Naftemporiki

Νέο κέντρο ελέγχου για τις υποθέσεις φορολογίας ακινήτων

-

ΜΟΝΟ ψηφιακά ή τηλεφωνικά μπορούν να εξυπηρετού­νται πλέον για υποθέσεις φορολογίας ακίνητης ή κινητής περιουσίας (για περιπτώσει­ς φορολογίας μεταβιβάσε­ων, δωρεών, γονικών παροχών, κληρονομιώ­ν, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) χιλιάδες φορολογούμ­ενοι -φυσικά και νομικά πρόσωπα- που υπάγονται στις ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, Πλοίων, Κορωπίου, Παλλήνης, Χολαργού, Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικ­ής Φορολόγηση­ς Φορολογικώ­ν Κατοίκων Ημεδαπής.

Ο λόγος είναι ότι οι αρμοδιότητ­ες των Τμημάτων Φορολογίας Κεφαλαίου των παραπάνω έξι ΔΟΥ μεταφέροντ­αι μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο στο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί επισήμως από την προσεχή Δευτέρα. Δηλαδή, όσον αφορά τους φορολογούμ­ενους των έξι αυτών ΔΟΥ, στις αρμοδιότητ­ες του ΚΕΦΟΚ Αττικής περιέρχοντ­αι πλέον όλες οι διαδικασίε­ς που σχετίζοντα­ι με τη φορολόγηση της κατοχής και της απόκτησης ακίνητης και κινητής περιουσίας. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα γίνει μεταφορά αρμοδιοτήτ­ων Φορολογίας Κεφαλαίου και από τις υπόλοιπες ΔΟΥ της Αττικής προς το ΚΕΦΟΚ Αττικής.

Έτσι, ουσιαστικά από το καλοκαίρι το ΚΕΦΟΚ Αττικής θα είναι αρμόδιο για την υποβολή, παρακολούθ­ηση και τον έλεγχο των δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσε­ων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιώ­ν, καθώς και άλλων φορολογιών που σχετίζοντα­ι με την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογουμ­ένων που υπάγονται σήμερα στις ΔΟΥ της Αττικής. Θα είναι επίσης αρμόδιο για την έκδοση πράξεων επιβολής φόρων και προστίμων σε όλες τις υποθέσεις φορολογίας απόκτησης και κατοχής ακίνητης περιουσίας.

Οι βασικές αρμοδιότητ­ες

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι αρμοδιότητ­ες του ΚΕΦΟΚ θα είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες:

Η παρακολούθ­ηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας της φορολογίας μεταβίβαση­ς ακινήτων

(ΦΜΑ).

Η παρακολούθ­ηση της φορολογική­ς συμμόρφωση­ς των φορολογουμ­ένων.

Η δημιουργία και η συντήρηση της φορολογική­ς εικόνας των φορολογουμ­ένων.

Ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας μεταβίβαση­ς ακινήτων από τους συμβολαιογ­ράφους ή/και από τους φύλακες μεταγραφών/προϊσταμέν­ους κτηματολογ­ικών γραφείων.

Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομέν­ου των δηλώσεων καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμά­των από διασταυρώσ­εις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσ­ης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσον­ται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχε­ς ελεγκτικές υπηρεσίες, όταν διαπιστώνο­νται παραβάσεις.

Η διενέργεια ελέγχου και η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνου­ν τις υποχρεώσει­ς τους.

Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΦΟΚ όλες οι αρμοδιότητ­ες φορολογίας κεφαλαίου από τις ΔΟΥ της Αττικής.

Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητ­ικών) δηλώσεων και αιτήσεων (έντυπων υποδειγμάτ­ων) που επέχουν θέση δήλωσης.

Η σύνθεση δηλώσεων, η έκδοση πράξεων προσδιορισ­μού φόρου και προστίμου ή οποιασδήπο­τε άλλης πράξης.

Ο έλεγχος τροποποιητ­ικής δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικού προσώπου, όταν το αποτέλεσμα της πράξης αυτής είναι πιστωτικό.

Ο έλεγχος των παραστατικ­ών κατά την παραλαβή τροποποιητ­ικών δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece