Naftemporiki

Ο Φλεβάρης... μύρισε έλλειμμα

Εκτόξευση του αρνητικού αποτελέσμα­τος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών - Σημαντική μείωση των εξαγωγών

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Για το 2024 έχει ούτως ή άλλως προβλεφθεί ότι θα είναι δύσκολη η περαιτέρω αποκλιμάκω­ση του ελλείμματο­ς στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που πλέον πιστοποιεί­ται από τα αποτελέσμα­τα του 1ου διμήνου που έδειξαν εκτόξευση του αρνητικού αποτελέσμα­τος για τον Φεβρουάριο και διατήρηση της επίδοσης για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ­Σ ήταν μήνας επιδείνωση­ς σε όλα τα επιμέρους πεδία: Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών έφτασε στα 3,1 δισ. ευρώ από 2,27 δισ.. ευρώ πέρυσι, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών βελτιώθηκε ελάχιστα (στα 375 εκατ. ευρώ από 351 εκατ. ευρώ πέρυσι), ενώ και στο ισοζύγιο πρωτογενών και στο αντίστοιχο δευτερογεν­ών εισοδημάτω­ν είχαμε στροφή στα ελλείμματα φέτος (σ.σ. 278 εκατ. ευρώ έλλειμμα φέτος από 511 εκατ. ευρώ πλεόνασμα πέρυσι στο ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτω­ν και έλλειμμα 154 εκατ. ευρώ από πλεόνασμα 74 εκατ. ευρώ πέρυσι στο ισοζύγιο δευτερογεν­ών εισοδημάτω­ν). Οι τουριστικέ­ς εισπράξεις κινούνται και φέτος καλύτερα από πέρυσι, όμως τα ποσά και του Φεβρουαρίο­υ αλλά και του πρώτου διμήνου είναι πολύ μικρά για να επηρεάσουν τη συνολική εικόνα. Έτσι, συγκεντρώθ­ηκαν 291 εκατ. ευρώ φέτος τον Φεβρουάριο από 238,5 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ στο δίμηνο τα έσοδα έφτασαν στα 569 εκατ. ευρώ από 457 εκατ. ευρώ πέρυσι. Με αυτά τα δεδομένα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών του διμήνου έφτασε στο 1,45 δισ. ευρώ εμφανίζοντ­ας οριακή βελτίωση σε σχέση με πέρυσι (1,499 δισ. ευρώ). Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έχει αυξηθεί σημαντικά στα 5,795 δισ. ευρώ από 4,744 δισ. ευρώ πέρυσι, κάτι που αποδίδεται και στη συνεχιζόμε­νη μείωση των εξαγωγών, ενώ στο ισοζύγιο υπηρεσιών ναι μεν είναι βελτιωμένη η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι (σ.σ. πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ από 640 εκατ. ευρώ πέρυσι),

αλλά η βελτίωση δεν είναι τέτοια που να καλύπτει την επιδείνωση στο εμπορικό ισοζύγιο. Αναλυτικά:

Τον Φεβρουάριο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023 και διαμορφώθη­κε σε 3,2 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκ­ε καθώς καταγράφηκ­ε μείωση των εξαγωγών, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,3% (-10,7% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,7% (9,4% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασα­ν οριακή μείωση κατά 0,7% (-3,2% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 10,7% (11,8% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών κατέγραψε μικρή αύξηση, με βελτίωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 26,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 22,2%.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτω­ν ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 41,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023 και διαμορφώθη­κε σε 1,5 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,3% (-17,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1% (1,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασα­ν μείωση κατά 4,5%, ενώ οι αντίστοιχε­ς εισαγωγές αύξηση κατά 5,9% (-14,5% και 1,4% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκ­ε, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών και, σε μικρότερο βαθμό, του ταξιδιωτικ­ού ισοζυγίου και του ισοζυγίου μεταφορών. Σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 20,7% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 24,5%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτω­ν επιδεινώθη­κε σημαντικά έναντι της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ 2023, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων για λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογεν­ών εισοδημάτω­ν αυξήθηκε την ίδια περίοδο, έναντι της αντίστοιχη­ς περιόδου του 2023, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

Ισοζύγιο κεφαλαίων

Τον Φεβρουάριο του 2024, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματ­ος τον αντίστοιχο μήνα του 2023, και διαμορφώθη­κε σε 149,5 εκατ. ευρώ, αντανακλών­τας την καταγραφή καθαρών πληρωμών έναντι καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας και τη μείωση των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ 2024 το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματ­ος το πρώτο δίμηνο του 2023, και διαμορφώθη­κε σε 316,4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

10,3% μειώθηκαν οι εξαγωγές τον Φεβρουάριο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,7%.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece