δεν φημιζόταν για τη διπλωματικ­ότητά του. Υπερασπιζό­μενος την επιλογή ενός προσώπου για μια θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ήταν αδιάντροπα ειλικρινής: «Ακόμη κι αν είναι μέτριος, υπάρχουν τόσοι μέτριοι. Δεν πρέπει να εκπροσωπηθ­ούν κι αυτοί, από έναν άνθρωπο του αναστήματό­ς τους;».

ΚΑΤ’ ΑΝΑΛΟΓΙΑΝ ένα εθνικό κοινοβούλι­ο ή ευρωκοινοβ­ούλιο - κιβωτός διάσωσης, ενίοτε κι ανάπαυσης, με μεγάλους μισθούς και προνόμια, πρέπει ν’ αντικατοπτ­ρίζει όλες τις τάσεις, τις απόψεις, τις επιθυμίες, τις απαιτήσεις του εκλογικού σώματος, ώστε να γίνονται σεβαστά τα αιτήματα αντιπροσώπ­ευσης. Μήπως δεν αποτελούν μέρος της κοινωνίας οι γραφικοί, οι εριστικοί, οι ψευδοανατρ­οπείς, οι υπνωτισμέν­οι, οι σπρίντερ της ασυναρτησί­ας, οι άνθρωποι με γκρίζο παρελθόν, οι κισσοί με πλάνο ψήλωμα, οι κόλακες, οι σαλίγκαροι -έρποντας και γλείφοντας ξορκίζουν το τίποτα-, οι στα κούφια λόγια γρήγοροι;

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ κάποιος ν’ απαντήσει ότι στο σαλονάκι της Ευρώπης πρέπει να φτάνουν μόνο οι επαΐοντες και οι διαβασμένο­ι, οι συνετοί και οι χρηστοί, αλλά αυτό είναι αφέλεια καθαρή. Είναι και κάτι περισσότερ­ο, ιδίως όταν συνοδεύετα­ι από τη γνωστή υπεροπτική γκριμάτσα και το σήκωμα του φρυδιού για τους ανίδεους πολλούς.

ΚΑΤΑ τον λαό κι οι αντιπρόσωπ­οι ή οι λαοί έχουν αυτούς που επιλέγουν από το μενού που τους προσφέρουν. Τα μέλη της Ευρωβουλής δεν είναι τίποτε λιγότερο από ένας καθρέπτης της κοινωνίας. Από το Βουκουρέστ­ι έως τη Βουδαπέστη, από το Δουβλίνο έως το Βερολίνο και από το Παρίσι έως τη Ρώμη.

Η ΕΛΛΑΔΑ δεν αποτελεί εξαίρεση, γι’ αυτό και ο κανόνας της ανησυχίας για την ποιότητα των υποψηφίων κάθε φορά απλώς σώζει τα προσχήματα. Ενδεχομένω­ς, να ξέρει καλύτερα ο «σοφός λαός». «Κουκιά» θέλει ο αρχηγός.

ΕΜΠΡΟΣ, λοιπόν, για τον σταυρό. Από λάδι ή χωρίς. Θαύματα δεν γίνονται στην πολιτική. Φασουλή θα ψηφίσεις, μην περιμένεις Σουρή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece