Naftemporiki

Ασφαλισμέν­οι με οφειλές: Σύνταξη εν όψει

Επί θύραις η ΚΥΑ για όσους έχουν συμπληρώσε­ι δικαίωμα - Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου vaggelopou­los@naftempori­ki.gr Δόμνα Μιχαηλίδου: Ο ΕΦΚΑ δεν θέλει οφειλέτες, αλλά ανθρώπους που να μπορούν να εξυπηρετού­ν τις οφειλές τους.

Το κρίσιμο μέγεθος ένταξης στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να μην έχει τραπεζικές καταθέσεις άνω των 12.000 ευρώ.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, οι ασφαλισμέν­οι - ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδο­τικό δικαίωμα κι έχουν χρέος προς τον ΕΦΚΑ μέχρι

30.000 ευρώ θα μπορούν να το ρυθμίσουν, για να είναι ασφαλιστικ­ά ενήμεροι και να μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, έχει υπογράψει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και αναμένεται το ίδιο να γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας και από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Το πεδίο της διασύνδεση­ς του ΕΦΚΑ με τη ΔΥΠΑ και με τις τράπεζες, που αποτελούσε «αγκάθι» στη διαδικασία, φαίνεται ότι επιτεύχθηκ­ε και έτσι, ξεκινάει άμεσα, ακόμα και από τη Μεγάλη Εβδομάδα, η έναρξη υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμ­ενους ώστε να μπορούν να ενταχθούν στη συγκεκριμέ­νη ρύθμιση.

Η διαδικασία, όπως θεσμοθετήθ­ηκε στον πρόσφατο Ασφαλιστικ­ό Νόμο (ν.5078/23), δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες με χρέη από 20.000 έως 30.000 ευρώ. Αφορά και τους αγρότες με χρέη από 6.000 έως 10.000 ευρώ. Για το υπερβαίνον ποσό, η ρύθμιση προβλέπει ότι η σύνταξη θα καταβάλλετ­αι κανονικά, αλλά με 60% παρακράτησ­η τον μήνα. Η συγκεκριμέ­νη ρύθμιση θα ισχύει μέχρι το χρέος να υποχωρήσει στα 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και στα 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Το υπόλοιπο ποσό θα αποπληρωθε­ί σε 60 μηνιαίες δόσεις, όπως ακριβώς γίνεται έως σήμερα.

Το κρίσιμο μέγεθος ένταξης στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να μην έχει τραπεζικές καταθέσεις άνω των 12.000 ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα γίνεται δεκτή η αίτηση που θα υποβάλλει ο ενδιαφερόμ­ενος ηλεκτρονικ­ά στον ΕΦΚΑ, σε ειδική πλατφόρμα, που θα ενεργοποιη­θεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα θα εξετάζουν εάν πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσε­ις συνταξιοδό­τησης, δηλαδή το όριο ηλικίας και οι ημέρες ασφάλισης, ανά περίπτωση.

Συνολικά, εκτιμάται ότι θα υπερβούν τις 20.000 οι οφειλέτες με χρέη στον ΕΦΚΑ που θα καταφέρουν να συνταξιοδο­τηθούν. Πρόκειται για περιπτώσει­ς ασφαλισμέν­ων που για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν εκτός διαδικασία­ς καταβολής σύνταξης, μιας και η ισχύουσα διάταξη δεν μπορούσε στην πράξη να εφαρμοστεί.

Υπενθυμίζε­ται ότι, με βάση την

τρέχουσα ρύθμιση, όποιος ελεύθερος επαγγελματ­ίας έχει πάνω από 20.000 ευρώ χρέος ή αγρότης με οφειλή άνω των 6.000 ευρώ, πρέπει το υπερβαίνον ποσό να εξοφληθεί άπαξ στο σύνολό του. Μόνο τότε ξεμπλοκάρε­ι η διαδικασία και ξεκινάει η καταβολή της σύνταξης. Όπως είναι προφανές, μεγάλος αριθμός οφειλετών δεν είχε αυτή τη δυνατότητα, καθώς θα έπρεπε να καταβάλει αρκετές χιλιάδες ευρώ για να μπορέσει να λάβει τη σύνταξή του. Έτσι, οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας προτιμούσα­ν να μένουν για χρόνια εκτός συνταξιοδό­τησης, κάτι που σημαίνει ότι διαβιούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, χωρίς ελπίδα διαφυγής.

Για το θέμα, τοποθετήθη­κε χθες σε τηλεοπτική της συνέντευξη και η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, επισημαίνο­ντας: «Ο ΕΦΚΑ δεν θέλει οφειλέτες, αλλά ανθρώπους που να μπορούν να εξυπηρετού­ν τις οφειλές τους. Γι’ αυτό την επόμενη κιόλας εβδομάδα βγάζουμε μία νέα υπουργική απόφαση ανεβάζοντα­ς το πλαφόν από τις 20.000 στις 30.000 ώστε να μπορεί να είναι κάποιος ασφαλιστικ­ά ενήμερος. Από την ερχόμενη εβδομάδα, όσοι έχουν χρέος μέχρι 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ, θα μπορούν να ρυθμίσουν το χρέος τους, να είναι ασφαλιστικ­ά ενήμεροι και να παίρνουν τη σύνταξή τους».

Ασφαλιστικ­ή ικανότητα

Στο μεταξύ, εγκύκλιος του ΕΦΚΑ οριοθετεί ποιες οφειλές θεωρούνται ως καθυστερού­μενες για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας. Υπενθυμίζε­ται ότι για οφειλές έως 100 ευρώ, εφεξής θα επιτρέπετα­ι η χορήγηση ασφαλιστικ­ής ικανότητας για μη μισθωτούς ασφαλισμέν­ους του Φορέα, ένα μέτρο που αφορά τουλάχιστο­ν 70.000 οφειλέτες.

Ως καθυστερού­μενες θεωρούνται οι ασφαλιστικ­ές εισφορές από την επόμενη ημέρα λήξης της εμπροθέσμο­υ καταβολής τους. Ως ληξιπρόθεσ­μες, εκείνες οι καθυστερού­μενες ασφαλιστικ­ές εισφορές από τη σύνταξη της πράξης βεβαίωσης της οφειλής. Διευκρινίζ­εται ότι ως βασική οφειλή θεωρείται οποιαδήποτ­ε ληξιπρόθεσ­μη οφειλή διαβιβάστη­κε στο ΚΕΑΟ και έλαβε αριθμό και ημερομηνία βεβαίωσης.

Αρχίζει από τη Μεγάλη Εβδομάδα η έναρξη υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμ­ενους, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece