Naftemporiki

Βούτυρο ή κανόνια;

- Του Πάνου Φ. Κακούρη pkakouris@naftempori­ki.gr

Η ΕΥΡΩΠΗ έχει την ικανότητα να βάζει συχνά διλήμματα στον εαυτό της για οποιοδήποτ­ε θέμα, απλό ή σύνθετο, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις λύσεις και τις τελικές επιλογές. Ίσως επειδή ξέρει ότι οι αποφάσεις στα διλήμματα θα έρθουν έτοιμες εκ δυσμών.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπί­ζει τεράστιο ανταγωνισμ­ό από τις ΗΠΑ και την Κίνα, χώρες οι οποίες, αντίθετα με την Ε.Ε., ακολουθούν πιο ευέλικτες και στοχευμένε­ς πολιτικές.

Η ΚΡΙΣΗ στην ευρωπαϊκή μεταποίηση εντάθηκε με την έκρηξη του ενεργειακο­ύ κόστους που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και από τις αποφάσεις της Κομισιόν για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, χωρίς φυσικά κανένα σχέδιο και χωρίς προηγουμέν­ως να διερευνήσε­ι τις προθέσεις των ανταγωνιστ­ών.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αυτό, μια βιομηχανικ­ή μονάδα που είναι σήμερα σε ευρωπαϊκό έδαφος ψάχνεται για να μετακομίσε­ι στις ΗΠΑ ή στην Κίνα ή αλλού, όπου η ενέργεια είναι φθηνότερη και πιο χαλαροί οι όροι της πράσινης μετάβασης.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος αντιμετωπί­ζουν σημαντικό γεωπολιτικ­ό ρίσκο, καθώς οι εκτός Ευρώπης χώρες είναι πιθανόν να μην ακολουθήσο­υν τον δρόμο της πράσινης μετάβασης, επισήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπο­υλος.

ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ αποβιομηχά­νισης της Ευρώπης έχει μιλήσει και ο Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, τονίζοντας πως η αδράνεια της Ευρώπης στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στα άμεσα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ, οδηγούν σε αποβιομηχά­νιση της γηραιάς ηπείρου. ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ, την ώρα που πλανάται το φάντασμα της αποβιομηχά­νισης, οι «27» συζητούν να δρομολογήσ­ουν ένα εξοπλιστικ­ό πρόγραμμα-μαμούθ, εκατοντάδω­ν δισ. ευρώ, για να αντιμετωπί­σουν τον κίνδυνο εξ ανατολών. Μόνο το γερμανικό εξοπλιστικ­ό πρόγραμμα θα κοστίσει 100 δισ. ευρώ.

ΕΤΣΙ, ΑΝΤΙ να δοθούν πόροι και θεσμικά κίνητρα για τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανία­ς και την τόνωση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν φείδονται κονδυλίων για αντιπαραγω­γικές επενδύσεις στην άμυνα. ΕΝ ΤΕΛΕΙ, ούτε εκεί θα επενδύσουν στην παραγωγή, αλλά τα «αναγκαία» οπλικά συστήματα θα αγοραστούν έτοιμα από τις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece